Ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου θα πάρει η Ελλάδα με βάσει τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2021, από τη Gazprom με βάση όσα αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ και αναμεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ με αφορμή όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλλερ σε τηλεδιάσκεψη ενόψει της Πρωτοχρονιάς.
Ουσιαστικά το αέριο μέσω των ρωσικών αγωγών για φέτος «πήρε κεφάλι» από το LNG, κύρια αμερικανικής προέλευσης, που είχε «χτυπήσει» ταβάνι το 2020.
Προφανώς ο ισχυρός ανήρ του Ρωσικού κολοσσού υπενθύμισε με αυτόν τον τρόπο το πόσο σημαντικές για την οικονομία της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ οι ρωσικής προέλευσης προμήθειες.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρωσικό αέριο, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειες μέσα από την ανάπτυξη υποδομών υποδοχής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και βέβαια του αγωγού ΤΑΡ παραμένει το βασικό «μεταβατικό» καύσιμο μέχρι την πληρη ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Επίσης, οι αναφορές του κ. Μίλλερ έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Gazprom με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Όπως έγινε γνωστό, η Gazprom υπολογίζει ότι με την ολοκλήρωση του 2021 θα έχει εξάγει 183 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη. «Εκπληρώνουμε πλήρως, αξιόπιστα και πάντοτε έγκαιρα τις συμβατικές μας υποχρεώσεις.
Προφανώς, φέτος θα έχουμε το τέταρτο αποτέλεσμα όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στο "άπω εξωτερικό".
Και το πιο σημαντικό, θα τονίσω για άλλη μια φορά, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, με τόσο έντονες χειμερινές και καλοκαιρινές κορυφώσεις, εκπληρώσαμε κατά 100% και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών», υπογράμμισε ο Μίλλερ.
Η κατανάλωση
Αξίζει να σημειωθεί ότι , σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 13,45% φτάνοντας τις 52,46 Τεραβατώρες (TWh) από 46,24 TWh σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 57,73 TWh, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με τις 53,54 TWh το α’ ενιάμηνο του 2020.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (26,09 TWh), το οποίο κάλυψε το 45,19 % των εισαγωγών, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,06 % σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σημαντικά συμβάλλει πλέον στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 17,01% των εισαγωγών εντός του πρώτου ενιάμηνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 9,82 TWh, ενώ τέλος, περίπου 3,08 TWh (5,33%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Έβρου.
Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 67,40% της εγχώριας ζήτησης με 35,36 TWh σε σύνολο 52,46 TWh που καταναλώθηκαν, ποσότητα κατά 15,21 % υψηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Ενισχυμένη κατά 7,3 % σε σχέση με το α’ ενιάμηνο του 2020 είναι και η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 9,08 TWh, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 17,30 % της ζήτησης. Η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG στο πρώτο εννιάμηνο του 2021 έφτασε τις 8,01 ΤWh, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7,37% σε σχέση με το α’ ενιάμηνο του 2020 και καλύπτοντας ποσοστό 15,26 % επί της ζήτησης.
Οι εξαγωγές της Gazprom
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), δηλαδή πέραν των χωρών, που άλλοτε ήταν Δημοκρατίες της Σ.Ένωσης, θα είναι το 2021 οι τέταρτες μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας.
Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλλερ σε τηλεδιάσκεψη ενόψει της Πρωτοχρονιάς, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η μεγαλύτερη προσαύξηση προμηθειών σημειώθηκε στους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Gazprom.
«Αυτό υποδηλώνει ότι οι κύριοι πελάτες μας, οι κύριοι εταίροι μας προσανατολίζονται στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Κατανοούν ότι η εταιρική μας σχέση έχει και θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom.
Από τον Νοέμβριο οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Κίνα, μέσω του αγωγού «Ισχύς της Σιβηρίας», υπερβαίνουν τις ημερήσιες συμβατικές υποχρεώσεις προς τους Κινέζους εταίρους κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, είπε ο Μίλλερ. «Το ίδιο το γεγονός της αύξησης της ζήτησης είναι ένα πράγμα, αναμφίβολα ευχάριστο για εμάς. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ήδη την τρέχουσα περίοδο διασφαλίζουμε εξαγωγές ανώτερες των συμβάσεων και των συμφωνημένων όγκων», πρόσθεσε.