Μενού Ροή
Ολλανδία: Επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ σε καινοτόμα τεχνολογία παραγωγής τσιπ

Το εργοστάσιο τσιπ Smart Photonics με έδρα το Αϊντχόβεν, που ειδικεύεται στην παραγωγή φωτονικών τσιπ, θα λάβει επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία της ολλανδικής κυβέρνησης, τραπεζών και πολλών εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο όμιλος.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την πολυσυζητημένη πράξη EU Chips Act, η οποία αποσκοπεί στην οχύρωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ημιαγωγών με επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στα λεγόμενα «mega-fabs», τα οποία συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού.

«Πιστεύουμε ότι η Ολλανδία αποτελεί κορυφαίο διεθνή κόμβο για την ανάπτυξη της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ολοκληρωμένης φωτονικής», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Micky Adriaansens (VVD/Renew) σε δελτίο Τύπου.

«Για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος και για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε καινοτόμες τεχνολογίες-κλειδιά, όπως η ολοκληρωμένη φωτονική, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Η επένδυση επιδιώκει να βοηθήσει την εταιρεία να «επεκτείνει τις κατασκευαστικές της δυνατότητες», καθώς και να «επιταχύνει την ανάπτυξη των τεχνολογικών πλατφορμών ολοκληρωμένων φωτονικών τσιπ της εταιρείας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Τα φωτονικά τσιπ είναι καινοτόμα στο βαθμό που μεταδίδουν πληροφορίες μέσω του φωτός και όχι του ηλεκτρισμού, καθιστώντας τα ταχύτερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα συμβατικά τσιπ.

Η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να επιδοτήσει με 60 εκατ. ευρώ την επένδυση, ενώ κορυφαίες εταιρείες ημιαγωγών (συμπεριλαμβανομένης της ASML) και ολλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παράσχουν τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Smart Photonics, Johan Veenstra, δήλωσε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» με τη νέα επένδυση, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης, λαμβάνουμε ισχυρή υποστήριξη από το ολλανδικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών δανειστών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στη φιλοδοξία μας να γίνουμε το κορυφαίο παγκοσμίως χυτήριο για φωτονικά ολοκληρωμένα τσιπ (PIC)».

Ψυχρός πόλεμος τσιπ

Η επένδυση έρχεται καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τις οικονομικές εξαρτήσεις και τα στρατηγικά σημεία συμφόρησης προς τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση του μπλοκ προς τις πράσινες τεχνολογίες.

Η Ολλανδία πρόσφατα ήρθε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τη θέσπιση πρόσθετων περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογίας τσιπ προς τρίτες χώρες υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Η Κίνα, αν και δεν αναφέρεται ρητά, πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο στόχος των νεοεισαχθέντων περιορισμών, γεγονός που, με τη σειρά του, οδήγησε τη χώρα να εισαγάγει τους δικούς της εξαγωγικούς περιορισμούς για το γάλλιο και το γερμάνιο την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2020, η κυβέρνηση είχε ήδη χορηγήσει μια χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ στην Smart Photonics για να αποτρέψει την εξαγορά της εταιρείας από Κινέζους επενδυτές.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας