Στο ζύγι για την επιλογή τιμολογίου πρέπει να μπαίνει πάντα η κατανάλωση ρεύματος, ώστε να αποφεύγονται επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παράλληλα με σωστή “ενεργειακή συμπεριφορά” θα μπορεί ο κάθε καταναλωτής να περιορίζει την κατανάλωσή του και να διασφαλίζει οικονομίες κλίμακος. Σημαντικό σημείο σε αυτή τη συμπεριφορά είναι τόσο απλές κινήσεις π.χ. αποσύνδεση από τις πρίζες συσκευών ή μετασχηματιστών ή φορτιστών, η ορθή χρήση συσκευών αλλά και η αξιοποίηση των νέων διζωνικών τιμολογίων.
Να σημειωθεί ότι από την 1η Φεβρουαρίου μπαίνει τέλος στο νυχτερινό τιμολόγιο με τη μορφή που ήταν για δεκαετίες. Θα τεθεί σε εφαρμογή το διζωνικό τιμολόγιο, με τη «μεταφορά» των ωρών μειωμένης χρέωσης του υφιστάμενου νυχτερινού ρεύματος.
Τα διζωνικά τιμολόγια, κατ’ αρχήν αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν δύο μετρητές για την ημερήσια και νυκτερινή κατανάλωση ηλεκτρισμού. Πρακτικά, το νυκτερινό τιμολόγιο αντικαθίσταται από δύο ζώνες χαμηλότερης χρέωσης, το μεσημέρι και αργά τη νύχτα.
Πάντως, το σήμα για σωστή επιλογή “χρώματος” στη σύμβαση με πάροχο έδωσε μιλώντας την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, εξήγησε πως, «δεν έχει σημασία ο τύπος του τιμολογίου, αλλά οι ενεργειακές ανάγκες του νοικοκυριού. Αν έχεις μικρές ανάγκες, έως 500 κιλοβατώρες, συμφέρει το μπλε. Αν δεν προλαβαίνεις να ασχολείσαι με τον λογαριασμό του ρεύματος, τότε επίσης διαλέγεις το μπλε».
Τα πράσινα
Σε ό,τι αφορά τα πράσινα τιμολόγια, που αποτέλεσαν τη βασική πλατφόρμα μετάβασης στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένουν και το 2025. Ετσι, όσοι καταναλωτές βρίσκονται στο πράσινο τιμολόγιο, θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό και το 2025, αν το θελήσουν έχοντας κατά νου ότι θα είναι δεδομένη η συχνότητα αλλαγής των τιμολογιακών τους όρων.
Επομένως, η τιμή, αλλά και η έκπτωση θα εξακολουθήσει να μπορεί να αλλάζει σε μηνιαία βάση, όπως επίσης και το πάγιο.Παράλληλα, οι παράμετροι του μηχανισμού διακύμανσης θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλονται ανά τρίμηνο, ενώ η βασική τιμή προμήθειας μία φορά ανά εξάμηνο.
Τα πορτοκαλί
Πλέον, λοιπόν, τα τα πορτοκαλί τιμολόγια μπαίνουν στην καθημερινότητα, αρχικά για επαγγελματίες καταναλωτές, καθώς προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι για κάθε ημέρα θα εκδίδονται 24 τελικές τιμές προμήθειας (μία για κάθε ώρα) που θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας.
Στα συγκεκριμένα προϊόντα θα μπορούν να συμβληθούν, όπως προαναφέρθηκε, καταναλωτές με «έξυπνο» μετρητή, σε πρώτη φάση οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με παροχές πάνω από 25 kVA). Για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η εφαρμογή τοποθετείται 12 μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Να σημειωθεί ότι δυναμικά τιμολόγια θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά οι προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών. Ο σχετικός πίνακας θα επικαιροποιείται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Ιουνίου, υπόχρεες εταιρείες είναι οι ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και ZeniΘ.
Τα μπλε
Από τις 17 Ιανουαρίου σταματά η διάθεση σταθερών μπλε τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο με βάση ευρωπαϊκής οδηγία. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη ενημερώσει τους προμηθευτές πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από τις 17 Ιανουαρίου. Ετσι, από αυτή την ημερομηνία και μετά οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να διαθέτουν προϊόντα με χρωματική μπλε, δηλαδή σταθερά, με διάρκεια εξάμηνη ή οκτάμηνη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η ΡΑΕΕΥ σημειώνει πάντως πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταβατικά τα υφιστάμενα μπλε τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο. Επομένως, όσοι καταναλωτές έχουν συμβληθεί σε ένα τέτοιο προϊόν θα παραμείνουν σε αυτό μέχρι τη διάρκεια λήξης της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές θα μπορούν να παρέχουν προϊόντα με σταθερή χρέωση δηλαδή κλειδωμένη τιμή για μικρότερο διάστημα από 12 μήνες ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα θα καταχωρίζονται πλέον στα μεικτά τιμολόγια, δεν θα μπορούν να διαφημίζονται σαν σταθερά και θα ανήκουν στην κατηγορία των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων.
Οι προβολές τιμών
Πάντως, χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος περιμένει το 2025 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία του όταν ήδη οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε σχέση με το 2023. Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1το αυξανόμενο ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα για την αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας μειώνουν τη χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο είναι ακριβότερο.
Πάντως, όπως φαίνεται οι τιμές αερίου θα δώσουν έναν τόνο στην καμπύλη τιμών ρεύματος, όπου όπως ανέφερε σε συνέντευξή του την Τρίτη στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (δηλαδή των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών) Αντώνης Κοντολέων, καταγράφονται κερδοσκοπικές τάσεις.
Πάντως, η τιμή στην χονδρική αγορά ρεύματος κινείται το τελευταίο δεκαήμερο σταθερά σε επίπεδα πάνω από τα 120 ευρώ/MWh, κάπως μειωμένη σε σχέση με το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Οκτώβριο του 2024 ήταν στα 90,06 ευρώ/MWh, ενώ το Νοέμβριο ανέβηκε στα 137,4 ευρώ/MWh. Αν και τον Δεκέμβριο υπήρξε ελαφρά πτώση στα 133,55 ευρώ/MWh, η τάση του Ιανουαρίου δείχνει μια σταθεροποίηση γύρω στα 122,46 ευρώ/MWh.
Να σημειωθεί ότι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 14% τις τελευταίες δύο εβδομάδες φτάνοντας έως και τα 50 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο για να αποκλιμακωθούν στα 45 ευρώ/MWh προς το τέλος της εβδομάδας που πέρασε. Ωστόσο η Goldman εκτιμά πως υπάρχει, λόγω καιρού, σημαντικός κίνδυνος οι τιμές στον Ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο TTF να αυξηθούν σε ένα εύρος 63-84 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες, πολύ πάνω από τα 40 ευρώ/MWh που είναι το βασικό σενάριο της αμερικάνικης τράπεζας για την τιμή του TTF το 2025 υπό μέσες καιρικές συνθήκες.
Είναι προφανές, ότι η συγκυρία αυτή, που γίνεται και αντικείμενο κερδοσκοπίας στα χρηματιστήρια ενέργειας, λόγω αδυναμίας ή έλλειψης βούλησης για παρεμβάσεις των αρχών, έρχεται την ώρα που η Ευρώπη έχει πληγεί από τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές, που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αυτό έχει συμβάλει σε σοβαρή οικονομική επιβράδυνση, άνοδο του πληθωρισμού και επιδείνωση της κρίσης κόστους διαβίωσης.