Μενού Ροή
Εκτόξευση στο 12% του πληθωρισμού στην Ελλάδα-Νέο υψηλό-ρεκόρ στο 8,6% για την Ευρωζώνη

Σε νέο υψηλό-ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς διευρύνθηκαν οι πιέσεις στις τιμές και η κορύφωσή του μπορεί να είναι ακόμη μήνες μακριά, ενισχύοντας τις προοπτικές για κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 12%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν στο 8,6% από το 8,1%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 8,4%, και ωθούμενη κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, παρόλο που τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες είχαν επίσης σημαντική συμβολή.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε δύο χώρες της ευρωζώνης, στην Εσθονία και στη Λιθουανία, ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το 20%, στη Λετονία στο 19% και στη Σλοβακία στο 12,5%.

Ο πληθωρισμός ενισχύεται σταθερά για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, αρχικά τροφοδοτούμενος από τις κρίσεις στον τομέα της προσφοράς προ πανδημίας, και τώρα από τις τιμές ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Καθώς είναι τετραπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός που κινδυνεύει να "κολλήσει" σε δυσάρεστα επίπεδα, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προσαρμόζουν τις τιμές και τις μισθολογικές τους συμπεριφορές στην πραγματικότητα.

Πράγματι, ακόμη και αν εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε πολύ υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, προκαλώντας δυσφορία στα μέλη της Τράπεζας, καθώς προτείνει τη διαιώνιση της αύξησης των τιμών μέσω των λεγόμενων δευτερογενών επιπτώσεων.

Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 4,6% από το 4,4%, αν και ένα ακόμη πιο στενό εύρος, χωρίς τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, επιβραδύνθηκε στο 3,7% από το 3,8%.

Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 41,9% τον Ιούνιο ενώ το κόστος τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,1%, προκαλώντας μια ιδιαίτερη ανησυχία στις κυβερνήσεις διότι οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα ξοδεύουν δυσανάλογο μέρος των χρημάτων τους σε αυτό.

Μάλιστα όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ο πληθωρισμός θα ήταν ακόμη υψηλότερος εάν η Γερμανία δεν είχε εισάγει προσωρινά μέτρα ελάφρυνσης σε καύσιμα και μεταφορές, υποστηρίζοντας επιχειρήματα ότι οι περαιτέρω πιέσεις των τιμών παραμένουν στα σκαριά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας