Την ημέρα που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ είπε ότι θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις τιμές ενέργειας, υποσχόμενος εξορύξεις και αύξηση της παραγωγής, ανακοινώθηκε η παρουσία της Chevron στο ελληνικό πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων, σε συνέχεια μάλιστα της παρουσίας του έτερου αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil. Κι αν η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων, όπως έλεγε ο Μιτεράν, τι πιο ηχηρό ως “σήμα” για την επόμενη "ενεργειακή" μέρα, στη γωνιά αυτή της Μεσογείου, όπου θαλάσσια πάρκα αλλάζουν σύνορα. Έτσι, η κυβέρνηση πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση, ήδη από το 2019, αλλά που δεν ήθελε να ακούει για πετρέλαιο, παρά μόνο … λίγο, για φυσικό αέριο, (αν και αυτά πάνε μαζί…), καθυστερώντας αδειοδοτήσεις, φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της και να υποδέχεται χωρίς περιστροφές και ως … έτοιμη από καιρό τους υδρογονάνθρακες.
“Θα τερματίσουμε την Πράσινη Συμφωνία (Green New Deal) και θα ανακαλέσουμε την εντολή για τα ηλεκτρικά οχήματα, σώζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία μας και τηρώντας την ιερή υπόσχεσή μου προς τους σπουδαίους Αμερικανούς εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, θα μπορείτε να αγοράσετε το αυτοκίνητο της επιλογής σας. Θα κατασκευάσουμε και πάλι αυτοκίνητα στην Αμερική με ρυθμούς που κανείς δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ότι θα ήταν δυνατοί πριν από λίγα χρόνια» τόνισε ο πρέοδρος Τραμπ, ενώ για τις τιμές ενέργειας χρησιμοποίησε την αγαπημένη του φράση “drill baby drill”. Έκανε λόγο για έκτακτη ανάγκη για εξορύξεις «ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή και να πέσουν οι τιμές. Θα κάνουμε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και θα γίνουμε ένα πλούσιο έθνος ξανά». Και ως “θαύμα”, λοιπόν, προέκυψε και η Chevron, αλλά και ένας νέος διαγωνισμός, που και πάλι βάζει την Ελλάδα στο “μάτι” των πετρελαϊκών εταιρειών. Τα του κλίματος, μάλλον, έχουν ξεχαστεί...
Έτσι, η Chevron, με βάση πληροφορίες, μετά σχετική αξιολόγηση “βλέπει” εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου. Ήδη, με βάση αναφορές, έχει αγοράσει τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις σεισμικές και άλλες έρευνες, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια στη νότια και δυτική Ελλάδα, εστιάζοντας σε μια θαλάσσια περιοχή έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια - νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε στο … μακρινό και μνημονιακό 2012 από την PGS στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως είχε επιλεγεί από την τότε ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Να σημειωθεί ότι το “θαλάσσιο τεμάχιο” νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» που έχουν παραχωρηθεί και βρίσκονται υπό εξερεύνηση από την Exxon Mobil (operator και μερίδιο 75%) και την Helleniq Energy (25%).
Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, πάντως, αναμένεται η υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ερευνών από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Στη συνέχεια αναμένεται η έκδοση απόφασης από το ΥΠΕΝ με την οποία θα γίνει αποδεκτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, με προκήρυξη που θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για την ίδια περιοχή. Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν εντός ενενήντα ημερών από την δημοσίευση.
Σε σχέση με αποτελέσματα για τυχόν ενδιαφέροντα δεδομένα από τις περιοχές που εστιάζει ο αμερικανικός κολοσσός στη «Νότια Πελοπόννησο», αναμένονται νέα στα τέλη της άνοιξης.
Το γειτονικό "οικόπεδο"
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα, είναι θα τρέξουν και τα “ζυγίσματα” για την λήψη επενδυτικής απόφασης ως προς τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που παραχωρήθηκαν το 2019 για έρευνα στην Κοινοπραξία ExxonMobil και Helleniq. Ειδικότερα, στο θαλάσσιο τεμάχιο «Δυτικά Κρήτης» οι διαδικασία βρίσκονται ακόμη στη πρώτη φάση, που διαρκεί έως τις 9 Απριλίου 2025. Σε σχέση με το τεμάχιο «Νοτιοδυτικά Κρήτης» επίκειται εντός του πρώτου εξαμήνου η απόφαση για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης. Εάν, δε, προκύψουν, ενδιαφέροντα δεδομένα, τότε είναι προφανές ότι και οι γειτνιάζουσες περιοχές που έχει θέσει προς εξερεύνηση η Chevron, αποκτούν ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό “τόξο” συμπληρώνεται, καθώς, στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει την υποβολή του τελικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής για τον στόχο «Κρόνος» από την κοινοπραξία των Eni και Total, ενώ παράλληλα η Chevron, που διαχειρίζεται το κοίτασμα «Αφροδίτη», βρίσκεται σε στάση αναμονής για την απάντηση της κυπριακής πλευράς στις προτάσεις της.
Στο μεταξύ στον Ελλάδικό χώρο αξιοσημείωτο είναι, ότι όπως αναφέρθηκε από το ΥΠΕΝ, σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία Energean, η παραχώρηση «Κατάκολο» που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί, δηλαδή να απενταχθεί από το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων και να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι άλλες τέσσερις περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος.