Οι ηγέτες της ΕΕ έφτασαν σήμερα στο Κίεβο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία κατά την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
"Είμαστε στο Κίεβο σήμερα διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη. Σε αυτή τη μάχη για επιβίωση δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας. (Διακυβεύεται) η τύχη της Ευρώπης", ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο συνόδευε με βίντεο που δείχνει την άφιξή της σιδηροδρομικώς στο Κίεβο στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, με αφορμή τα 3 χρόνια από την έναρξη του πολέμου.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ έχει δώσει στην Ουκρανία 134 δισ. ευρώ, «περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον» και πως «χάρη στη Διευκόλυνση για την Ουκρανία και το δάνειο της G7, κλείσαμε το δημοσιονομικό κενό της Ουκρανίας για ολόκληρο το έτος 2025, ενώ προανήγγειλε νέα χρηματοδότηση ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέσα στον Μάρτιο.
«Παράλληλα», πρόσθεσε, «πρέπει να επιταχύνουμε την άμεση παράδοση όπλων και πυρομαχικών. Και αυτό θα είναι στο επίκεντρο της δουλειάς μας τις επόμενες εβδομάδες».
Ακόμη, επιχειρηματολογώντας ότι «μια επένδυση στην κυριαρχία της Ουκρανίας είναι μια επένδυση στην αποτροπή μελλοντικών πολέμων», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ. Όπως είπε, «μια επένδυση στην κυριαρχία της Ουκρανίας είναι μια επένδυση στην αποτροπή μελλοντικών πολέμων. (…) Η Ουκρανία διαθέτει μια εξαιρετικά καινοτόμο και ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία.
«Αυτό δεν πρέπει ποτέ να τροφοδοτήσει τα οπλοστάσια μιας επιθετικής δύναμης, αλλά να ενισχύσει την ανθεκτικότητα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Η Ουκρανία έχει μια ζωντανή σκηνή start-up με πολλή τεχνογνωσία σε ανερχόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones. Η συμπεριφορά του can-do και το επιχειρηματικό πνεύμα των νέων και δυναμικών ουκρανικών εταιρειών μπορούν να δώσουν σημαντικές ωθήσεις στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».
Προανήγγειλε, δε, την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου «για το πώς να κλιμακώσουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων και τις αμυντικές μας δυνατότητες. Και η Ουκρανία θα ωφεληθεί επίσης».
Αναφορικά με το πακέτο ενεργειακής στήριξης, η επικεφαλής της Κομισιόν είπε: «Θα ενσωματώσουμε πλήρως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Και θα εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες των τεράστιων αποθηκών φυσικού αερίου της Ουκρανίας, από τις οποίες το 80% βρίσκονται κοντά σε κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό δημιουργεί εισόδημα για την Ουκρανία. Και θα επιταχύνουμε τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια της Ουκρανίας. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, σημείωσε πως σήμερα η ΕΕ υιοθετεί το 16ο πακέτο κυρώσεων: «Θα αυξήσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκτός εάν επιδείξουν αληθινή βούληση να επιτευχθεί μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία», κατέληξε.