Στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε, προς τιμήν της, η πρέσβης της Ολλανδίας, Σουσάνα Τερσάλ, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023.
Στο γεύμα, που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία της Ολλανδίας, προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν όλες οι γυναίκες πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίωση του επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια του γεύματος, η πρόεδρος τόνισε ότι η πρόσκληση ουσιαστικά αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια σχετικά με την προώθηση της ισότητας των φύλων γενικότερα και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ειδικότερα. Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα δεν επαναπαύεται και ότι συνεχίζει την προσπάθεια με τους στόχους να επικεντρώνονται σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος αφορά τη γεφύρωση του χάσματος στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, όπως το επίδομα μητρότητας αυτοαπασχολούμενων γυναικών, και ο δεύτερος, την παρουσία των γυναικών στον ψηφιακό κόσμο. Ειδικότερα, για τον δεύτερο άξονα, σημείωσε ότι τόσο το ΕΒΕΑ, όσο και το ΕΕΔΕΓΕ, έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, μέσω των αντίστοιχων Μνημονίων Συνεργασίας των δύο φορέων με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το «Elevate Greece», προωθείται και ενθαρρύνεται η δημιουργία startups από γυναίκες επιχειρηματίες.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, σχεδιάζεται ήδη η υλοποίηση σεμιναρίων για την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα, μέσω της συμμετοχής στο Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες, θα παρέχεται κατάρτιση σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ σημείωσε ακόμα ότι στη Θερμοκοιτίδα ΘΕΑ του ΕΒΕΑ, διοργανώνονται τακτικά κύκλοι υποστήριξης γυναικείων startups προκειμένου αυτές να λάβουν υποστήριξη, από την υλικοτεχνική υποδομή (παροχή χώρων και εξοπλισμού γραφείων) έως τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση, την υποστήριξη για χρηματοδότηση και τη δικτύωση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η κ. Εφραίμογλου απάντησε, επίσης, σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά και το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα, καθώς και γενικότερες ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Από την πλευρά της η πρέσβης της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η συνεισφορά της αποτελεί πηγή έμπνευσης τόσο σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικότητας εν γένει, όσο και σε θέματα πολιτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ