Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας. Ειδικότερα σε εντατική φάση εργασίας είναι οι επαφές του ΑΔΜΗΕ με τους Διαχειριστές τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Αιγύπτου.
Πιο συγκεκριμένα τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών με την Κύπρο για τη διασύνδεση της Κρήτης με τη Μεγαλόνησο, αλλά και η πρώτη τεχνική συνάντηση με την Αίγυπτο όπου ετέθησαν επί τάπητος οι παράμετροι της Διασύνδεσης για την οποία υπάρχει ισχυρή πολιτική απόφαση να προχωρήσει και από τις δυο πλευρές. Και οι δυο αυτές επενδύσεις σε υποδομές δημιουργούν νέα, άλλωστε, γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν προκαλέσει και τον «εκνευρισμό» της Άγκυρας καθώς οι οδεύσεις των υποβρύχιων καλωδίων αλλά και η ενεργειακή ενοποίηση της ευρύτερης περιοχής δημιουργεί σημαντικά γεωπολιτικά αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.
ΑΔΜΗΕ - Διεθνείς διασυνδέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ΑΔΜΗΕ, η ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο την αναπτυξιακή στρατηγική του Διαχειριστή, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στην ευστάθεια του Συστήματος και τη σύγκλιση των τιμών μεταξύ των διαφορετικών ευρωπαϊκών περιφερειών. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, όπως αναφέρεται συνεχώς από τη διοίκηση, εντατικά ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τους γειτονικούς Διαχειριστές για την αξιολόγηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων ενίσχυσης των διακρατικών διασυνδέσεων.
Όπως τονίζεται, μάλιστα, από τον ΑΔΜΗΕ, είναι σαφές ότι η Κρήτη αναδεικνύεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής, κατοχυρώνοντας στρατηγική θέση για έναν ακόμη λόγο στον γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. «Μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μελετώνται στην περιοχή, όπως με την Κύπρο και το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και τη Λιβύη, περιλαμβάνουν την Κρήτη» έχει τονίσει ο ΑΔΜΗΕ επανειλημμένα που αναφέρει ότι «ταυτόχρονα με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Συστήματος Υψηλής Τάσης της Κρήτης εντός της επόμενης τριετίας.»
Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, στο περιθώριο της παρουσίασης του πλοίου "Aurora" της Nexans, αναδόχου εταιρείας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, την περασμένη Παρασκευή η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, βάσει του αναθεωρημένου προγραμματισμού, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024 αντί για τα τέλη του 2023. Αυτό κυρίως οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Το έργο με την Κύπρο
Σε σχέση με την ηλεκτρική σύνδεση με την Κύπρο σύμφωνα με πληροφορίες ο EuroΑsia Interconnector (που λειτουργούσε ως ανταγωνιστικό σχήμα με τον Αριάδνη Interconnection που είναι θυγατρική της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και φορέας κατασκευής και χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική) κατέθεσε αίτηση για χρηματοδότηση στον μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF) για το σκέλος Κρήτη-Κύπρος του όλου σχεδίου διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου. Ο EuroAsia άλλωστε έχει τη σχετική αδειοδότηση για το εν λόγω έργο που είναι ενταγμένο στα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος και αναζητά τον τρόπο και το σχέδιο χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έλαβε πράσινο φως η χρηματοδοτική στήριξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου με 100 εκατ. ευρώ, ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), με στόχο την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα η Διασύνδεση με την Κύπρο θα «κουμπώνει» στο δίκτυο της Κρήτης μέσω του ίδιου Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα που θα χρησιμοποιεί και η διασύνδεση Κρήτη-Αττική. Κι έτσι εκτιμάται ότι θα μειωθεί το κόστος κατασκευής του Κρήτη-Κύπρος καθώς ήδη ο Σταθμός θα έχει, εν τω μεταξύ κατασκευαστεί, λόγω της Μεγάλης Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.
Ελλάδα-Αίγυπτος
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν και τα τεχνικά κλιμάκια των Διαχειριστών μεταφοράς ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου και συζήτησαν τις παραμέτρους που θα προκριθούν για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Βάσει των προδιαγραφών που θα τεθούν επί τάπητος θα κριθεί τελικά ποιο από τα εναλλακτικά σχέδια θα προχωρήσει στη βάση των αρχών της βιωσιμότητας και της τεχνικής επάρκειας.
Υπενθυμίζεται ότι για διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο έχουν κατατεθεί οι εξής προτάσεις: Η πρώτη (Greece Africa PowerInterconnector) προβλέπει την πόντιση καλωδίου που θα συνδέει την περιοχή MERSA MATRUH με τον Αθερινόλακκο (Λασίθι) και προωθείται από την εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια» του ομίλου Eunice. Η δεύτερη ακολουθεί τη διαδρομή Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes και προτείνεται από την Elica του ομίλου Κοπελούζου.