Το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε καθυστερήσεις στις επενδύσεις που σχετίζονται με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (NRP), ενώ η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζητά από τις Βρυξέλλες να μεταθέσουν ορισμένες δαπάνες από το 2026 στο 2029. Ωστόσο, παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν διαβλέπει κανέναν κίνδυνο και η Ρώμη θα λάβει την τρίτη δόση.
Το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την εφαρμογή των απαιτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά μέτρα παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή βρίσκονται ακόμη σε ουσιαστικά πρώιμο στάδιο.
«Αν σήμερα καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες παρεμβάσεις από τώρα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, και είναι μαθηματικά βέβαιο αυτό, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα και να μην περιμένουμε μέχρι το 2025 για να ανοίξουμε τη συζήτηση για το ποιος φταίει», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο (FDI/ECR), ο οποίος ζητά να ανοίξει μια «προσεκτική αξιολόγηση» για να μην σπαταληθούν πόροι.
Η Ιταλία έχει ήδη λάβει 66 δισ. ευρώ στις δύο πρώτες δόσεις και αναμένει την τρίτη δόση ύψους 19 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να επιτύχει περαιτέρω στόχους για να λάβει την τέταρτη δόση των 16 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεδομένων των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες, η τρίτη και η τέταρτη δόση είναι μετέωρες.
Παρόλ’ αυτά, η Μελόνι δήλωσε ότι δεν βλέπει «απολύτως κανέναν κίνδυνο» και ότι η Ρώμη θα λάβει την τρίτη δόση του NRP.
«Μίλησα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μου φαίνεται ότι η Επιτροπή εκτιμά τη σοβαρή δουλειά της Ιταλίας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι αποφάσεις από κοινού», διευκρίνισε η Μελόνι, τονίζοντας ότι η «κατάσταση» που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, «απαιτεί να εργαστούμε πολύ γρήγορα».
Ο υπουργός Φίτο, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του NRP, απέφυγε τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «γελοία» την προσπάθεια να κατηγορηθεί η εκτελεστική εξουσία για τις καθυστερήσεις.
«Είμαι ήρεμος, είμαι αισιόδοξος. Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να γίνει είναι η αρκετά γελοία προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες σε αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο Φίτο.
«Δεν υπάρχουν εντάσεις με την Ευρώπη, αλλά φοβάμαι ότι μερικές φορές δημιουργούνται (σκόπιμα) εντάσεις στην Ιταλία. Δουλεύουμε με μια μηχανή που τρέχει με επιλογές που δεν είναι δικές μας, αλλά στοχεύουμε να τις επιτύχουμε και να τις ξεπεράσουμε σε πρώτο στάδιο, ώστε στη συνέχεια να περάσουμε στη δεύτερη φάση της αναμόρφωσης του προγράμματος. Στόχος είναι να εργαστούμε σε πνεύμα συνεργασίας με την Επιτροπή», διευκρίνισε ο υπουργός.
Μεταξύ των αιτιών της επιβράδυνσης της υλοποίησης του σχεδίου, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ιταλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, φαίνεται να είναι η δυσκολία του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, το οποίο αγωνίζεται να διασφαλίσει τη λειτουργική συνέχεια των δομών που «θα χρειάζονταν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα του σχεδίου».
«Η κυβέρνηση καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα για το NRP και εμείς, ως δήμαρχοι, ανησυχούμε πολύ. Οι δήμοι παλεύουν με τη διαχείριση του έργου επειδή έχουν αφεθεί μόνοι τους να διαχειριστούν χωρίς προσωπικό και πόρους αυτή την τεράστια ευκαιρία για τη χώρα», δήλωσε ο Ματέο Ρίτσι (PD/S&D), εθνικός πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Τοπικών Αρχών (ALI) και δήμαρχος του Pesaro (Τοσκάνη).
«Υπάρχει έλλειψη μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Ιταλία, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση του ανταγωνισμού, για να φέρει τις άλλες δόσεις του NRP και να μας φέρει στα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε ο Ρίτσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ