Μενού Ροή
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία: Oι επενδύσεις στην ατζέντα

Την ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και την εδραίωση της συνεργασίας των δύο χωρών έχει σκοπό το διάρκειας 18 ωρών ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία που ξεκίνησε χθες, αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή. Για την Ελλάδα η Ιαπωνία αποτελεί άνοιγμα σε μια σημαντική χώρα –την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη–, η οποία και είναι μέλος του G7. Η επίσκεψη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία «γέφυρα» τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο όσο και με τη Βαλκανική, με έμφαση στην ενέργεια. Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακιχίτο. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ στις συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων θα τον συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

Η επίσκεψη θα έχει στο επίκεντρο το επενδυτικό κομμάτι, καθώς ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), μέλη της οποίας είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη θα γίνει –παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό– με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με την Enterprise Greece.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ της Enterprise Greece (EG) και της ομόλογής της ιαπωνικής JETRO. Για αυτόν τον λόγο στην Ιαπωνία ταξιδεύει και η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος της EG, Βίκυ Λοΐζου.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν όλα τα σύγχρονα εργαλεία business intelligence που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των δύο χωρών στη δικτύωσή τους. Στόχος, η ενδυνάμωση συνεργασιών, η ενίσχυση και αύξηση των εξαγωγών αλλά και η ενημέρωση για δημόσια ή και ιδιωτικά μεγάλα έργα που εκπονούνται στις δύο χώρες. Ειδικότερα, η συμφωνία που υπογράφει η Ελληνική Εταιρεία Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων μειώνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη μακρινή Ιαπωνία, καλύπτοντας και ασφαλίζοντας κεφάλαια και προϊόντα. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Ιαπωνίας, όπως προειπώθηκε, για τον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα τη μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωράει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και στην Ευρώπη. Αντιστοίχως ενδιαφέρον υπάρχει και για μονάδες παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας