Μενού Ροή
Κλίμα και φόροι: "Πυρά" φορέων και πολιτών για το "οριζόντιο" Τέλος Ανθεκτικότητας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις  από πολίτες και φορείς,  στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο φορολογικό για το Τέλος Ανθεκτικότητας

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 180 σχόλια έχουν αναρτηθεί στη σχετική πλατφόρμα, όπου έχει τεθεί προς διαβούλευση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, σφοδρή κριτική ασκείται, με το άρθρο 21, όπου συγκεντρώνονται οι νέες ρυθμίσεις για τον τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, βάσει των οποίων από τον καινούργιο χρόνο επιβάλλεται το νέο αυξημένο Τέλος Ανθεκτικότητας για τους πελάτες σε ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα. Οι αντιδράσεις, μάλιστα είναι ηχηρές, από πολίτες και φορείς, καθώς όπως αναφέρεται προβλέπεται αύξηση κατά 433% του Τέλους στις μισθώσεις τύπου Airbnb, το οποίο από 1,5 ευρώ αυξάνεται σε 8 ευρώ ανά ημέρα κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο. Πολίτες και φορείς εκτιμούν ότι είναι άδικη και παράλογη καθώς εφαρμόζεται οριζόντια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση του ακινήτου ή το ύψος του μισθώματος.

Πέρα κι από τη δημόσια διαβούλευση, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου του τουρισμού, έχουν εκφράσει με σκληρό τρόπο την αντίθεσή τους στα τελευταία φορολογικά δεδομένα. 

Συγκεκριμένα, την αντίθεσή του στα μέτρα έχει εκφράσει με σχετική επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του οργανισμού Γιάννης Παράσχης τόνισε ότι τα μέτρα δεν εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική για τη χωρική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά επίπεδα τιμών και τις γεωγραφικές διακυμάνσεις, ενώ κινδυνεύουν να ενισχύσουν φαινόμενα παραβατικότητας. 

Και ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Χατζής μιλώντας στις αρχές Οκτωβρίου, στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με συμμετοχή ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα, με αιχμή το Τέλος Ανθεκτικότητας επεσήμανε με αφορμή τις νέες επιβαρύνσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ότι βρισκόμαστε «κρίσιμο σταυροδρόμι στον τουρισμό» και σχολίασε ότι «κάθε επιβάρυνση στην τιμή πώλησης του τουριστικού μας προϊόντος έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητά μας». 

Επίσης, λίγες εβδομάδες, νωρίτερα,  στο περιθώριο της παρουσίασης, στην Αθήνα, του νέου προγράμματος «TUI FutureShapers Greece»,  το οποίο αποτελεί συνεργασία της Wise Greece με το TUI Care Foundation ο Τόμας Έλερμπεκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TUI Care Foundation, αλλά και επικεφαλής του ταξιδιωτικού κολοσσού που φετος στην Ελλάδα, ολοκληρώνει τη χρονιά με 3 εκατ. αφίξεις και πλέον αφίξεις τόνισε με αιχμή τα νέα φορολογικά δεδομένα στον τουρισμό, πως πρέπει σε γενικές γραμμές να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο μακροχρόνιου ορίζοντα. Ειδικά επεσήμανε πως ο προγραμματισμός από τις εταιρείες κρουαζιέρας πραγματοποιείται δύο χρόνια πριν, οπότε είναι δύσκολα διαχειρίσιμη κάποια αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο. «Το καλύτερο είναι οποιαδήποτε αλλαγή να συζητείται με όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε, προσθέτοντας πως οι ταξιδιώτες έχουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και πως τα χρήματα που διαθέτουν θα δαπανήσουν, είτε αυτά αποδοθούν σε φόρους, είτε αυτά κατευθυνθούν στην τοπική κοινωνία με αγορές προϊόντων. Στάθηκε, δε, στο ότι ο τουρισμός αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης πολλών κοινωνιών δίνοντας ως παράδειγμα πολλές αναδυόμενες αγορές που προσβλέπουν στον κλάδο για μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές στην οικονομική τους πορεία.

Συνολικά, πάντως, η οριζόντια λογική του του Τέλους Ανθεκτικότητας κατακεραυνώνεται και από τους πολίτες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «καταλύματα που ενοικιάζονται 30 και 40 ευρώ, πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ τη μέρα».

Επίσης αναφέρεται ότι «τα 8 ευρώ του τέλους ανθεκτικότητας οριζόντια για όλους, ανεξαρτήτως περιοχής ή τιμήματος ενοικίασης είναι ακραία υψηλό, ειδικά για μικρό-ιδιώτες που έχουν 1 σπίτι και το εκμεταλλεύονται ως προς το ζην. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τουρίστας θα αρνηθεί να πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο και θα καταλήγει ο ιδιοκτήτης να καλύπτει από την τσέπη του το κόστος αυτό».

«Όσοι νοικιάζουμε ένα δωμάτιο 30 ευρώ την ημέρα στο σπίτι που κατοικούμε θα ζητάμε τέλος ανθεκτικότητας 8 ευρώ; Εντελώς απαγορευτικό, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί τουλάχιστον για τις περιπτώσεις δωματίου» καταγράφεται σε ένα άλλο σχόλιο ενώ μια άλλη ανάρτηση αναφέρει ότι:

 «Τα 8 ευρώ του τέλους ανθεκτικότητας οριζόντια για όλους, ανεξαρτήτως περιοχής ή τιμήματος ενοικίασης είναι ακραία υψηλό, ειδικά για μικρό-ιδιώτες που έχουν 1 σπίτι και το εκμεταλλεύονται ως προς το ζην. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τουρίστας θα αρνηθεί να πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο και θα καταλήγει ο ιδιοκτήτης να καλύπτει από την τσέπη του το κόστος αυτό».

Είναι ενδεικτικό ότι σε παρέμβαση, στη διαβούλευση,  της  ΠΟΜΙΔΑ γίνεται λόγος για απόσυρση της διάταξης για το Τέλος Ανθεκτικότητας και επανεξέταση εξ αρχής των αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση, αν μας ενδιαφέρει, όπως αναφέρεται,  και η «ανθεκτικότητά» της αλλά και η «ανθεκτικότητα» του τουρισμού της χώρας μας. Το Τέλος αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συναρτηθεί με την τιμή ενοικίασης του καταλύματος, αν δεν θέλουμε να αποτελέσει την αρχή του «τέλους» της βραχυχρόνιας μίσθωσης… σημειώνεται σχετικά από την ΠΟΜΙΔΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας