Μενού Ροή
Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο εγκατέλειψε την πρόθεσή του να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αποφάσισε το περιθώριο να επεκταθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2024.

Το βράδυ της Τετάρτης, η οικονομική επιτροπή του βουλγαρικού κοινοβουλίου αποφάσισε ότι η Lukoil Neftochim Burgas – το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα Βαλκάνια – θα λάβει νέο παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα για την αποδέσμευση από το ρωσικό πετρέλαιο.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, το ρωσικό πετρέλαιο που επεξεργάζεται το διυλιστήριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 75%. Την Πέμπτη, η Εθνοσυνέλευση οριστικοποίησε το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο η «Lukoil Neftochim» θα πρέπει σταδιακά να στραφεί στην εργασία με μη ρωσικό πετρέλαιο.

«Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία εκ μέρους της ‘Lukoil Neftochim Burgas’ για τη μετάβαση του μη ρωσικού πετρελαίου. Με μικρότερους χρόνους μετάβασης για το μη ρωσικό πετρέλαιο, υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των τιμών των καυσίμων, κερδοσκοπίας και ακόμη και έλλειψης καυσίμων», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Bogdan Bogdanov.

Στα μέσα του έτους, οι ποσότητες του ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να είναι το πολύ 50%, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι κάτω από 25% και μετά τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνεται επεξεργασία μόνο του μη ρωσικού πετρελαίου. Η ευρωπαϊκή παρέκκλιση λήγει μόλις δύο μήνες αργότερα.

Η Τελωνειακή Υπηρεσία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου και θα ενημερώνει το Υπουργείο Οικονομικών για την πρόοδο. Το κράτος μπορεί να παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία, επειδή ανέκτησε τον έλεγχο του πετρελαϊκού λιμένα Rosenets κοντά στο Μπουργκάς.

Επί δύο μήνες, το μέλλον του διυλιστηρίου στο Μπουργκάς ήταν αβέβαιο λόγω της πίεσης των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας για γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων και ο Delyan Dobrev από το GERB.

Την περασμένη εβδομάδα, η Lukoil Neftochim ανακοίνωσε ότι η πρόωρη άρνηση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου απειλεί τη σταθερότητα των εργασιών του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στα Βαλκάνια και δημιουργεί κινδύνους στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Η εταιρεία σημείωσε ότι η αναβολή της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου επέτρεψε στη Lukoil Neftochim Burgas να προσφέρει τα φθηνότερα καύσιμα στην ΕΕ.

Η ρωσική εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει σχέδιο για την έγκαιρη, σταδιακή μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές αργού πετρελαίου εκτός του ρωσικού.

Δήλωσε ακόμα ότι η παροχή εναλλακτικών ποσοτήτων πετρελαίου δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά η μεταφορά τους στο λιμάνι Rosenets μέσω των πολυσύχναστων στενών είναι το πρόβλημα.

Σύμφωνα με πηγές του Euractiv, σε μυστική έκθεση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησης, η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (SANS) προβλέπει ότι εάν καταργηθεί η παρέκκλιση που έλαβε η Βουλγαρία για την εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, το καύσιμο θα γίνει ακριβότερο κατά 20-25 λεπτά ανά λίτρο.

Για τον τελευταίο μήνα, έχουν ήδη καταγράψει σημαντική αύξηση – το προπάνιο-βουτάνιο πάνω από 35% ανά λίτρο, το ντίζελ και η βενζίνη πλησίασαν το όριο του 1,5 ευρώ ανά λίτρο.

Η έκθεση που παρουσίασε η αντικατασκοπεία έχει θορυβήσει τις αρχές. Η κυβέρνηση και οι ειδικές υπηρεσίες συζήτησαν τις πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της παρέκκλισης. Οι προβλέψεις είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά τουλάχιστον 20 έως 25 λεπτά ανά λίτρο.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Nikolay Denkov έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε δραστικής κίνησης κατά της Lukoil για να μη δημιουργηθεί πρόσθετη δυσπιστία προς την κυβέρνηση.

Το Euractiv έμαθε ότι η έκθεση της SANS αναφέρεται επίσης σε δάνειο ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε η Litasco στη θυγατρική της Lukoil Neftochim Burgas.

Το μεγαλύτερο μέρος του έχει αποπληρωθεί, αλλά σε περίπτωση λήξης της παραίτησης, ο πιστωτής θα μπορούσε να κηρύξει έκπτωτο το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων και να χρεοκοπήσει το διυλιστήριο. Η ενδεχόμενη αναστολή της θα προκαλέσει τριγμούς στην αγορά καυσίμων στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας