Μενού Ροή
Δίκαιη μετάβαση: “Χωλαίνει” η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων - Προτάσεις για “λιφτινγκ” στο πρόγραμμα

Η ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων προτάχθηκε, από το πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ως βασική παράμετρος για την μετάλλαξη των οικονομιών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το The Green Tank, έντεκα μήνες μετά την πρώτη πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Ανάπτυξης δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος που αφορά στη στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων αυτοπαραγωγής από ΟΤΑ και συναφείς φορείς.

«Έως και σήμερα δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο την εν λόγω Πρόσκλησης», όπως καταγράφεται στην τροποποίηση, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 11 μήνες από την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης, αναφέρει το The Green Tank με επιστολή του προς την ΕΥΔΑΜ. 

Για τον λόγο αυτό το Green Tank προτείνει να υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Παρακολούθησης για τους ακριβείς λόγους που εμποδίζουν την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης, στην οποία να κληθούν και οι δήμαρχοι των επιλέξιμων δήμων, όπως και άλλες αρμόδιες αρχές (πχ ΔΕΔΔΗΕ, DG Regio κλπ), καθώς και να εκδοθεί άμεσα νέα πρόσκληση για έργα αυτοπαραγωγής με μπαταρίες από ενεργειακές κοινότητες πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευρύνοντας έτσι τις κατηγορίες δικαιούχων που τώρα περιλαμβάνουν μόνο ΟΤΑ και συναφείς φορείς.

Να σημειωθεί ότι το The Green Tank έχει εκφράσει θετική γνώμη, στην ίδια αυτή επιστολή προς την ΕΥΔΑΜ, για την τροποποίηση του προγράμματος που αφορά στην αλλαγή του ορίου στο κριτήριο αποδοτικότητας. Σημειώνει ότι τόσο από αυτή την τροποποίηση όσο και από τις δύο τροποποιήσεις της αρχικής πρόσκλησης που προηγήθηκαν, γίνεται σαφής η προσπάθεια της ΕΥΔΑΜ να “ξεκολλήσει” ένα πρόγραμμα κομβικής σημασίας για τις λιγνιτικές περιοχές.

Αναλυτικά, στην επιστολή τονίζεται:

  • Με δεδομένη τη σημασία της ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, κρίνουμε σκόπιμο να υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Παρακολούθησης για τους ακριβείς λόγους που εμποδίζουν την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης, στην οποία να κληθούν και οι δήμαρχοι των επιλέξιμων δήμων, όπως και άλλες αρμόδιες αρχές (πχ ΔΕΔΔΗΕ, DG Regio κλπ).
  • Επίσης, με δεδομένα τα πολλά εμπόδια που εμφανίστηκαν στην πορεία αυτής της πρόσκλησης η οποία ως γνωστόν αφορά μόνο ΟΤΑ και συναφείς φορείς, και προκειμένου να ενισχυθεί η απορρόφηση του ΠΔΑΜ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, επαναφέρουμε την πρότασή μας να εκδοθεί άμεσα νέα πρόσκληση για έργα αυτοπαραγωγής με μπαταρίες από ενεργειακές κοινότητες πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εμπειρία από αυτή την πρώτη πρόσκληση για ΟΤΑ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για καλύτερο σχεδιασμό της νέας αυτής πρόσκλησης με τις νέες κατηγορίες δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με τους ΟΤΑ, έργα ενεργειακών κοινοτήτων από πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμα από το νέο πρόγραμμα «Απόλλων» που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ελλείψει χρηματοδότησης και με δεδομένες τις δυσκολίες δανεισμού για αυτές ειδικά τις κατηγορίες, κινδυνεύει να χαθεί το ενδιαφέρον πολιτών για τέτοια έργα που είναι αυξημένο στις λιγνιτικές περιοχές.

Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων δεδομένων (από τον Φεβρουάριο 2024) στις περιοχές σε μετάβαση η ισχύς των εκκρεμών έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες είναι 43 ΜW, λιγότερη από τη μισή ισχύ του στόχου των 91 MW που έθεσε η πρώτη πρόσκληση, αποκλειστικά με δικαιούχους ΟΤΑ και φορείς αυτών. Συνεπώς υπάρχει περιθώριο για υλοποίηση έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες επιπλέον κατηγοριών δικαιούχων εκτός των ΟΤΑ και των συναφών φορέων» καταλήγει η επιστολή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας