Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την Τρίτη τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανούς νέους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών σε μια μεγάλη κλιμάκωση της διαμάχης του με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους και σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Κίνα, που διαθέτει ηγετική θέση στη συγκεκριμένη βιομηχανία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η τελευταία εξέλιξη αποκαλύπτει αυτό για το οποίο οι εταιρείες του κλάδου, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον: ότι οι ΗΠΑ έχουν υπερβολική εξάρτηση από το Πεκίνο και άλλες χώρες για επεξεργασμένες εκδόσεις των ορυκτών που τροφοδοτούν ολόκληρη την αμερικανική οικονομία.
Η Κίνα είναι κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός στα 30 από τα 50 ορυκτά που θεωρούνται κρίσιμα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Το Πεκίνο περιορίζει τις εξαγωγές τους τελευταίους μήνες.
Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα ζητώντας από τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ να δρομολογήσει διαδικασία εξέτασης της εθνικής ασφάλειας με βάση το Άρθρο 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου του 1962. Αυτός είναι ο ίδιος νόμος που χρησιμοποίησε ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία για να επιβάλει παγκόσμιους δασμούς 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ τον χρησιμοποίησε και τον προηγούμενο Φεβρουάριο για να ξεκινήσει έρευνα για πιθανούς δασμούς στον χαλκό.
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές ορυκτών "αυξάνει τους πιθανούς κινδύνους στην εθνική ασφάλεια, την αμυντική ετοιμότητα, τη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική ευημερία και ανθεκτικότητα", αναφέρει ο Τραμπ στο σχετικό διάταγμα.
Ο Λούτνικ καλείται να αναφέρει τα ευρήματά της έρευνας εντός 180 ημερών στον πρόεδρο, μαζί με τη σύσταση του για το αν η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει δασμούς. Στην περίπτωση που ο Λευκός Οίκος αποφασίσει στη συνέχεια να επιβάλει δασμούς στα κρίσιμα ορυκτά μιας χώρας, ο νέος συντελεστής θα αντικαταστήσει τους "αμοιβαίους" δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η αξιολόγηση θα εξετάσει όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών - συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου, του νικελίου και 17 σπάνιων γαιών, καθώς και του ουρανίου. Αυτό για παράδειγμα περιλαμβάνει πώς ξένοι παράγοντες ενδεχομένως προκαλούν στρεβλώσεις στις αγορές και ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν από τις ΗΠΑ για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και ανακύκλωσης.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι ΗΠΑ σήμερα εξάγουν και επεξεργάζονται ελάχιστες ποσότητες λιθίου, διαθέτουν μόνο ένα ορυχείο νικελίου, αλλά όχι μεταλλουργείο νικελίου και δεν διαθέτουν ορυχείο κοβαλτίου ή μονάδα επεξεργασίας. Ενώ υπάρχουν πολλά ορυχεία χαλκού, οι ΗΠΑ έχουν μόνο δύο μονάδες επεξεργασίας χαλκού και εξαρτώνται από άλλες χώρες για την επεξεργασία του.
Η έρευνα ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα για φιλικές χώρες προς τις ΗΠΑ που αναζητούν εξαιρέσεις στους δασμούς Τραμπ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να εξετάσει εξαιρέσεις στους δασμολογικούς περιορισμούς για την ενέργεια και άλλα ορυκτά που δεν είναι διαθέσιμα στο εσωτερικό.
"Καθώς η Αυστραλία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής κρίσιμων ορυκτών που είναι απαραίτητα για τις αμερικανικές βιομηχανίες, αυτή η έρευνα αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα να ενισχύσει τη θέση της ως ένας αξιόπιστος προμηθευτής", δήλωσε η Tania Constable, επικεφαλής του Συμβουλίου Ορυκτών της Αυστραλίας. "Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Η Αυστραλία πρέπει να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο που θα αποφέρει αμοιβαίο όφελος τόσο στους παραγωγούς μας όσο και στις αμερικανικές βιομηχανίες, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να σφυρηλατεί και να εμβαθύνει στρατηγικές συνεργασίες με άλλα έθνη."
Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και επεξεργασία ορυκτών. Τον προηγούμενο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εντολή για να δημιουργήσουν οι αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες μια λίστα με τα ορυχεία που βρίσκονται στη χώρα, τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν άμεσα το πράσινο φως για παραγωγή, καθώς και για τις ομοσπονδιακές εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία ορυκτών.
Ωστόσο, χρειάζονται χρόνια για να ξεκινήσει την παραγωγή του ένα ορυχείο και να δημιουργηθεί μια νέα εγκατάστασης επεξεργασίας. Αυτό έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τις πηγές προμηθειών των ΗΠΑ αν επιβλήθηκαν νέοι δασμοί.
"Στο τέλος, οι ΗΠΑ παίρνουν ορισμένα ορυκτά από την Κίνα επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές προμήθειες αλλού", δήλωσε η Gracelin Baskaran, διευθύντρια του προγράμματος ασφάλειας κρίσιμων ορυκτών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Το Πεκίνο αυτόν τον μήνα έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ, μια κίνηση που ενέτεινε περαιτέρω τις ανησυχίες για την προσφορά μεταξύ των αξιωματούχων του Τραμπ.
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες άμυνας, ηλεκτρικών οχημάτων, ενέργειας και ηλεκτρονικών. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο ένα ορυχείο σπάνιων γαιών και το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού τους προέρχεται από την Κίνα.
Τα προηγούμενα χρόνια κινεζικές εταιρείες εξόρυξης σε όλο τον κόσμο πλημμύρισαν τις παγκόσμιες αγορές με φθηνές προμήθειες κρίσιμων ορυκτών, όπως οι σπάνιες γαίες, προκαλώντας εκκλήσεις από τη βιομηχανία και τους επενδυτές προς την Ουάσιγκτον να υποστηρίξουν τα εγχώρια έργα.