Μενού Ροή
xatzikos
10ο Delphi Forum: AI στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens

Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, κατά την τοποθέτησή του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Μέσα από την τοποθέτησή του στο πάνελ με θέμα «Ανθεκτικότητα μέσω Καινοτομίας σε ένα Κατακερματισμένο Παγκόσμιο Τοπίο», ο Δρ. Χατζίκος εστίασε στον δυναμικό τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προσαρμόζεται διαχρονικά στις αλλαγές της αγοράς και τις τεχνολογικές εξελίξεις έχοντας συμπληρώσει 176 έτη ​ παγκόσμιας παρουσίας και 125 ​ στην Ελλάδα, λέγοντας: «H Siemens ‘χάραξε’ στρατηγική για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας, και των υποδομών, συνδυάζοντας το hardware με το software. Αυτή η ικανότητα είναι που διασφαλίζει την ανθεκτικότητά της και την επιτυχία της στο μέλλον».
 
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει τη βιομηχανία και τη συνεργασία ανθρώπου – μηχανής στο επόμενο επίπεδο. Οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στον βιομηχανικό χώρο επεκτείνονται διαρκώς και σήμερα βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας μακράς διαδρομής στην οποία θα τερματίσουν οι πιο ανθεκτικοί, οι καινοτόμοι και όσοι πιστέψουν και επενδύσουν σε πραγματικές τεχνολογίες με απτά αποτελέσματα», δήλωσε από το πάνελ.
 
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχή επένδυση της εταιρείας στο ανθρώπινο δυναμικό της και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας «growth mindset». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Siemens, ενισχύοντας τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας στο να δημιουργεί τεχνολογίες με σκοπό.
 
Καταλήγοντας, ο CEO της Siemens εκτίμησε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε βιομηχανίες και υποδομές στην Ελλάδα έχει θετικές προοπτικές αλλά απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες για την περαιτέρω επιτάχυνσή του καθώς και εμπιστοσύνη στην προοπτική του για τη μεγιστοποίηση του κέρδους και της βιωσιμότητας.
 
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Δημήτρης Μαλάμος, Διευθύνων Σύμβουλος, Thrace Group, Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος.Τη συζήτηση συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, από το Fortune Greece.
 
Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε το μέλλον της ενέργειας ανέδειξε από την πλευρά του ο Δήμος Σαπίδης, CEO της Siemens Mobility A.E. & Country Head του τομέα Έξυπνων Υποδομών, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Βελτιστοποίηση Ηλεκτρικής Ενέργειας και Αποθήκευσης: Ο Ρόλος των Υποδομών».

sapidis

 
Όπως τόνισε, ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, όπου η παραδοσιακή λογική αντιμετώπισης των προκλήσεων των δικτύων δεν επαρκεί πλέον. Το μέλλον απαιτεί αλλαγή προοπτικής και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και του λογισμικού.
 
Ο κ. Σαπίδης επεσήμανε ότι η ψηφιοποίηση είναι ο καταλύτης για την ενεργειακή ευελιξία και αυτονομία. «Η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής από τους διαχειριστές των συστημάτων αποτελεί κλειδί για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», πρόσθεσε και συνέχισε τονίζοντας τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης ολόκληρου του οικοσυστήματος από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή με την αξιοποίηση δεδομένων από το δίκτυο.

​«Οι διαχειριστές μπορούν με τη σωστή τεχνολογία και ευέλικτες λύσεις να ενσωματώσουν στο δίκτυο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ομαλά και να παρακολουθούν τη ζήτηση λαμβάνοντας προτάσεις για εξοικονόμηση με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης» επισήμανε.
 
Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνολογία Blue GIS της Siemens, ως την «πράσινη» εναλλακτική στους διακόπτες που χρησιμοποιούν το SF6 αέριο για διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έως 24 kWh. Επεσήμανε ότι από το 2026, η εγκατάσταση νέων διακοπτών με SF6 θα απαγορεύεται στην Ε.Ε., γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για καθαρές λύσεις. Το Blue GIS προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας GIS (αξιοπιστία, ασφάλεια, μικρό αποτύπωμα), χωρίς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι μπλε γιατί είναι καλό για τον πλανήτη μας», φέρνοντας ως παράδειγμα την EWD στο Νταβός που έχει ήδη υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή.
 
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι: Άρης Αραβίδης, Country Manager Greece, OX2, Σουηδία, Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ, Παναγιώτης Δούμας, Head of Energy, Μέλος Δ.Σ., Howden Hellas, Δημοσθένης Βοϊβόντας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Βουγιουκλάκης, Senior Director, PwC Ελλάδας.
 

 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας