Μενού Ροή
Τα αντιπλημμυρικά έργα, τα σχέδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών, της πανώλης και των κουνουπιών, παρουσίασε ο Δημήτρης Κουρέτας

Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε στη Λάρισα ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια παρουσία κυβερνητικών στελεχών, για την εξέταση της πορείας των έργων αποκατάστασης και των αποζημιώσεων από την θεομηνία Daniel που έπληξε πέρσι τη Θεσσαλία.

   Ταυτόχρονα ο περιφερειάρχης, παρουσίασε τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος σημείωσε πως «χάρη στον σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και περιστατικών πυρκαγιάς, αν και φέτος εκδηλώθηκαν περισσότερες φωτιές συγκριτικά με πέρσι, τα στρέμματα καμένης γης ήταν κατά πολύ λιγότερα».

    Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε ακόμη, στην «ετοιμότητα που επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανώλης και στην διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης, ενώ με την χρήση της τεχνολογίας μέσω του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, ο έλεγχος υπήρξε αποτελεσματικός και σώθηκε το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας».

   Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρέτας, αναφέρθηκε με τη χρήση πινάκων και χαρτών στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια, με την υλοποίηση προσωρινών έργων αποκατάστασης του Daneil, συνολικού προϋπολογισμού πάνω απο 75 εκατ. ευρώ.

   Σύμφωνα με την παρουσίαση, στην περιοχή των Τρικάλων υλοποιήθηκαν έργα σε 137 θέσεις επέμβασης, στην περιοχή της Καρδίτσας σε 99 θέσεις επέμβασης, στην περιοχή της Λάρισας σε 78 θέσεις επέμβασης, στην περιοχή της Μαγνησίας σε 58 θέσεις επέμβασης Στην υπόλοιπη Περιφέρεια υλοποιήθηκαν έργα σε 60 θέσεις επέμβασης.

   Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, και τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ ευρώ.

   Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, παρουσίασε επίσης το μοντέλο διαχείρισης και εκρίζωσης της ζωονόσου της πανώλης των αιγοπραβάτων. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της ζωονόσου και στην διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλ για τον περιορισμό του κρούσματος, ενώ εστίασε στη στενή και άψογη συνεργασία που έχει με την ηγεσία του ΥΠΑΤ, την επιστημονική κοινότητα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας.

   Όπως σημείωσε «σε απόλυτους αριθμούς, κατά τη μεγαλύτερη - στα ελληνικά χρονικά - κινητοποίηση για την καταπολέμηση της ζωονόσου, πραγματοποιήθηκαν 3.221 επισκέψεις σε μονάδες εκτροφής, εξετάσθηκαν 983.424 ζώα και ελήφθησαν 20.706 δείγματα προς εξέταση, με τελικό απολογισμό τη θανάτωση και υγειονομική ταφή 23.032 ζώων (19.653 στην ΠΕ Λάρισας, 2.770 στη ΠΕ Τρικάλων και 609 στην ΠΕ Καρδίτσας) βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

   Αναφερόμενος τέλος στο πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών, όπως αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, ο κ, Κουρέτας υπογράμμισε πως υπήρξε διαφοροποίηση του μοντέλου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, βάσει του οποίου εφαρμόστηκε αυτοτελές έργο για τη Λίμνη Κάρλα με προληπτικές δράσεις στα 17 παρακάρλια χωριά, ενώ έγινε ενσωμάτωση και χρήση νέων τεχνολογιών παράλληλα με τον σχεδιασμό ενός ενιαίου ολοκληρωμένου προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας με ορίζοντα τριετίας 2025-2027. 

   Όπως ανέφερε «αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καταγραφούν 53 κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου για το 2024 έναντι 61 το 2023, και μηδενικά κρούσματα ελονοσίας έναντι 8 από το 2015 μέχρι το 2023. Καταγράφηκε επίσης ελαχιστοποίηση της όχλησης κατά 80% σε σχέση με την περίοδο 2015-2023».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας