Μενού Ροή
καλώδιο τηλεπικοινωνιών
Κύπριος Υπουργός Ενέργειας: Θα ρίξουμε σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ στο καλώδιο για Κρήτη του Euroasia

Μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα στην ιταλική ιστοσελίδα Nova News, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου άφησε και χθες, ενώπιον της Βουλής, ξεκάθαρα να διαφανεί η πρόθεση και επιθυμία της Κυβέρνησης να στηριχθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης (με ενδεχόμενη σύνδεση στο μέλλον και του Ισραήλ) αλλά κυρίως να συμμετάσχει στην επένδυση και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός μιλούσε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και σε βουλευτές άλλων επιτροπών που συμμετείχαν στη συνεδρία για την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας για το 2024.

Όπως προκύπτει από όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ότι αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ (που εξακολουθεί να αποκαλείται EuroAsia Inteconnector, παρ’ ότι η ομώνυμη εταιρεία δεν είναι πλέον ο φορέας υλοποίησης του έργου), ο κ. Παπαναστασίου είπε με σαφήνεια πως το κράτος θα επιλέξει να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης.

Είπε, επίσης, ότι το κράτος θα διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα €100 εκατ. που περιλήφθηκαν ως δάνειο του κράτους προς τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε με αυτά (σ.σ. ή και άλλα κονδύλια) να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Δημοκρατίας στο έργο, το οποίο προωθείται πλέον από τον Έλληνα Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στον προϋπολογισμό του 2024 περιλήφθηκε κονδύλι €25 εκατ. για την είσοδο του κράτους στον φορέα, ενώ τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από ιδιώτες επενδυτές από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Η χωρίς περιστροφές υιοθέτηση της αναγκαιότητας του έργου από τον αρμόδιο υπουργό, σε συνδυασμό με τη συμπερίληψη των πρώτων 25 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, για τις ανάγκες συμμετοχής του κράτους στη διασύνδεση, δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι σε μεγάλο ποσοστό υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, ο κ. Παπαναστασίου επανέλαβε προς τους βουλευτές ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση (μελέτη βιωσιμότητας) εξωτερικού οίκου, εγνωσμένου κύρους, με τον οποίο συμβλήθηκε η Δημοκρατία. Καθώς πλησιάζει το ορόσημο κατάθεσης της προκαταρκτικής μελέτης (μέ4σα Νοεμβρίου, όπως είχε δηλωθεί επισήμως), είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν δεδομένη την πρόκριση του έργου από τον μελετητή.

Μιλούν Κυβέρνηση – ΑΔΜΗΕ

Προκύπτει μάλιστα από δημοσιεύματα σε ελλαδικά ΜΜΕ, πως και ο ΑΔΜΗΕ από πλευράς του συνεχίζει διαβουλεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση και άλλους δυνητικούς επενδυτές, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στην επένδυση, που υπολογίζεται να στοιχίσει περίπου 1,9 δισ. ευρώ, με ολοκλήρωση το 2030.

Σύμφωνα με τον ελλαδικό Τύπο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο 6ο Athens Investment Forum, είπε πως ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση και άλλους επενδυτές, για τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος για το έργο της διεθνούς διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

«Επιθυμούμε να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταρχήν συμφωνία με ένα ισραηλινό fund και μιλάμε και με άλλους ενδιαφερόμενους», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η χρηματοδότηση του πολύ μεγάλου και στρατηγικής σημασίας έργου θα γίνει όπως η χρηματοδότηση όλων των έργων του ΑΔΜΗΕ: Δηλαδή με κεφάλαια από την ΕΕ (υπάρχει ήδη ευρωπαϊκή επιχορήγηση, ύψους 657 εκατ. ευρώ, για το σκέλος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου), με δανειακούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (σ.σ. με την οποία, είπε, υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε εξέλιξη, χωρίς να διευκρινίσει αν θα ζητηθούν κρατικές εγγυήσεις από την κυπριακή ή την ελληνική κυβέρνηση), καθώς και με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, με τις οποίες έχουν επίσης ξεκινήσει επαφές.

Επανέλαβε, δε, ότι «η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται οι διασυνδέσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και αυτή με την Αλβανία που ωριμάζει».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας