Την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον πρόεδρό της Αθανάσιο Δαγούμα επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας που έχει σηκώσει τους τόνους για τα θέματα ενέργειας αλλά και τις επιβαρύνσεις που φέρνει στους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Στο φόντο της προσπάθειας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “ταύτισης” της κρίσης τιμών στην ενέργεια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη (χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος για άλλη μια φορά “βάφτισε” τη ρήτρα αναπροσαρμογής ως “ρητρα Μητσοτάκη”), ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται με αιχμή την επίσκεψη στη ΡΑΕ που έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη και πάλι κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, να θέσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της Αρχής και άπτονται της λειτουργίας της αγοράς αλλά και μια δέσμη θεμάτων πολιτικής υφής που ακουμπούν το πεδίο ευθύνης της κυβέρνησης.
Έτσι, αναμένεται να θέσει με το ζήτημα του ελέγχου των “ουρανοκατέβατων” κερδών των παρόχων ενέργειας, που ο ΣΥΡΙΖΑ συσχετίζει με τους φουσκωμένους λογαριασμούς και την ενεργειακή ακρίβεια.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα, ο οποίος με επιστολές του και απειλές προστίμων από την Άνοιξη του 2021 υποχρέωσε επί της ουσίας και την ΔΕΗ, εκτός των ιδιωτών προμηθευτών, να συνδέσει τα τιμολόγια της με την ρήτρα αναπροσαρμογής, αντί της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα που εφάρμοζε έως τότε.
Ο κ. Τσίπρας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των ελέγχων στην ενεργειακή αγορά αλλά και να αναφερθεί και πάλι στη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει για κατάργηση της ρήτρας και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή.
“Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαική Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας” ανέφερε χθες κατά την επίσκεψή του στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας με αφορμή πρωτοβουλία του ΔΣΑ μαζί με άλλους δικηγορικούς συλλόγους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής.
“Αυτό το τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.
Η έκβαση της υπόθεσης αυτής τα δικαστήρια είναι η κρίσιμη μάχη για τον καταναλωτή το επόμενο διάστημα. Αύριο θα πάρουμε πρωτοβουλία, καταθέτοντας νομοθετική τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια. Και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες.
Πρόσθεσε δε, πως «όταν ο λογαριασμός που έρχεται υπερβαίνει το μισθό, το εισόδημα ή τη σύνταξη, μιλάμε για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που δεν δυσκολεύονται απλά, αλλά έχουν υπερβεί τα όριά τους», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «νομοταγείς πολίτες, που δεν άφησαν ποτέ λογαριασμό απλήρωτο τόσα χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα». Πρόσθεσε πως εάν σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προχωρήσει διακοπή ρευματοδότησης, «τότε θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κοινωνικό φαινόμενο κρισιακό».
Πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Να σημειωθεί, δε, ότι κοινή αναφορά προς το Υπουργό Περιβάλλοντος & ενέργειας, κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που αφορά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας και τις επιπτώσεις στον βιομηχανικό κλάδο.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται η απροθυμία των Εταιρειών - Παραγωγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ελλείψει στοιχειώδους ανταγωνισμού, να προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό του portfolio παραγωγής τους μέσω διμερών συμβολαίων, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα όλη η παραγόμενη ενέργεια να περνά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, τις τιμές του οποίου διαμορφώνουν πλέον χωρίς ρίσκο οι παραγωγοί.
Επισημαίνεται παράλληλα ότι η στρατηγική αυτή ενδέχεται να δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς πλέον οι παραγωγοί καθίστανται αδιάφοροι ως προς τις τιμές που οι ίδιοι διαμορφώνουν στη χονδρεμπορική αγορά, γεγονός που επιβάλει άμεση ρυθμιστική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.