Μενού Ροή
Γ. Στάσσης: Στόχος η υλοποίηση νέων μονάδων αερίου σε Ρουμανία-Βουλγαρία

Tα σχέδια για επενδύσεις σε νέες μονάδες αερίου σε Ρουμανία και Βουλγαρία αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο podcast Power Map του CSIS, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Ο ίδιος εξήγησε πώς ο όμιλος εδραιώνει τη θέση του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τονίζοντας ότι στρατηγικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ δεν περιορίζεται στην εγχώρια αγορά.

«Η επέκταση σε γειτονικές αγορές δεν είναι απλώς επιχειρηματική επιλογή είναι γεωστρατηγική κίνηση με σαφή περιφερειακό αντίκτυπο. Επενδύουμε σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία – με ΑΠΕ αλλά και με φυσικό αέριο. Στη Ρουμανία έχουμε πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και σημαντικό μέρος του δικτύου διανομής», δήλωσε ο Γ. Στάσσης, ενώ ανέφερε ότι κατασκευάζεται νέα μονάδα CCGT (συνδυασμένου κύκλου) στην Αλεξανδρούπολη.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη στρατηγική θέση της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο ως εισαγωγέα LNG και εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τους λόγους που την καθιστούν αναγκαία.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, οι λόγοι αυτοί είναι τρεις και αφορούν την κλιματική αλλαγή, την οικονομικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία της ψηφιοποίησης και των νέων υπηρεσιών, καθώς και της διαχείρισης ζήτησης για τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο ενεργειακό μοντέλο.

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει κοινωνική ισότητα στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, η ΔΕΗ, όπως είπε, κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση προσφέροντας οικονομικές ενεργειακές λύσεις, όπως οι αντλίες θερμότητας, ενισχύοντας την πρόσβαση των καταναλωτών σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Το hub για data center στη Δ. Μακεδονία

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο φιλόδοξο έργο της ανάπτυξης κέντρου δεδομένων στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο, αντλώντας ισχύ από 1,2 GW φωτοβολταϊκών, μονάδες φυσικού αερίου, αντλησιοταμιευτικά έργα και συστήματα αποθήκευσης.

Η τροφοδοσία θα γίνεται με το καινοτόμο μοντέλο «πίσω από τον μετρητή», χωρίς επίπτωση στο ευρύτερο σύστημα ή τις τιμές, καθιστώντας το ένα διεθνές πρότυπο για το μέλλον των ενεργειακών υποδομών.

Η ΔΕΗ βάζει δυναμικά στον χάρτη των μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων της Ευρώπης σε mega data centers  την Ελλάδα η ΔΕΗ, γυρίζοντας τη σελίδα μιας νέας εποχής και θέτοντας σε τροχιά την μετατροπή των παλιών λιγνιτωρυχείων της Δυτικής Μακεδονίας σε τεχνολογική κοιλάδα ΑΠΕ και data centers.  

Σβήνοντας οριστικά τα φουγάρα του λιγνίτη μέσα στο 2026, η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει την επόμενη μέρα, στοχεύοντας να τοποθετηθεί εγκαίρως σε μια αγορά που θα ανοίξει δυναμικά μέχρι το 2030 σαν powertech «παίκτης». 

Το ενδιαφέρον από hyperscalers είναι ήδη έντονο με τον όμιλο να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο μαζί τους όσο και με data centers developers παγκόσμιας κλάσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας