Μενού Ροή
revma
Ρεύμα: Το δίλημμα των προμηθευτών, η κατακόρυφη πτώση, της χονδρικής τιμής και τα “τρία κλειδιά” του ΥΠΕΝ

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών χονδρικής ρεύματος και οι προβολές για ανάλογη πορεία, εκτός απροόπτων, δίνουν ένα “τράτο” λίγων μηνών για ανασύνταξη όλων των εμπλεκομένων στην αγορά. 

Έτσι, στο φόντο των προηγούμενων μηνών, όπου π.χ. τον Φεβρουάριο του 2025 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, διπλασιάστηκε η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αγγίζοντας τα 153 ευρώ ανά MWh, έναντι 73,6 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο 2024, οι πάροχοι “ζυγίζουν” εμπορικές πολιτικές και αποφάσεις. 

Συγκεκριμένα, προσπαθούν, ειδικά οι μη καθετοποιημένοι, να δουν πώς θα αυξήσουν μερίδια, ειδικά, σε μια συγκυρία, που τα σταθερά - μπλε τιμολόγια κερδίζουν έδαφος, αλλά και να καταφέρουν, με αιχμή  τα πράσινα, να δώσουν τιμές, ώστε να “μαζέψουν” απώλειες των προηγούμενων μηνών, όπου καταγράφηκε αύξηση της χονδρεμπορικής.  Η αύξηση αυτή συνδέεται άμεσα με την εντυπωσιακή ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό αέριο, η οποία κατέγραψε το Φεβρουάριο τη δεύτερη υψηλότερη μηνιαία επίδοση όλων των εποχών. Έτσι, καθώς πολλοί μη καθετοποιημένοι, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, δεν πέρασαν το “όλον” των αυξήσεων στη λιανική έχουν “ματώσει” και άρα θα πρέπει να ζυγίσουν αποφάσεις σε μια αγορά, που προφανώς οι καθετοποημένοι “παίκτες” έχουν πλεονέκτημα.

Η χονδρική

Στο φόντο αυτό η σημαντική πτώση, που σημείωσε τον Μάρτιο η χονδρική τιμή του ρεύματος, μπορεί να παραπέμπει σε μειώσεις στα πράσινα τιμολόγια Απριλίου που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές σήμερα και αύριο, αλλά ενδεχομένως, να είναι και “βατήρας” ανάκτησης απωλειών σε περιπτώσεις που δε θα περάσει στην αγορά μεγάλη αποκλιμάκωση τιμών. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 105,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας μείωση 31,1% σε σχέση με τα 153,84 ευρώ του Φεβρουαρίου.

Οι μεγάλοι

Υπενθυμίζεται ότι οι καθετοποιημένοι “παίκτες”, έχοντας περιθώρια ελιγμών, κράτησαν σταθερές τιμές, το προηγούμενο διάστημα μη περνώντας τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική.Ήδη, η Protergia –ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς– ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει σταθερή την τιμή της, για δέκατο συνεχόμενο μήνα.

Μένει να φανεί τι θα πράξει η ΔΕΗ, που δίνει και τον τόνο. αλλά και οι άλλοι πάροχοι, εάν δηλαδή, θα κρατήσουν σταθερά τιμολόγια για τους καταναλωτές,  είτε θα προχωρήσουν σε μικρότερες μειώσεις. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο στις τελικές επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα έχει η κρατική επιδότηση.

Τα μπλε

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πολλοί πάροχοι έχουν προχωρήσει σε κινήσεις hedging, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών, αλλά με προαγορασμένες ποσότητες ενέργειας, κυρίως, για τα μπλε που έχουν.  Τα τελευταία, δε, κερδίζουν έδαφος. Σε σχέση, όμως, με τα πράσινα, που είναι και πολλά, οι μικρότεροι θα μπουν, ενδεχομένως, σε διλήμματα να περάσουν, κάπως, τις προηγούμενες αυξήσεις στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, οι τιμές των πράσινων τιμολογίων για τους μεγαλύτερους παρόχους διατηρήθηκαν σταθερές στα 15,5-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, παρά την αύξηση 14% στη χονδρική, τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, μικρότεροι πάροχοι είχαν υψηλότερες τιμές, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ, σε τρία μέτωπα που είναι καταλυτικά για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζει το ΥΠΕΝ  παρεμβάσεις για να διασφαλίσει ένα “μάζεμα” σε μόνιμη βάση των τιμών ρεύματος. Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, θα υπάρξει εστίαση στις απώλειες στο δίκτυο διανομής, τα κόστη εξισορρόπησης (τον ΛΠ-3), καθώς και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.   

Πριν τις παρεμβάσεις, αναμένεται το ΥΠΕΝ, να “ακτινογραφήσει” τα μέτωπα αυτά, ώστε να επιλέξει τα δέοντα μέτρα. Μάλιστα, αναμένονται αποφάσεις σε ένα δίμηνο, που μάλλον, λόγω άνοιξης θα είναι ήρεμο τιμολογιακά. Με βάση, πάντως, τα ίδια στελέχη, η προκαταρκτική εκτίμηση είναι πως η αποκλιμάκωση θα είναι μεν σημαντική αλλά δε θα γίνουν και “θαύματα”

Σε σχέση με τις τις απώλειες εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να μειωθούν, με βάση και το ότι τρέχουν επενδύσεις στα δίκτυα, ενώ παράλληλα υπάρχει μια σχετική “βάσανος” για το πώς θα ‘μαζευτεί” το κόστος εξισορρόπησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας