Μενού Ροή
Παράταση ως τα μέσα Δεκεμβρίου για τους «έξυπνους μετρητές»

Μικρή παράταση έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα λάβουν -σύμφωνα με πληροφορίες- τα τέσσερα σχήματα που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό για το μεγάλο project των «έξυπνων» μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ. Αν και η προθεσμία για την υποβολή τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την προμήθεια και εγκατάσταση των 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έληγε στα τέλη Νοεμβρίου, εντούτοις λόγω της πληθώρας των ερωτημάτων και των διευκρινίσεων που ζητούν οι «μνηστήρες» προς τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής προκειμένου να διασφαλίσουν την αρτιότητα των προσφορών τους, είναι ορατό το ενδεχόμενο να δοθεί μια μικρή παράταση έως τα μέσα Δεκεμβρίου προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι που είναι οι εξής:

1.Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain

2.Η  ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh

3.Η  σλοβενκή Iskraemeco που συνεργάζεται με την γαλλική Oracle France SA

4.Η  κοινοπραξία της ελληνικής Protasis με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis (ο ΔΕΔΔΗΕ της Γαλλίας).

Επιδίωξη του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι ο διαγωνισμός -που προκηρύχθηκε πριν από δυο περίπου χρόνια και χαρακτηρίστηκε από τον «θορυβώδη» αποκλεισμό της Landis+Gyr στην πρώτη φάση της διαδικασίας- να ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι  ένα σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση του έργου που αντανακλά και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χρηματοδοτικών βραχιόνων της στο έργο ήταν η υπογραφή στις αρχές το μήνα δανειακής σύμβασης ύψους 150 εκατ. ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του ΔΕΔΔΗΕ για τη χρηματοδότηση του έργου που έρχεται να συμπληρώσει το δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έτσι, η ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη ανέρχεται συνολικά στα 423 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του έργου που ανέρχεται στα 1,2 δις. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης το 2030.

Τι θα φέρουν οι έξυπνοι μετρητές

Το έργο της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών είναι κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δικτύου Διανομής. Αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές που θα μπορούν -μεταξύ άλλων- να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, με τον ΔΕΔΔΗΕ να διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως (η πλειονότητα από επιχειρήσεις), από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως. Ως κομβική πρωτοβουλία υπέρ του καταναλωτή χαρακτήρισε την  επιτάχυνση της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών και η υφυπουργός ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ΙΕΝΕ την περασμένη εβδομάδα. Η κ. Σδούκου εκτίμησε ότι «θα διαθέτουμε 500.000 τέτοιους μετρητές το 2023 και θα προσθέτουμε 800 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από του χρόνου και έως το 2030», προσθέτοντας ότι στόχος είναι να έχουν όλοι οι καταναλωτές «έξυπνο» μετρητή έως το 2030.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στο αναθεωρημένο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, από το 2021 είχαν αναπτυχθεί 13.000 έξυπνοι μετρητές σε επίπεδο μέσης τάσης και 70.000 σε επίπεδο χαμηλής τάσης, κυρίως για καταναλωτές με υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 2022 εγκαταστάθηκαν 100.000 έξυπνοι μετρητές.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας