Μενού Ροή
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ηλεκτρική ενέργεια, τιμές και πλωτό αιολικό Motor Oil-Τέρνα Ενεργειακής

Ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα επεφύλασσε η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο facebook. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε το πλεόνασμα που έχει η χώρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις εξαγωγές να τρέχουν με εντυπωσιακά ποσοστά, επισήμανε την μάχη που δίνει στις Βρυξέλες προκειμένου να φανεί αυτή η επιτυχία και στις τιμές του ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα κατασκευάσει στην Αλεξανδρούπολη η Motor Oil και η Τέρνα Ενεργειακή.

Αναλυτικά η ανάρτηση για τα ενεργειακά:

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στον ενεργειακό τομέα: για πρώτη φορά μετά από 2,5 δεκαετίες, παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση καταναλώνει και εξάγει το πλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Λιγότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομικό όφελος για τη χώρα. Το 2019, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κάλυπταν το 18% της ζήτησης, επιβαρύνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο κατά 400 εκ. ευρώ, ενώ το 2023 το κόστος αυτό εκτοξεύτηκε στα 575 εκ. ευρώ λόγω αυξημένων εισαγωγών. Όμως, το 2024 η εικόνα άλλαξε ριζικά. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα +61 εκ. ευρώ έως τον Νοέμβριο. Με τις έρευνες αμερικανικών κολοσσών για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα εθνικά μας ύδατα και την περαιτέρω αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, η πατρίδα μας μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας τα επόμενα χρόνια και να μειώσουμε σημαντικά το εμπορικό μας έλλειμα.

«Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Ελλάδας, αφού πλέον εξάγουμε και δεν εισάγουμε»; Ένα εύλογο ερώτημα που ίσως να έχουν πολλοί. Το γεγονός ότι η χώρα μας εξάγει ηλεκτρική ενέργεια δεν σημαίνει αυτόματα και χαμηλότερες τιμές, και αυτό γιατί το ευρωπαϊκό σύστημα, όπως έχω πει πολλές φορές, έχει δυσλειτουργίες που επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι κάτι που έχω επισημάνει και στις δυο επιστολές μου προς την Πρόεδρο της Κομισιόν και αγωνιζόμαστε να αλλάξει. Να προσθέσω, ωστόσο, ότι αν εξακολουθούσαμε να είμαστε «εισαγωγικοί», οι τιμές μας θα ήταν αρκετά ψηλότερες. Αν, για παράδειγμα, οι εισαγωγές μας είχαν μείνει στις 10
τεραβατώρες (όπως το 2019) με τις τιμές του 2024, αυτό θα μας στοίχιζε 1 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι πλέον εξάγουμε αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην ενέργεια. Και πάνω σε αυτά θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το ενεργειακό μας μέλλον.

Παραμένω στο ενεργειακό πεδίο για ένα πρωτοπόρο έργο-ορόσημο: το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ισχύος 400 MW που ανέλαβαν να δημιουργήσουν η Motor Oil και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης. Θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής καθαρής ενέργειας αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δύο εταιριών που προωθούν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας