Έντονα ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσουν σταδιακά να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent ενισχύεται κατά 3,61% ή 3,79 δολάρια και η τιμή του διαμορφώνεται στα 108,98 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό WTI βλέπει το δικό του πλέον ενεργό συμβόλαιο Ιουνίου να σημειώνει άνοδο 3,8% ή 3,7 δολαρίων με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 106,25 δολ. το βαρέλι.
"Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου εντός εξαμήνου και των διυλισμένων προϊόντων, μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και η αγορά ξεκίνησε να την τιμολογεί.
Όπως διευκρίνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, "Αυτό θα αφορά σε μια πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αργού και διυλισμένου. Δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη-μέλη εξαρτώνται έντονα από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει να εργαστούμε για αυτό". Σημειώνεται ότι η πρόταση απαιτεί έγκριση και από τις 27 χώρες της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.
Παράλληλα, επιπλέον πίεση στις τιμές ασκούν τα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου υποχώρησαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς προέβλεπαν μικρή πτώση της τάξεως των 800 χιλ. βαρελιών.
Στον αντίποδα, φόβοι για τη ζήτηση αργού - που λειτουργούν αντίστροφα εξισορροπώντας τις πιέσεις - έρχονται από Κίνα, όπου επεκτείνονται περαιτέρω τα αυτηρά lockdown για αντιμετωπιστεί το νέο ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο παγκόσμιος δείκτης PMI μεταποίησης σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2020 - όταν ξεκίνησε να εξαπλώνεται παγκοσμίως η πανδημία της covid-19 - κάτι που αποδόθηκε κυρίως στον περιορισμό της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα άλλωστε, ο OPEC+ προβλέπει πλέον πλέονασμα παραγωγής κατά 1,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2022 εν μέσω σταδιακού περιορισμού της ζήτησης εντός του έτους.
Η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού και των συμμάχων του προέβλεπε σαφώς μικρότερο πλεόνασμα, της τάξεως των 600 χιλ. βαρελιών την ημέρα, ωστόσο αναθεωρήθηκε ανοδικά με φόντο τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισμού και την "αναζωπύρωση" της πανδημίας στην Κίνα λόγω παραλλαγής Όμικρον.