Μενού Ροή
Φταίνε τα φωτοβολταϊκά για το μπλακ άουτ σε Ισπανία - Πορτογαλία;

Αποκλείεται, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης ως αιτίας για το μπλακ άουτ που παρέλυσε χθες Δευτέρα τo μεγαλύτερο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, προκαλώντας χάος σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο ισπανικός διαχειριστής του συστήματος ηλεκτροδότησης REE (Red Eléctrica de España) απέκλεισε την Τρίτη το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης σε ό,τι αφορά τη διακοπή ρεύματος της Δευτέρας που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε βασικές ανάγκες και ανακοίνωσε ότι το δίκτυο έχει πλέον σταθεροποιηθεί και λειτουργεί κανονικά.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ισπανικού ηλεκτρικού δικτύου REE, δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου. Ο επικεφαλής λειτουργίας της REE, Εδουάρδο Πριέτο, υπογράμμισε πως "δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση", ενώ πρόσθεσε πως η εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο της Γαλλίας για ενίσχυση της αξιοπιστίας. 

Ο  Πριέτο, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι στις 12.32 μ.μ. (13.32 μ.μ ώρα Ελλάδας), και με διάλειμμα μόλις ενός δευτερολέπτου, σημειώθηκαν δύο διαδοχικά γεγονότα «αποσύνδεσης της παραγωγής». Το σύστημα κατάφερε να ανακάμψει από το πρώτο από αυτά τα συμβάντα, αλλά όχι από το δεύτερο, το οποίο κατέληξε στη διακοπή ηλεκτροδότησης στην ηπειρωτική Ισπανία. 

Ο ισπανικός διαχειριστής του δικτύου δείχνει την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε προκαταρκτική αξιολόγηση για την αιτία του μπλακάουτ. 

Ο Πριέτο διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να διερευνούν τι προκάλεσε αυτή την απώλεια παραγωγής ενέργειας, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ισπανίας, όπου υπάρχει σημαντική παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναγνώρισε ότι είναι «πολύ πιθανό» το θέμα να εντοπίζεται στα φωτοβολταϊκά. Η Εξτρεμαδούρα είναι μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ισπανία.

Τα στοιχεία της Red Electrica καταδεικνύουν ότι τη Δευτέρα η παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας μειώθηκε ραγδαία από περισσότερα από 18 GW σε μόλις 8 GW. 

Οι συνέπειες του μπλακ άουτ ήταν άμεσες και εκτεταμένες: σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν, φανάρια έσβησαν προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, ενώ πολλές επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ο Σάντσεθ αποκλείει ως αιτία την υπερβολική παραγωγή από ΑΠΕ

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε την Τρίτη το ενδεχόμενο η υπερβολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να προκάλεσε τη μαζική διακοπή ρεύματος που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο την προηγούμενη ημέρα.

Ο Σάντσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τεχνικοί προσπαθούν ακόμη να βρουν την ακριβή αιτία της κατάρρευσης και τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος.

«Αυτό που συνέβη χθες δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ», πρόσθεσε.

Παρόλο που μια προκαταρκτική αξιολόγηση από τον ισπανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου REE απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι Αρχές κυβερνοασφάλειας της χώρας διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε οκτώ περιφέρειες, ανάμεσά τους η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Βαλένθια. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς μαθήματα σήμερα, ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στο 99,16% του δικτύου ως το πρωί της Τρίτης. Ανάλογη εικόνα σταθερότητας επικρατεί και στην Πορτογαλία, όπου όλες οι βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των τρένων, λειτουργούν και πάλι.

Ωστόσο, η διακοπή φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα για την ασφάλεια των δικτύων σε εποχές ενεργειακής μετάβασης. Η Ισπανία, πρωτοπόρος στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών, καλείται να επανεξετάσει την ευστάθεια του συστήματός της, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι αστάθειες στην ηλιακή και αιολική παραγωγή συνέβαλαν στην κατάρρευση.

"Το γεγονός θα αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης για τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών στην αξιοπιστία και την επανεκκίνηση του συστήματος μετά από εκτεταμένη βλάβη", σχολίασε ο αναλυτής Τζον Κεμπ, ειδικός σε ζητήματα ενέργειας και δημόσιας πολιτικής.

ινόλ, δήλωσε: "Φοβόμαστε ότι θα χρειαστεί να πετάξουμε τα πάντα. Δεν ξέρουμε αν η ασφάλιση θα καλύψει τη ζημιά".

Παρά το σοκ, η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε, με τη λειτουργία του μετρό και των τρένων να αποκαθίσταται σταδιακά. Το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια ξεκίνησε κανονικά σήμερα, ενώ το ισπανικό κοινοβούλιο επαναλειτούργησε μετά το χθεσινό αναγκαστικό λουκέτο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας