Την πρότασή της για τα πορτοκαλί τιμολόγια κατέθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων με 6 προμηθευτές να μπαίνουν στο νέο αυτό σκηνικό που στην αρχή αφορά μόνο επιχειρήσεις. Και αυτό, καθώς με το βλέμμα και στη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες, η κυβέρνηση επιχειρεί το επόμενο διάστημα, να απαντήσει στις νέες προκλήσεις που καταγράφονται στην αγορά ενέργειας, προωθώντας αλλαγές στη λιανική αγορά, με έννοια κύρια τον οικιακό καταναλωτή.
Έτσι επιδιώκει να χτίσει τη λιανική σε μια νέα βάση, όπου θα γίνεται βέλτιστη χρήση του φτηνού πράσινου τιμολογίου ρεύματος, με την έλευση, σταδιακά, των “έξυπνων” μετρητών, ώστε θα ενεργοποιείται ο πολίτης - καταναλωτής στο να αναζητά βέλτιστες λύσεις στην αγορά, ως προς την επιλογή τιμολογίου.
Ήδη, επανειλημμένα, σε συνεντεύξεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δώσει το στίγμα για την αλλαγή, από το σημερινό σύστημα, που κυριαρχούν τα πράσινα τιμολόγια, σε πιο λύσεις δυναμικής τιμολόγησης. Η όλη μετάβαση, βέβαια, κρίνεται από την αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών, που επιτρέπουν την ύπαρξη δύο ζωνών, με τους “ψηφιακούς και έξυπνους” μετρητές.
Βέβαια, όπως έχει πει ο κ. Σκυλακάκης η είσοδος των πορτοκαλί τιμολογίων προς το παρόν αφορά, μόνο τις επιχειρήσεις και αυτό γιατί σήμερα έξυπνοι μετρητές πέραν της Υψηλής Τάσης, διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.
Ο έξυπνος μετρητής και η δυναμική τιμολόγηση δίνουν στον καταναλωτή την ευχέρεια να βλέπει τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά και να προσαρμόζει ανάλογα την κατανάλωσή του, αν βέβαια μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα και τη χρήση του ρεύματος. Η τιμολόγηση μπορεί να γίνεται με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο, ανά 30 λεπτά ή ανά ώρα, με τους περισσότερους εκπροσώπους εταιριών προμήθειας να προτιμούν την ανά ώρα τιμολόγηση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 έξυπνων μετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. Δεδομένου δε ότι οι περισσότερες καταναλώσεις, που διαθέτουν σήμερα τηλεμέτρηση συν αυτές που θα προστεθούν τον επόμενο χρόνο αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, εκτιμάται ότι το 55-60% της κατανάλωσης ρεύματος θα μπορούσε να ενταχθεί στη δυναμική τιμολόγηση ως το τέλος του 2025.
Η ΡΑΕΕΥ
Έτσι με δεδομένο ότι τα πορτοκαλί τιμολόγιαέρχονται για επιχειρηματικούς καταναλωτές από τον Ιανουάριο του 2025 η ΡΑΑΕΥ έθεσε δημόσια διαβούλευση την εισήγησή της για τις συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρισμού.
Μάλιστα, με βάση την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα παραμείνει στη διαβούλευση έως τις 11 Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να διατυπώσει την τελική γνωμοδότησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε πρώτη φάση έξι πάροχοι υποχρεώνονται να διαθέτουν «πορτοκαλί» τιμολόγια και είναι αυτοί που προμηθεύουν περισσότερους από 200.000 τελικούς καταναλωτές. Πρόκειται για τις εταιρίες ΔΕΗ, Metlen (Protergia), Ήρων, NRG, Elpedison και την Εταιρία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας Μονοπρόσωπη ΑΕ (Ζενίθ). Η λίστα των εταιρειών θα επικαιροποιείται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο με κριτήριο τους 200.000 πελάτες.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο Πλαίσιο Σύμβασης, τα δυναμικά τιμολόγια δεν μπορούν να απευθύνονται σε ευάλωτους πελάτες ή σε πελάτες της Καθολικής Υπηρεσίας και του Τελευταίου Καταφυγίου, παρά μόνον σε καταναλωτές που διαθέτουν έξυπνο μετρητή.
Μάλιστα η πρόταση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει ότι για την προστασία από τις ακραίες τιμές, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να οριστεί ανώτατο όριο τιμής στην Τελική Τιμή Προμήθειας προκειμένου να περιοριστεί το δυναμικό στοιχείο των τιμών των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης.
Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ τα δυναμικά τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής:
Το Δυναμικό Τιμολόγιο αποτελείται από δύο μέρη:
α) την Πάγια Χρέωση και
β) την Τελική Τιμή Προμήθειας η οποία είναι γνωστή στον καταναλωτή εκ των προτέρων και μεταβάλλεται ανά ώρα. Η Τελική Τιμή Προμήθειας είναι η κυμαινόμενη ανά ώρα τιμή προμήθειας η οποία ισούται με το άθροισμα της Βασικής Τιμής και της Δυναμικής Τιμής. Ως βασική τιμή είναι αυτή που ορίζεται ανά kWh και χρεώνεται για κάθε kWh κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Βασική Τιμή είναι μία και είναι σταθερή για όλα τα ωριαία διαστήματα της ημέρας για όλους τους μήνες της διάρκειας της Σύμβασης και δεν δύναται να ενσωματώνει ποσοστά χρόνου χρήσης. Ορίζεται ελεύθερα από κάθε Προμηθευτή και δεν μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της Σύμβασης. Ο Προμηθευτής μπορεί να εφαρμόζει εκπτώσεις στη Βασική Τιμή, ενημερώνοντας εκ των προτέρων τον Τελικό Πελάτη, αρκεί αυτό να αναφέρεται στους Ειδικούς Όρους της Σύμβασης Προμήθειας, ενώ μπορεί να είναι διαφορετική ανά κατηγορία πελατών. Η δυναμική τιμή είναι αυτή που προσδιορίζεται με βάση την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς, σύμφωνα με ορισμένους συντελεστές.
Η Τελική Τιμή Προμήθειας ανά ώρα της επόμενης ημέρας ανακοινώνεται το αργότερο στις 17.00 κάθε μέρας δηλαδή δύο ώρες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.
Η Τελική Τιμή Προμήθειας δυναμικής τιμολόγησης αφορά στην τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (€/kWh) για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (kWh) μίας συγκεκριμένης ώρας μίας συγκεκριμένης μέρας, ενός συγκεκριμένου μήνα της συμβατικής περιόδου.
Να σημειωθεί ότι με βάση το όλο σχήμα η αγορά θα βασίζεται στις διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική αγορά. Έτσι οι προμηθευτές π.χ. θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες μέχρι τις 20.00 της ημέρας πριν από την ημέρα κατανάλωσης για τις ώρες κατά τις οποίες οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ/MWh, παροτρύνοντας τους να τις αποφύγουν. Σε περίπτωση επικείμενης εκτίναξης των τιμών άνω των 200 ευρώ/MWh, οι Προμηθευτές οφείλουν να ειδοποιήσουν με ALERT τους Τελικούς Πελάτες τους. Οι ειδοποιήσεις γίνονται μέσω μηνύματος SMS ή/και Viber.