Την πιο «ακριβή» μέρα στην ιστορία των χονδρικών τιμών του ρεύματος, μοιραία η η συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, έγινε σε υψηλούς τόνους. Η συνάντηση την Τρίτη το βράδυ, που διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα, φανέρωσε το τεράστιο χάσμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας μεταξύ των καθετοποιημένων προμηθευτών ρεύματος και αυτών που δραστηριοποιούνται μόνο στη λιανική.
Η μέση οριακή τιμή που από χθες έχει «καρφώσει» στα 172,77 ευρώ/MWh με μέγιστο τα 209,66 και ελάχιστη τα 147,68 ευρώ/MWh, πυροδότησε ακόμα περισσότερο την συζήτηση. Το φυσικό αέριο που κρατούσε κάπως τα προσχήματα έχει ξεφύγει η τιμή του, τα δικαιώματα εκπομπών επιμένουν πεισματικά πάνω από τα 60 ευρώ ο τόνος ενώ και το ντήζελ αρχίζει να παίρνει τα πάνω του.
Η πρώτη κόντρα
Η μεγάλη αύξηση των τιμών στην χονδρική, αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες του energymag το πρώτο έναυσμα των μη καθετοποιημένων μονάδων για να εξαπολύσουν την πρώτη επίθεση προς το υπουργείο και την κυβέρνηση, αμφισβητώντας τους υπολογισμούς τόσο για την επιδότηση όσο και για την έκπτωση της ΔΕΗ, που το υπουργείο πιέζει να περάσει και στους ιδιώτες. Μάλιστα οι εταιρείες τόνισαν ότι με τα νέα δεδομένα των αυξημένων τιμών στην χονδρική του τελευταίου 24ωρου τα 150 εκ. ευρώ δεν επαρκούν για την κάλυψη των καταναλωτών της χαμηλής τάσης.
"Να δουλέψει ο ανταγωνισμός"
Ο υπουργός Ενέργειας από την πλευρά του, τους παρουσίασε το μηχανισμό με τον οποίο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα πληρώνει 9 ευρώ το μήνα σε κάθε νοικοκυριό για 300 kwh κατανάλωσης, οριζόντια σε όλες τις εταιρείες. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των ποσών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο σε δύο δόσεις, ώστε να μην επηρεαστεί η ρευστότητα και να μη δημιουργηθούν εκκρεμότητες στα οικονομικά τους στοιχεία προς το τέλος του έτους.
Ο Κ. Σκρέκας κάλεσε τις εταιρίες προμήθειας ρεύματος να τροποποιήσουν τα πληροφοριακά συστήματα τους ώστε να είναι σαφής και διακριτή η επιδότηση στα τιμολόγια τους. Τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει. Θέλουμε, είπε, να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο και να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.
Επίθεση στην κυβέρνηση
Οι λιανέμποροι ρεύματος (NRG, Watt&Volt, Zenith κλπ) επικαλέστηκαν θέματα ανταγωνισμού και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους. Τα βέλη κατευθυνθήκαν όχι μόνο κατά του υπουργού Ενέργειας, αλλά έφτασαν μέχρι και τον πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη για τις αναφορές του για την ΔΕΗ στην ομιλία του στην ΔΕΘ, αλλά και προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Στον τελευταίο καταλογίζουν παρέμβαση στον ανταγωνισμό με την φράση που είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες». Μάλιστα επικαλούνται ότι αυτές πωλούν το ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες της ΔΕΗ, άρα δεν έχουν λόγο τόσο μεγάλων εκπτώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των καθετοποιημένων εταιρειών Elpedison, Protergia και Ήρων, επέλεξαν να μην μιλήσουν καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό και τον εκπρόσωπο της ΡΑΕ. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, που πήρε τον λόγο επιχείρησε να περιγράψει με ψυχραιμία την κατάσταση, βάζοντας τα νεότερα δεδομένα αλλά και την ανάγκη να κρατηθεί όρθια η αγορά.