Μενού Ροή
Σε αναζήτηση κονδυλίων για την επιδότηση φυσικού αερίου

της Νεφέλης Ζορμπά,

Εκνευρισμό προκαλεί στις περισσότερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η απουσία ξεκάθαρων οδηγιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τον τρόπο επιδότησης όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης με το ποσό των 30 ευρώ/MWh σε μηνιαία βάση έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή αναζητείται ακόμα τρόπος και κυρίως χρηματοδότηση για το νέο επίδομα φυσικού αερίου.

Πηγές της αγοράς εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι ακόμα δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα στα νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρουν, το μόνο που έχουν στα χέρια τους είναι μια επιστολή από τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία παραπέμπει την εξειδίκευση των μέτρων στην κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Η επιστολή Σδούκου

Στην επιστολή της η κα Σδούκου επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση της κρατικής επιδότησης πρέπει να γίνει σε όλους τους λογαριασμούς που εκδίδονται από την 1η Οκτωβρίου και καλύπτουν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας, ζητά επίσης από τους προμηθευτές να στείλουν έως το τέλος Οκτωβρίου αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των πελατών χαμηλής τάσης και τα εκτιμώμενα ποσά προς επιδότηση.

Πολλά στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τονίζουν ότι η προσαρμογή των συστημάτων τους απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να συμμορφωθούν οι προμηθευτές με το νέο μέτρο.

Προσθέτουν επίσης ότι η εμφάνιση του ποσού της επιδότησης σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς αποτελεί σύνθετη διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει «από τη μία στιγμή στην άλλη» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το μέτρο της επιδότησης όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και η σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τον σκοπό αυτόν, προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Σε αναζήτηση κονδυλίων για την επιδότηση φυσικού αερίου

Η ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλέπει και την επιδότηση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων.

Οι βασικές απορίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά και από ποιες πηγές θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε αναζήτηση των πόρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές από το πρωτοφανές ράλι τιμών στο φυσικό αέριο.

Το μόνο σίγουρό είναι ότι τα κονδύλια δεν θα προέλθουν από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς αυτά έχουν ήδη δεσμευθεί στο σύνολό τους.

Και αυτό, διότι τουλάχιστον το 60% των εσόδων από τα δικαιώματα εμπορίας εκπομπών ρύπων, τα οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 1 δισ. ευρώ το 2021, θα διοχετευθούν στον ΕΛΑΠΕ, ενώ ποσοστό που υπερβαίνει το 15% θα διατεθεί για τη στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Το κονδύλι αυτό διατίθεται για να μετριάσουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στα κράτη μέλη το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν, συγκριτικά με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο σε τρίτες χώρες και δεν επιβαρύνονται για τις εκπομπές ρύπων.

Λεφτά μόνο για την επιδότηση στο ρεύμα

Για την επιδότηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση θα δεσμευθεί ποσοστό που ανέρχεται τουλάχιστον σε 15% των φετινών εσόδων.

Τα υπόλοιπα έσοδα προορίζονται για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές και τη χρηματοδότηση έργων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Ποσοστό 1%  διατίθεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει υποχρεώσεις για θέματα κλιματικής αλλαγής και 0,6% στον νεοσύστατο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Πάντως, ενδιαφέρουσα παράμετρος της τροπολογίας για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, είναι η πρόβλεψη ότι το Ταμείο δύναται να χρηματοδοτείται και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας