Εντυπωσιακά ευρήματα ανακάλυψαν τα μέλη της ομάδας «Γεωμυθική», που αποκάλυψαν πως στην κοίτη του Κηφισού υπάρχουν τρεις λίμνες, με τη μία από αυτές μάλιστα να έχει και ψάρια! Την ίδια ώρα, προκαλείται ανησυχία για τυχόν ζητήματα στατικότητας που μπορεί να υπάρχουν κάτω από τον Κηφισό, καθώς υπάρχει διάβρωση του εδάφους και των τοιχίων.
Η τρίτη και μεγαλύτερη λίμνη, όπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας στο σχετικό βίντεο στο YouTube, βρίσκεται στο σημείο της συμβολής της κοίτης του Κηφισού με το ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου. Η λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο καταστράφηκε η κοίτη, για την οποία κατέγραψαν ότι είχε πλάτος 5 εκατοστά. Η λίμνη αυτή, μάλιστα, φαίνεται να έχει μέχρι και ψάρια.
Τα μέλη της ομάδας «Γεωμυθική» ανακάλυψαν την πρώτη από τις λίμνες τον Ιανουάριο του 2021, στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.
Τον Ιούλιο του 2023, η ίδια ομάδα ανακάλυψε και τη δεύτερη λίμνη κάτω από τον Κηφισό, στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, μπαίνοντας από την περιοχή του Ρέντη και περπατώντας 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.
Οι σπηλαιολόγοι της ομάδας «Γεωμυθική» αναφέρουν: «Από το 2016 εξερευνούμε τα υπογειοποιημένα ρέματα της Αττικής με σκοπό τόσο την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ζητήματα των ρεμάτων και των πλημμυρών όσο και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για να δράσουν προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Από το 2017 εξερευνούμε τμηματικά τον ανοιχτό Κηφισό, ενώ η πρώτη μας υπόγεια εξερεύνηση σε αυτόν έγινε το 2019.
Στις 3.1.2021 ανακαλύψαμε την πρώτη λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.
Στις 30.7.2023 ανακαλύψαμε και δεύτερη λίμνη στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, έχοντας μπει από την περιοχή του Ρέντη και έχοντας περπατήσει 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.
Στις 31.12.2024 ανακαλύψαμε και τρίτη υπόγεια λίμνη, αισθητά μεγαλύτερη και από τις δυο προηγούμενες, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου, έχοντας φτάσει στο σημείο περπατώντας 6 χιλιόμετρα μέσα από τον υπόγειο αγωγό της Εσχατιάς.
Η εξερεύνηση και η ενημέρωση συνεχίζεται».