Μενού Ροή
Πως το σχέδιο για τη στρατηγική εφεδρεία και τη μεταρρύθμιση της αγοράς επηρεάζει το CRM

Η κατάληξη των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στρατηγική εφεδρεία και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (market reform plan), αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM).

Οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τα θέματα της στρατηγικής εφεδρείας και του market reform plan εδώ και αρκετούς μήνες.

Πρόκειται για δύο ζητήματα που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι το πρώτο αφορά στην απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος και το δεύτερο στην ευρύτερη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρόταση

Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας που θα εφαρμοστεί για δύο έτη και θα αντισταθμίζει το ελάχιστο κόστος συντήρησης και λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ζητήσει διευκρινίσεις για αρκετά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του.

Η βασική εκκρεμότητα για τη στρατηγική εφεδρεία είναι η υποβολή μελέτης επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ στον ACER, τον οργανισμό της ΕΕ για τη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας, ο οποίος με τη σειρά του θα υποβάλει τη γνωμοδότησή του προς τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, η Κομισιόν έχει διατυπώσει σειρά μη δεσμευτικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να συνοδεύει το σχέδιο στρατηγικής εφεδρείας και αναμένει πλέον την απάντηση της Αθήνας.

Όπως εκτιμούν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, ξεκάθαρη εικόνα και για τα δύο ζητήματα αναμένεται την άνοιξη.

Η στήριξη των μονάδων

Κατά τις ίδιες πηγές, το market reform plan θα είναι σημαντικό και για την πρόταση που θα υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μηχανισμό CRM, μέσω του οποίου θα λάβουν οικονομική στήριξη οι νέες μονάδες φυσικού αερίου που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα έτη.

Η βασική αρχή του CRM προβλέπει την οικονομική στήριξη των νέων επενδύσεων σε φυσικό αέριο με τη μέθοδο της κοινωνικοποίησης, δηλαδή με τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους των νέων μονάδων από τους καταναλωτές, μέσω της αύξησης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο λειτουργίας του CRM ενδέχεται να αποτελεί πιο εύκολο εγχείρημα σε σχέση με το ζήτημα της στρατηγικής εφεδρείας, καθώς αρκετές χώρες διαθέτουν αντίστοιχους μηχανισμούς αποζημίωσης επάρκειας ισχύος, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Επιπτώσεις στις επενδύσεις

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το CRM έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υλοποίηση των νέων επενδύσεων σε μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες θα θωρακίσουν ενεργειακά τη χώρα ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW, ενώ τον Σεπτέμβριο η Motor Oil και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδας 877 MW στην Κομοτηνή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2024.

Την κατασκευή νέας μονάδας προωθούν επίσης η Elpedison στη Θεσσαλονίκη και ο όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ νέα ισχύ από φυσικό αέριο θα προσθέσει στο δυναμικό της και η ΔΕΗ, με τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα V το 2025.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας