Μενού Ροή
ENTSO-E: Πρόταση για διαχωρισμό της γερμανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Αντιδράσεις από Βερολίνο και τους διαχειριστές δικτύου

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO-E) υποδεικνύει τη διάσπαση της γερμανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε έως και πέντε ζώνες τιμολόγησης, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις διαφορετικές δαπάνες σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του.

Η Γερμανία — μαζί με το Λουξεμβούργο — λειτουργεί ως μία ενιαία ζώνη αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με κοινή τιμή χονδρικής. Ωστόσο, η αυξανόμενη συμφόρηση στο δίκτυο, λόγω της ανεπαρκούς μεταφορικής ικανότητας από τον πλούσιο σε αιολική ενέργεια βορρά προς τα βιομηχανικά κέντρα του νότου, έχει οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις υπέρ ενός διαχωρισμού σε τουλάχιστον δύο ζώνες, ώστε να αποτραπεί η διάχυση των υψηλών τιμών σε όλη τη χώρα.

Ο ENTSO-E υπολόγισε ότι κάθε σενάριο διαχωρισμού θα απέφερε οικονομικά οφέλη, με τον διαχωρισμό σε πέντε ζώνες να αποφέρει τα μεγαλύτερα, ύψους 339 εκατομμυρίων ευρώ (385 εκατομμύρια δολάρια) για το έτος 2025. Ένας τέτοιος διαχωρισμός θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές στον βορρά — λόγω αφθονίας φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας — αλλά ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές στο νότο, όπου βρίσκεται η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Το θέμα έχει και διεθνείς προεκτάσεις, καθώς η Σουηδία, η οποία έχει ήδη διαχωρίσει την αγορά της σε τέσσερις ζώνες, δήλωσε τον Ιούνιο ότι δεν θα εγκρίνει την κατασκευή νέου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με τον νότο της Γερμανίας, εάν το Βερολίνο δεν αναδιαρθρώσει την εσωτερική του αγορά.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν έξι μήνες για να αποφασίσουν πώς θα ανταποκριθούν στα ευρήματα της ENTSO-E. Εάν δεν υπάρξει συναίνεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει αλλαγές στις ζώνες προσφορών.

Η νέα κυβερνητική συμμαχία της Γερμανίας έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στον διαχωρισμό της αγοράς, προειδοποιώντας για πιθανές αυξήσεις τιμών και επιπτώσεις στη βιομηχανική παραγωγή του νότου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τέσσερις κύριοι διαχειριστές μεταφοράς της χώρας — 50hertz, Amprion, TenneT και TransnetBW — οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα της μελέτης ανεπαρκή και προειδοποίησαν ότι ένας διαχωρισμός θα μείωνε τη ρευστότητα της αγοράς και θα αύξανε το συνολικό κόστος.

Οι διαχειριστές επισήμαναν ότι τα προβλεπόμενα οικονομικά οφέλη είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό κόστος του συστήματος και κατηγόρησαν την έκθεση ότι βασίζεται σε παρωχημένα δεδομένα, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη κρίσιμες μελλοντικές εξελίξεις όπως η κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς και η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας