Μενού Ροή
Νέες γεωτρήσεις ετοιμάζει η Τουρκία -Τα σχέδια για ενεργειακή αυτονομία

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ, επιβεβαίωσε την μακρόχρονη προσπάθεια της χώρας να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, τονίζοντας την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, καθώς και τη δέσμευσή της στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το εξωτερικό και το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να μειώσει τα χρόνια εμπορικά και τρέχοντα ελλείμματα και να βασίζεται περισσότερο στους εγχώριους πόρους για την κάλυψη των αναγκών της.

Η χώρα άρχισε να αντλεί φυσικό αέριο από το μεγάλο υπεράκτιο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα πέρυσι και ξεκίνησε την παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή Γκαμπάρ της επαρχίας Σιρνάκ στα ανατολικά, όπου ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα στα τέλη του 2021.

Αυτό το κοίτασμα, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη χερσαία ανακάλυψη πετρελαίου στην ιστορία της χώρας, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παραγωγικό κέντρο, σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η παραγωγή από το κοίτασμα έχει αυξηθεί σε 45.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). "Αυτή τη στιγμή εξάγουμε πετρέλαιο από 41 σημεία. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε 95 και να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή σε 100.000 βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους," δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ σε μια εκδήλωση στην Τραπεζούντα.

"Πρέπει να ανακαλύψουμε περισσότερα κοιτάσματα σαν το Γκαμπάρ για να καλύψουμε την ημερήσια ζήτηση πετρελαίου μας που είναι 1 εκατομμύριο βαρέλια." Η παραγωγή στο Γκαμπάρ αυξήθηκε σταδιακά από 25.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο σε 30.000 βαρέλια τον Δεκέμβριο πριν φτάσει τα 35.000 τον Ιανουάριο.
 

Οι εισαγωγές

Η Τουρκία εισάγει αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν μέσω αγωγών και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από διάφορες άλλες χώρες. Η εξωτερική εξάρτηση την άφησε ευάλωτη σε αυξανόμενα κόστη που εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε την στρατηγική επιτακτική ανάγκη της διασφάλισης ενεργειακής ασφάλειας για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια. Σημειώνοντας ότι περίπου το 67% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτονται από εισαγωγές, τόνισε την οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί αυτή η εξάρτηση, ιδίως όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία και τα τρέχοντα ελλείμματα.

"Η μείωση της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές μέσω της μεγιστοποίησης της χρήσης εγχώριων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος πολιτικής," δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Υπογράμμισε τη μεγάλη δυναμική της Τουρκίας στην ανανεώσιμη ενέργεια, με σημαντικούς πόρους σε ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια.

"Μέχρι σήμερα, έχουμε επιτύχει εγκατεστημένη ικανότητα 27.000 μεγαβάτ από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 60.000 μεγαβάτ μέχρι το 2035, αυξάνοντας την ετήσια επένδυση μας σε ηλιακή και αιολική ενέργεια κατά 5.000 μεγαβάτ," δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Η ανανεώσιμη ενέργεια σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 55% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ικανότητας της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας