Ο Ιταλικός γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Eni SpA που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Ζενίθ και της εταιρείας φωτοβολταικών Solar-Konzept Greece δημιούργησε έναν υπερυπολογιστή νέας γενιάς της που θα τη βοηθήσει να αυξήσει την τεχνολογία ανακάλυψης πετρελαίου και φυσικού αερίου και να υποστηρίξει τις στρατηγικές απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Με έδρα το Green Data Center της Eni στη μικρή πόλη Ferrera Erbognone, η μηχανή High-Performance Computing 6 (HPC6) μπορεί να εκτοξεύσει την χρήση ορισμένων λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και εξαιρετικά εξελιγμένων υπολογισμών, με τη βοήθεια σχεδόν 14.000 μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPUs). Ο τελευταίος υπερυπολογιστής της Eni είναι ο 5ος πιο ισχυρός στον κόσμο, επιτυγχάνοντας σχεδόν μισή κλίμακα απόδοσης στο σημείο αναφοράς LINPACK.
“Η τεχνολογική πρόοδος μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές και προωθώντας την ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων,’’ είπε ο Claudio Descalzi, Διευθύνων Σύμβουλος της Eni. “Έχουμε ενσωματώσει τους υπερυπολογιστές σε ολόκληρη την επιχειρηματική μας αλυσίδα, μετατρέποντάς τους σε έναν απαραίτητο μοχλό για την επίτευξη του καθαρού μηδέν και τη δημιουργία αξίας,’’ πρόσθεσε.
Έρευνες κοιτασμάτων σε 9 ημέρες, αντί 9 μήνες!
Οι υπερυπολογιστές αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και ανάλυση μιας σειράς διερευνητικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της σεισμικής χαρτογράφησης και της τρισδιάστατης απεικόνισης. Αρκετές εταιρείες Big Oil, μεταξύ των οποίων Exxon Mobil Corp., έχουν επίσης συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Εφαρμογών Υπερυπολογιστών των ΗΠΑ (NCSA) για τη μόχλευση υπερυπολογιστών στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Bruce Porter, επικεφαλής επιστήμης για την εταιρεία ανάλυσης μεγάλων δεδομένων με έδρα το Τέξας SparkCognition, εφαρμογή Generative AI για σεισμική απεικόνιση έχει ευρείες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: η τεχνολογία μπορεί να μειώσει δραματικά τα χρονοδιαγράμματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από εννέα μήνες σε λιγότερο από εννέα ημέρες.
Η SparkCognition έχει συνεργαστεί με Microsoft να ενσωματώσει την πλατφόρμα Azure C3 Internet of Things στις υπεράκτιες δραστηριότητές της. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα σε υπεράκτιες υποδομές, από τη γεώτρηση και την εξόρυξη έως την ενδυνάμωση και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η Shell έχει ανακοινώσει αντίστοιχα ότι χρηισμοποιεί τεχνολογία βασισμένη σε AI από την SparkCognition στην εξερεύνηση και παραγωγή βαθέων υδάτων σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη λειτουργική απόδοση και ταχύτητα καθώς και να ενισχύσει την παραγωγή.
Η Βρετανική BP Plc έχει συνεργαστεί με την Belmont Technology με έδρα το Χιούστον, η οποία και ανέπτυξε πλατφόρμα γεωεπιστήμης με το παρατσούκλι “Sandy.” Η Sandy επιτρέπει στην BP να ερμηνεύει τις πληροφορίες του έργου γεωλογίας, γεωφυσικής και δεξαμενής, δημιουργώντας έτσι μοναδικά “knowledge-graphs” που περιλαμβάνουν ισχυρές εικόνες των υπόγειων περιουσιακών στοιχείων της BP. Στη συνέχεια, η BP είναι σε θέση να εκτελεί προσομοιώσεις και να ερμηνεύει τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τα νευρωνικά δίκτυα του προγράμματος.