Μενού Ροή
Ν. Φαραντούρης (σύμβουλος προεδρ. ΣΥΡΙΖΑ): Όχι σε επιδοτήσεις στην ενέργεια - "Δεν πιάνουν τόπο"

«Το διεθνές πρόβλημα στην αγορά ενέργειας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη ρυθμιστική και ελεγκτική ολιγωρία στο εσωτερικό της χώρας», είπε χτες Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής θεμάτων ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Νικόλαος Φαραντούρης.

«Η κυβέρνηση αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν εγκαίρως, από το καλοκαίρι ήδη, οι επιστημονικοί φορείς, η βιομηχανία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα κόμματα, για λήψη ρυθμιστικών μέτρων, διενέργεια ελέγχων και επιβολή προστίμων στην αγορά της ενέργειας, και δυστυχώς συνεχίζει να μιλά για προσωρινότητα της ακρίβειας" ανέφερε ο κ. Φαραντούρης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το φαινόμενο δεν θα είναι παροδικό και σίγουρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλούς λογαριασμούς έως το τέλος του έτους που θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Το πρόβλημα

"Πριν από το καλοκαίρι του 2021, καταγράφονταν τάσεις κλιμάκωσης των διεθνών τιμών ενέργειας που οφείλονταν στην ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης και στην προσπάθεια της παγκόσμιας οικονομίας να ανακάμψει, μετά την πανδημία. Το πρόβλημα οξύνεται από την άρνηση των γερμανικών αρχών να αδειοδοτήσουν μέσα στο φθινόπωρο τον αγωγό φυσικού αέρα North Stream 2. Ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει υποθαλάσσια, φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις χώρες της βαλτικής και την  Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αποτελέσει σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς οδηγεί την Ευρώπη σε μεγαλύτερη ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση".

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, "από τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ήδη, από την έναρξη αυτής της θύελλας την οποία γνωρίζαμε ότι έρχεται, η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει δέσμη μέτρων, όχι επιδοματικού χαρακτήρα και με οριζόντιες επιδοτήσεις -οι οποίες δεν πιάνουν και τόπο-, αλλά μέσω ρύθμισης και ελέγχου της αγοράς. Η κυβέρνηση αντί να έχει προτεραιότητες την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του φόρου σε γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών, έπρεπε να δώσει έμφαση στη στήριξη του εισοδήματος του καταναλωτή, λαμβάνοντας γενναία μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας.  Η προσπάθεια που επιχειρούν τις τελευταίες δυο εβδομάδες η Επιτροπή Ανταγωνισμού για ζητήματα καρτέλ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες στρεβλώσεις και ατέλειες στην αγορά ενέργειας, έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Έπρεπε πρώτα να χαρτογραφηθεί η αγορά και στη συνέχεια να ελεγχθεί και όπου διαπίστωνε νόθευση και πρακτικές αισχροκέρδειας, να πέσει πέλεκυς."

Η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ

Ο ίδιος στάθηκε στο θέμα της ΔΕΗ αναφέροντας ότι "το οξύμωρο είναι ότι ενώ είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, προχωράμε σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε ένα πολύτιμο εργαλείο ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά προς όφελος της κοινωνίας. Αν η ΔΕΗ μπορούσε με κατάλληλες τιμολογιακές ενέργειες να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι πάροχοι, για να μη χάσουν μερίδιο της αγοράς.   Επίσης η Ελλάδα όφειλε να είναι πιο προσεκτική στις διαπραγματεύσεις της. Η εξάμηνη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με την Gazprom απέτυχε. Και εν συνεχεία η χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Σότσι κατέληξε σε φιάσκο. Αντίθετα οδήγησαν στη ζοφερή πραγματικότητα να προμηθευόμαστε το ρωσικό φυσικό αέριο σε τιμή κατά 30% ακριβότερη σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία. Η ενέργεια είναι ένα άθλημα διεπιστημονικό στο οποίο τα εμπορικά, διεθνή, πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα συνυπάρχουν. Δεν μπορείς να έχεις ενεργειακή ασφάλεια με ενεργειακή φτώχεια. Δεν μπορείς να έχεις ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού χωρίς διορατική διαπραγμάτευση και καλή γεωπολιτική τοποθέτηση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας