Μενού Ροή
Αντεπίθεση της ΕΕ με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ (28,3 δισ. δολαρίων) ως απάντηση στους νέους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον χάλυβα και το αλουμίνιο

Η απάντηση της ΕΕ ήλθε μετά τους αυξημένους δασμούς 25% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. 

Οι νέοι δασμοί που επιβάλλει η ΕΕ είναι σχεδόν τετραπλάσιοι σε σχέση με τα αντίμετρα που είχε επιβάλει κατά την πρώτη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ είχαν στοχοποιήσει 7 δισ. δολάρια εξαγωγών μετάλλων της ΕΕ επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε πλήρη ισχύ από τα μέσα του Απριλίου. 

"Η ΕΕ πρέπει να δράσει για να προστατεύσει καταναλωτές και επιχειρήσεις" δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωσή της. "Τα αντίμετρα που λαμβάνουμε σήμερα, είναι ισχυρά αλλά ανάλογα (σ.σ. των δασμών των ΗΠΑ)" επεσήμανε. "Τα αντίμετρά μας θα εισαχθούν σε δύο βήματα. Θα ξεκινήσουν από την 1η Απριλίου και θα τεθούν σε πλήρη ισχύ στις 13 Απριλίου" ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

Η ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για «γρήγορα και αναλογικά» μέτρα, έρχεται λίγες ώρες αφότου η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου «φουντώνοντας» τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας