Μενού Ροή
desfa
ΔΕΣΦΑ: Επενδύσεις 500 εκατ. στη Βόρεια Ελλάδα - Προ των πυλών ο αγωγός αερίου Καρπερή – Κομοτηνή

Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ… ρέουν στη Βόρεια Ελλάδα με αγωγούς φυσικού αερίου και υδρογόνου να παίρνουν θέσεις μάχης στο νέο ενεργειακό τοπίο που σχηματίζεται.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το αργότερο,  αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση του ΔΕΣΦΑ για το νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Καρπερή με την Κομοτηνή.

Η επένδυση για το νέο αγωγό, όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 του ΔΕΣΦΑ, αγγίζει τα 310,56 εκατ. ευρώ.

Ο νέος αγωγός μήκους 215 χλμ., που θα συνδέει την Καρπερή με την Κομοτηνή, θα αναπτυχθεί παράλληλα με την υφιστάμενη υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στόχος του είναι να ενισχύσει την ικανότητα του συστήματος για αυξημένες ροές αερίου μεταξύ Βορρά και Νότου, αντιμετωπίζοντας τα σημεία συμφόρησης και εξασφαλίζοντας σταθερή πρόσβαση σε νέα σημεία εισόδου και εξόδου του συστήματος.

Ο αγωγός είναι έτοιμος να δεχθεί υδρογόνο ενώ εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το απαιτήσουν και το επιτρέψουν, μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον με το έργο ανάπτυξης του δικτύου (backbone) H2 στην Καρπερή και να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου στο ανατολικό τμήμα του δικτύου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2027.

Πρόσφατα, το πράσινο φως για την υλοποίηση του project άναψε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που γνωμοδότησε θετικά για τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου.

Αρχικά, ο αγωγός θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου ενισχύοντας τη δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Η όδευση του αγωγού θα εκκινήσει από το νέο σταθμό ξέστρου αποστολής (SCL) U-9510, εντός οικοπέδου υφιστάμενου σταθμού του ΔΕΣΦΑ, του αγροκτήματος Καρπερής του Δήμου Ηράκλειας και θα διέρχεται από τους Δήμους Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Καβάλας, Νέστου, Τοπείρου, Αβδήρων, Ιάσμου, Κομοτηνής και θα καταλήξει στο νέο βαλβιδοστάσιο και σταθμό ξέστρου (SCR) Κομοτηνής U-9660 στο Πάμφορο, που βρίσκεται περίπου 1,5 km νοτιοανατολικά της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών.

Σταθμός συμπίεσης

Ο ΔΕΣΦΑ έχει στα σκαριά και σταθμό συμπίεσης στην Κομοτηνή. Πρόκειται για καίρια υποδομή που θα αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου κόμβου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και της περιοχής. Ο σταθμός θα αυξήσει τις ποσότητες αερίου που θα μεταφέρονται δυτικά και ανατολικά της Κομοτηνής, σε συνέχεια της σύνδεσης του FSRU Αλεξανδρούπολης με το ΕΣΦΑ και άλλων έργων της περιοχής. Πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τμηματικά έως τον Ιούνιο του 2025.

Αγωγός Δυτ. Μακεδονίας

Κατηφορίζοντας στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΔΕΣΦΑ τρέχει και τον αγωγό φυσικού αερίου (μήκους 160 χλμ.) υψηλής πίεσης Δυτικής Μακεδονίας, ένα νευραλγικής σημασίας έργο (με προϋπολογισμό 184,6 εκατ. ευρώ), με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2025.

Ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την παροχή φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα και διασφαλίζοντας την πρόσβαση νέων χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.

Σε επόμενη φάση, ο αγωγός θα μπορεί να υποστηρίζει και τη μεταφορά υδρογόνου (hydrogen-ready) και ενδέχεται να συνδεθεί με τον ελληνικό διάδρομο υδρογόνου (Dedicated H2 Backbone), αποτελώντας μέρος του δικτύου διακίνησης ανανεώσιμων αερίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το έργο θα περιλαμβάνει και τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.

Αύξηση ζήτησης και εξαγωγών αερίου

Ανοίγοντας την εικόνα και βάζοντας και βάζοντας στο τραπέζι και την γεωστρατηγική διάσταση, σε ενίσχυση της χρήσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια «ποντάρει» ο ΔΕΣΦΑ, βάσει της Μελέτης Εκτίμησης Ζήτησης που κατέθεσε στο πλαίσιο του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης.

Ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 20% για φυσικό αέριο στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια εκτιμώντας πως αυτή θα ανέλθει στα 6,6 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) το 2034 από 5,5 bcm το 2025.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας