Με ισχυρή οικονομική βάση, υψηλό δείκτη τεχνογνωσίας, αλλά κι ένα σχέδιο ανάπτυξης που πατά σε τρεις άξονες, α)την εκτεταμένη κατασκευή συστημάτων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα (EPC , β) το asset rotation, δηλαδή, την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή έργων ΑΠΕ, τα οποία στη συνέχεια παραχωρούνται σε τρίτους με την εταιρεία, αλλά και γ) την ανάπτυξη του δικού της χαρτοφυλακίου, ειδικά σε χώρες, όπου έχει χτίσει θέση καθετοποιημένου παρόχου, (Ιταλία, Ελλάδα, αλλά και σταδιακά στη Μ. Βρετανία) βαδίζει προς το 2030 ο κλάδος ΑΠΕ της Metlen, η Metlen Renewables (M Renewables).
Ήδη, με βάση πηγές της, η εταιρεία σε όλο τον πλανήτη έχει περατωμένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 4,3 GW σε φωτοβολταϊκά, 236 MW σε αιολικά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες χωρητικότητας 740 MWh,
Επίσης στο πλαίσιο του asset rotation προωθεί σειρά έργων, που είτε θα περάσουν στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο και λειτουργία τους, είτε προορίζονται για πώληση, που φτάνει στα 10-11GW με πρόθεση αυτη “δεξαμενή” να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, ασχέτως των όποιων αυξομειώσεων συμβαίνουν.
Διεθνής παρουσία
Αναλυτικά, πλέον η εταιρεία απλώνεται στις πέντε ηπείρους του πλανήτη και περιλαμβάνει 12 χώρες στην Ευρώπη (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), 5 χώρες στην Ασία (Ινδία, Νότια Κορέα, Καζακστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν), 3 χώρες στην Αμερική (Καναδάς, Χιλή και Πουέρτο Ρίκο) και στην Αυστραλία. Μάλιστα, το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της M Renewables επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες, καθώς το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας με “ανοιχτούς” διαύλους αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τη ρότα που παίρνει η κάθε αγορά, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης.
Έτσι, με βάση πηγές της εταιρείας, η εταιρεία διαθέτει από την μόνιμη παρουσία της σε 20 χώρες στις 5 ηπείρους και περατωμένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 4,3 GW σε φωτοβολταϊκά, 236 MW σε αιολικά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες χωρητικότητας 740 MWh, η M Renewables.
Η Ελλάδα
Επίσης, όπως αναφέρεται από αρμόδια στελέχη, στην Ελλάδα ο στόχος είναι, το 2030 η M Renewables να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε φωτοβολταϊκά 1,3 GW, αλλά και 600-700 MW αιολικών έργων, όπως και 600-700 MW μπαταριών. Παράλληλα στοχευμένα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και έξω “βλέπει” και έργα αντλησιοταμίευσης, κύρια, ως επενδυτής.
Συνολικά, ο πράσινος στόχος, ενδεχομένως και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς να αναπροσαρμοστεί, αλλά η Metlen ήδη διαθέτει σε λειτουργία αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 237 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 150 MW.
Παράλληλα υπό κατασκευή βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 800 MW, ενώ στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού που διενεργήθηκε από τον ΥΠΕΝ η Metlen προωθεί την εγκατάσταση μπαταριών ισχύος 48 MW και παράλληλα διαθέτει άδειες από τη ΡΑΑΕΥ για 1,2 GW μπαταριών.
Το πλάνο, αυτό, δε για την Ελλάδα εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης που έχει η Metlen ως ολοκληρωμένος ενεργειακός πάροχος, που ήδη κατέχει μερίδιο 30%, στοχεύοντας υψηλότερα.
Η αποθήκευση το “Ιερό Δισκοπότηρο της Ενεργειακής Μετάβασης”
Επιπλέον, η M Renewables ποντάρει στην τεχνογνωσία της στον κλάδο αποθήκευσης, τον οποίο θεωρεί και “Ιερό Δισκοπότηρο της Ενεργειακής Μετάβασης”. Όπως αναφέρεται, ήδη, η εταιρεία που πριν 11 χρόνια κατρασκεύασε εμβληματικό έργο στο Πουέρτο Ρίκο, εκτιμά ότι τα κόστη επενδύσεων πέφτουν και ανοίγονται ευκαιρίες για πολλαπλές αποδόσεις μέσα από τις σύνθετες υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι δομές αποθήκευσης, που, πάντως, όπως αναφέρεται, θα έχουν να κάνουν με ισχυρούς επενδυτές και ομίλους. Η εταρεία, δε, ποντάρει στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων μπαταριών λιθίου (stand alone) καθώς ειδικά για τις μπαταρίες λιθίου δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και καθίστανται συνεχώς φθηνότερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους 16 τελευταίους μήνες το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί κατά 60% και εκτιμάται, ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί.
Στην αιχμή της τεχνολογίας των μπαταριών βρίσκονται η Κίνα - CATL και ακολουθεί η Κορέα και μάλιστα εκτιμάται, ότι η Ευρώπη εάν θέλει να αποκτήσει φθηνές μπαταρίες θα πρέπει να συνάψει σχέσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας με αυτές τις δυο χώρες. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα εκτιμάται ότι τέτοιες σκέψεις και συζητήσεις κερδίζουν έδαφος εντός της Ευρώπης, στην οποία δραστηριοποιούνται πολλές διάσπαρτες και μικρές εταιρίες παραγωγής που δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση.
Εξάλλου εκτιμάται ότι η εγκατάσταση μπαταριών έχει οικονομικό νόημα όταν είναι ενταγμένη στο χαρτοφυλάκιο μιας καθετοποιημένης εταιρίας με δραστηριότητα και παραγωγή από όλες τις τεχνολογίες.
Οι διαγωνισμοί
Στο φόντο αυτό και με δεδομένους τους δυο διαγωνισμούς του ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση μπαταριών υπάρχει διάχυτη εντύπωση ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά μέχρι ετην ολοκλήρωση των έργων, δηλαδή η 30η Σεπτεμβρίου του 2025. Κύρια αιτία η χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και οι συνθήκες προμήθειας. Αποτέλεσμα είναι μέχρι τώρα να μην έχει υπογραφεί καμία συμφωνία σύνδεσης, ενώ η υποχρέωση ολοκλήρωσης στις 30 Σεπτεμβρίου του 2025 αφορά και τα έργα που έχουν ενταχθεί στο δεύτερο διαγωνισμό ο οποίος έγινε τρεις μήνες αργότερα από τον πρώτο.