Ο μεγάλος αριθμός βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», με αποτέλεσμα περίπου 200.000 νοικοκυριά να παραμείνουν δίχως ρεύμα για αρκετές ώρες, αναπόφευκτα επαναφέρει στο επίκεντρο τη συζήτηση για την υπογειοποίηση του εναερίου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν περισσότερες από ένα εκατομμύριο κατοικίες στην Αττική και την Εύβοια έμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετά 24ωρα, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» και της αδυναμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες.
Από τότε, το πρόγραμμα υπογειοποιήσεων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ. Τους τελευταίους μήνες ο διαχειριστής ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό μελετών και ανέθεσε εκατοντάδες εργολαβίες σε όλη τη χώρα.
Το έργο
Πρόκειται για εργασίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο καθυστέρησαν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Για αυτό άλλωστε στην Ελλάδα μόλις το 11% του συνολικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπόγειο, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπερβαίνει το 50%.
Το 2021 ξεκίνησαν 70 έργα σε πάνω από 20 περιοχές της Αττικής, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις όπου ο κίνδυνος βλάβης ή πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερος.
Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, στους Θρακομακεδόνες, στο Μικρολίμανο και στον Ωρωπό τα έργα έχουν ολοκληρωθεί.
Στην Αττική
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων για την υπογειοποίηση 200 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου στην Αττική, που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη εργασίες για την υπογειοποίηση 120 χιλιομέτρων δικτύου στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, με προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις για την υπογειοποίηση του εναερίου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει συνολικό μήκος 250.000 χιλιομέτρων, χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 50% από τον ΔΕΔΔΗΕ με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση και οι δήμοι.
Σε Πεντέλη, Μελίσσια
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν έργα στους δήμους Πεντέλης και Μελισσίων, για την υπογειοποίηση εναερίων καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης μήκους 75 χιλιομέτρων, με κόστος που ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει ο δήμος Διονύσου, όπου έχει προγραμματιστεί η υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης. Το νέο υπόγειο δίκτυο θα έχει μήκος 160 χιλιόμετρα και ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει σε 28,5 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2022 για την υπογειοποίηση περίπου 1.000 χιλιομέτρων δικτύου.
Οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε 150 εκατ. ευρώ το 2023 και αφορούν στην υπογειοποίηση 1.500 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου.
Την επόμενη τετραετία θα διατεθούν και 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση έργων υπογειοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Το 30% θα αφορά στην Αττική και το 28% στα νησιά.