Μενού Ροή
Ρωσία: Ο Πούτιν εκτιμά πως η κορύφωση των οικονομικών δυσκολιών λόγω των δυτικών κυρώσεων έχει περάσει

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε πως η κορύφωση των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσαν στη Ρωσία οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες ελήφθησαν μετά την επίθεση στην Ουκρανία, έχει "περάσει", παρά τα "προβλήματα" εφοδιασμού σε ορισμένους τομείς.

"Πιστεύουμε πως η κορύφωση της πιο δύσκολης κατάστασης στη χώρα μας έχει περάσει. Η κατάσταση εξομαλύνεται", είπε ο Πούτιν στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. "Η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει την αρνητική στροφή των γεγονότων χάρη σε αποτελεσματικά, δυναμικά και μελετημένα μέτρα", είπε.

Όπως είπε, "αυτό μεταφράζεται σε (μια βελτίωση) των μακροοικονομικών δεικτών", κυρίως "με ένα ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο, 3,9%" και "έναν πληθωρισμό σε πτώση".

Οι τιμές, που αυξάνονταν ήδη στη Ρωσία λόγω της ανάκαμψης μετά την πανδημία της Covid-19 και της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών, έφθασαν στα ύψη μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός που καταγράφηκε στη Ρωσία ήταν 15,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat.

"Η αύξηση των τιμών εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια κάποια απειλή", επειδή "επηρεάζει το επίπεδο διαβίωσης των (νοικοκυριών) και την οικονομία" στο σύνολό της, παραδέχθηκε ωστόσο ο Πούτιν.

Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχουν "προβλήματα" που συνδέονται με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, "ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που προμηθεύονταν από την Ευρώπη".

Οι κυρώσεις προκάλεσαν σημαντικές διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ορισμένους τομείς, κυρίως της αυτοκινητοβιομηχανίας και στον τεχνολογικό τομέα, που δεν μπορούν πλέον να προμηθεύονται τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση των προϊόντων τους.

Δήλωσε ωστόσο πως η ρωσική κυβέρνηση "θέτει σε λειτουργία όλα τα προγράμματα ανάπτυξης" κυρίως στην Άπω Ανατολή, μια αραιοκατοικημένη περιοχή η οποία είναι όμως γεωγραφικά κοντά στην Ασία.

"Η Ρωσία είναι ίσως η μοναδική χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης σε φυσικούς πόρους", είπε, την ώρα που, σύμφωνα με τον ίδιον, "χρόνο τον χρόνο, οι θέσεις απασχόλησης και οι επιχειρήσεις εξαφανίζονται στην Ευρώπη".

Ο Βλ. Πούτιν είπε επίσης πως η Ρωσία θα καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος, προβλέποντας μια πολύ πιο ήπια συρρίκνωση της οικονομίας σε σχέση με ό,τι αναμενόταν προηγουμένως καθώς η χώρα ανέκαμψε από τα χειρότερα των δυτικών κυρώσεων.

Η πρόβλεψη του Πούτιν για μείωση περίπου κατά 2% του ΑΕΠ είναι πιο αισιόδοξη από εκείνην του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας και των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, όμως ακολουθεί την τάση των βελτιούμενων προβλέψεων καθώς η επίπτωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας αναλύεται.

"Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν σταθεροποιηθεί. Θα ήθελα να σημειώσω πως ο φετινός προϋπολογισμός θα εκτελεστεί με ένα πλεόνασμα περίπου μισό τρισεκατομμύριο ρούβλια, κάπου γύρω στα 485 δισεκ. ρούβλια", (7,93 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι δαπάνες του προϋπολογισμού ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, κάτι που όπως είπε αναμένεται να έχει έναν αντίκτυπο στην οικονομία.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η συρρίκνωση της οικονομίας θα φθάσει φέτος το 2,9%, ένα ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Οι Sberbank και VTB προβλέπουν ύφεση 4,5% και 4% αντίστοιχα.

Η κατάρρευση μπορεί να έχει αποφευχθεί -- το υπουργείο Οικονομίας είχε προβλέψει κάποια στιγμή ύφεση τουλάχιστον 12% φέτος, υπερβαίνοντας την πτώση που είχε σημειωθεί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 1998 -- όμως η οικονομική δυσπραγία παραμένει για πολλούς.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν απότομα φέτος και μια έκθεση του κρατικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων VTsIOM έδειξε πως το 64% του ρωσικού λαού δεν είχε καθόλου αποταμιεύσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας