Μενού Ροή
delphi texniti noimosini
Delphi Economic Forum: Τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις - Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις

Πρακτικά παραδείγματα για το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικούς κλάδους έδωσαν στελέχη επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις προκλήσεις που φέρνει, σε συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  9- 12 Απριλίου.

Από την ακαδημαϊκή οπτική, ο Κίμων Δρακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο University of Southern California, ανέφερε ότι ανάμεσα στα θετικά του ΑΙ είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς είναι ένας βοηθός full time, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση σε δύσκολα εργαλεία ακόμα και σε μη τεχνικούς. Επισήμανε, δε, ότι το ΑΙ υπήρχε και στο παρελθόν, αφού επί της ουσίας είναι μια ‘’ομπρέλα’’ εφαρμογών που κάνουν προβλέψεις και καθοδηγούν σε αποφάσεις. Για τον ίδιο, εξάλλου, το ανθρώπινο δυναμικό στην τεχνική νοημοσύνη είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς χρειάζεται η συνεργασία πολυδιάστατης ομάδας τεχνικών, η οποία να εφαρμόζει μια οριζόντια τεχνολογία που να μπορεί να υλοποιηθεί σε όλα τα διαφορετικά πεδία.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κουτεντάκης, Executive General Manager και Μέλος Δ.Σ. στην Τράπεζα Πειραιώς τόνισε ότι εφαρμογές ΑΙ υπήρχαν στην τράπεζα Πειραιώς από το 2022, με χρήση σε βοηθητικές εφαρμογές στους πελάτες της, στον τομέα της απάτης, στην υπερανάλυση των αναγκών τους, ακόμα και την ανάδειξη των δυσαρεστημένων από αυτούς. Σημαντική πρόκληση για τον κ. Κουτεντάκη είναι το γεγονός ότι η διαχείριση των δεδομένων του ΑΙ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε σχέση και με τις ερμηνείες του από τους χειριστές των υπολογιστών.

Η μείωση του κόστους που φέρνουν οι εφαρμογές ΑΙ είναι βασικό πλεονέκτημα στη ναυτιλία σύμφωνα με την Άλκηστις Κυριακοπούλου, Chief Business Officer, DeepSea Technologies, στην Ελλάδα. Όπως τόνισε η ίδια, οι σχετικές εφαρμογές μπορούν να δείξουν πόση ενέργεια χρειάζεται για να μετακινηθεί το πλοίο και στη συνέχεια να γίνει βελτίωση της μετακίνησης ενώ πριν το ΑΙ υπήρχαν παραδοσιακές αποφάσεις από την εταιρεία και ήταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που ο καπετάνιος αποφάσιζε ανάλογα με την εμπειρία του.

"Το ΑΙ έχει δει 10.000 ταξίδια, αναλύει όλες τις πιθανές διαδρομές, βρίσκει τη βέλτιστη ταχύτητα και μπορεί να μειώσει τα καύσιμα κατά 10%" σχολίασε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για το πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην πρόβλεψη των καθαρισμών των πλοίων από μικροοργανισμούς και στη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων μέσα σε αυτά. Η βασική πρόκληση του ΑΙ για την ίδια είναι η υλοποίησή του, το αν θα γίνει εσωτερικά ή εξωτερικά στην εταιρεία, ενώ φέρνει και μια γενικότερη αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, για την οποία μπορεί να χρειαστεί και η σχετική εκπαίδευση στο προσωπικό.

Τις προκλήσεις στο πεδίο του ταλέντου ανέδειξε στην δική του παρέμβαση ο Κωνσταντίνος Καμάρας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στην ATCOM. Όπως υπογράμμισε το στέλεχος, τα πρώτα στοιχεία σε ό,τι αφορά το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό είναι ενθαρρυντικά, καθώς πλέον υπάρχει η σχετική περιγραφή θέσης εργασίας, με στόχο ανθρώπους που είναι σε θέση να φέρουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα, καθώς, κατά τον ίδιο, θα υπάρξει ‘’άλμα ανθρώπινης παραγωγικότητας’’. Στα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στο ηλεκτρονικό πεδίο συμπεριέλαβε την ταχύτητα, τη μείωση κόστους και το δημιουργικό κομμάτι, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει πλέον η ανάδειξη προσωποποιημένης συμπεριφοράς για τον κάθε πελάτη. Όλα αυτά, βέβαια, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνονται σε πλαίσιο ασφάλειας και διαφάνειας, γιατί αυτοί είναι οι θεμελιώδεις λίθοι της εμπιστοσύνης και ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές που να τα διασφαλίζουν.

Στους τρεις πυλώνες που το ΑΙ έχει βοηθήσει την καθημερινότητα στην εταιρεία όπου εργάζεται έκανε μνεία ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, Advisor, Satori Analytics, δίνοντας και τα σχετικά παραδείγματα. Όπως δήλωσε καθημερινά δημιουργούνται ΑΙ λύσεις από όλο το επιχειρησιακό φάσμα, που στοχεύουν στην παραγωγικότητα και την εστίαση στο αποτέλεσμα, αλλά και στη βελτίωση του customer service και της εμπειρίας πελάτη. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την εταιρεία Archirodon, για την οποία δημιουργήθηκε ένα σύστημα για την άμεση ενημέρωση των μηχανικών μέσα σε μισή αντί για τρεις ώρες, για την εξυπηρέτηση πελατών το project NRG της ΜΟ με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την περίληψη κλήσεων της προηγούμενης ημέρας, που αύξησε την αντίληψη στο 100% της εμπειρίας του πελάτη, αλλά και στην εξέλιξη μοντέλων πρόβλεψης ζήτησης ενέργειας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος, CNN Greece. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας