“Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Ο χρόνος είναι πολυτέλεια, και χρειάζεται όλοι να δράσουμε με πρωτοβουλίες, πιο γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην χώρα μας” τόνισε μιλώντας στους “Διαλόγους της Νισύρου” η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη της για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ρόδο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Μιλώντας στους «Διαλόγους της Νισύρου» που διοργανώθηκαν 21-23 Ιουλίου στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος – Αειφορία της Νισύρου» υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Χάλκης και ανέδειξε τις ευκαιρίες αξιοποίησης που παρουσιάζονται για τη Νίσυρο και άλλα ακριτικά νησιά στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco islands, που στοχεύει στην αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, και στη μετατροπή των νησιών σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η κα. Σδούκου εξήγησε πως η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα του Υπουργείου Ενέργειας ώστε κανένα σημείο της χώρας να μην μείνει πίσω στην πράσινη μετάβαση.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην παρέμβασή του πρόσθεσε πως για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, χρειάζεται άμεσα η κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας και ανέδειξε την σημασία πρωτοβουλιών όπως αυτή του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ΣΠΑΥ, του οποίου είναι μέλος ως εθελοντής.
Ο κ. Κυρανάκης αναφερόμενος στην Νησιωτικότητα και στη Ψηφιακή Μεταρρύθμιση τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών προκειμένου να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές για να υπάρχει κάλυψη σε κάθε νησί της πατρίδας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Νησιωτικής Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Κυρανάκης, που επισήμανε πως είναι εθνικός στόχος η κάλυψη όλων των ακριτικών νησιών από παρόχους τηλεπικοινωνιών ελληνικών εταιρειών.
Στο πλαίσιο της κεντρικής συζήτησης στο δείπνο των «Διαλόγων», ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης, τόνισε πως η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, προκειμένου να προλάβουμε την κλιματική καταστροφή. Ο κ. Μανιάτης μιλώντας για τις προοπτικές των ενεργειακών πόρων στη χώρα μας εξέφρασε αισιοδοξία για το κοίτασμα των Ιωαννίνων και το κοίτασμα στο Κατάκολο, ενώ είπε πως η νότια Κρήτη κρύβει σημαντικά κοιτάσματα που μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να γίνει κόμβος τροφοδοσίας με φυσικό αέριο ολόκληρης της ΕΕ.
Ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που μπορεί η Αυτοδιοικητική Πολιτική Προστασία να διαδραματίσει για την προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αναφέρθηκε στο πρότυπο συνεργασίας Δήμων της περιοχής γύρω από το δάσος του Υμηττού και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ΣΠΑΥ.
Στη διάρκεια των εργασιών των «Διαλόγων της Νισύρου» ο κ. Κωνσταντάτος, ως πρόεδρος του ΣΠΑΥ, υπέγραψε με τον πρόεδρο του ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος» κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλο, Μνημόνιο Συνεργασίας για την παροχή τεχνογνωσίας, ώστε το Ιδρυμα να αποτελέσει τον φορέα υλοποίησης πρωτοβουλιών για τα Διανησιωτικά και Εσωτερικά Δίκτυα Μονοπατιών και προστασία του περιβάλλοντος, τόσο στη Νίσυρο και ακριτικά νησιά, όσο και στην υπόλοιπη Νησιωτική Ελλάδα.
Ο πρώην γεν. γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητής ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης στην τοποθέτησή του ανέδειξε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. καθηγήτρια ΕΜΠ κα. Μαρία Παπαδοπούλου αφού αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης πρωτοβουλιών σε όλη την χώρα και ιδιατέρως στη νησιωτική Ελλάδα, για την δημιουργία δικτύων μονοπατιών σε Δήμους, μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων, όπως ο Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, διότι όπως σημείωσε, υπάρχει η αναγκαία τεχνογνωσία προκειμένου η προσπάθεια αυτή να αφήσει ένα αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αν και οπως είπε πρόκειται για μία “δύσκολη μάχη που μοιάζει με μαραθώνιο”.
Ο αντιδήμαρχος Καισαριανής κ. Μάνος Κιτσέλλης, μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΥ, στην τοποθέτησή του, τόνισε πως η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τις πυρκαγιές, είναι η κινητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών με εθελοντικές πρωτοβουλίες, όπως οι δραστηριότητες του ΣΠΑΥ στον Υμηττό που φέρνουν τους πολίτες πιό κοντα στη φύση και τους ευαισθητοποιούν για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, της πρόληψης των πυρκαγιών και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών και κυρίως όταν αυτή γίνεται με την παρουσία των μαθητών στο δάσος χρησιμοποιώντας τα μονοπάτια ως μια σύγχρονη πράσινη σχολική τάξη!.
Ο διευθυντής του Λυκείου Νισύρου καθηγητής κ. Γιάννης Κουλάκης, στην παρέμβασή του μίλησε για το πρόγραμμα δημιουργίας των δικτύων μονοπατιών και για τη συμμετοχή των μαθητών της Νισύρου στα Περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ υπενθύμισε πως “το περιβάλλον και τη φύση τη δανειστήκαμε δεν την κληρονομήσαμε και οφείλουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές”. Ο κ. Κουλάκης μιλώντας για τις προοπτικές της ανάπτυξης τόσο για τη Νίσυρο αλλά και γενικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής στη φύση και στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, πρωτοβουλίες που όπως τόνισε θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία.
Οι φετινοί «Διάλογοι της Νισύρου», είναι οι δεύτεροι μετά τους περσινούς ιδρυτικούς με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, πολιτικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων φορέων που συζήτησαν θέματα, όπως η Ενεργειακή Μετάβαση: Η επόμενη μέρα. Νησιωτικότητα και Ψηφιακή Μεταρρύθμιση. Πρωτοβουλία GR-eco Islands. Νησιωτική Ελλάδα: Μονοπάτια Φύσης και Πολιτισμού.
Ανοίγοντας τις εργασίες ο κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, πρόεδρος του Ιδρύματος “Γεώργιος Μ. Μίχαλος” καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη συμβολή του πρώην υπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη και των άλλων ιδρυτικών μελών, ώστε να πραγματοποιηθούν και να καθιερωθούν με επιτυχία οι «Διάλογοι της Νισύρου».
Ο αρχιμανδρίτης πατήρ Ιουστινιανός εκφώνησε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο οποίο ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε στις απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την ανεξέλεγκτη οικολογική κρίση που βιώνουμε και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα περιορίσουν τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.
Χαιρετισμούς απηύθυναν βουλευτές της περιφέρειας, ο πολιτειακός γερουσιαστής κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος και ο έπαρχος Κω-Νισύρου, κ. Γιάννης Καμπανής. Στους «Διαλόγους της Νισύρου» προβλήθηκε βιντεοσκοπήμενο μήνυμα της ακτιβίστριας 22χρονης Μελάτι Γουίλσεν απο την Ινδονησία, η οποία σε ηλικία 12 ετών ίδρυσε την οργάνωση “Bye Bye Plastic Bags” με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ