Μενού Ροή
Ο Σάντσεθ αύξησε τον ΦΠΑ του ρεύματος στην Ισπανία - "Φωτιά" στους λογαριασμούς

Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν στην Ισπανία, η κυβέρνηση παρέτεινε πληθώρα μέτρων που είχαν σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης και το 2024.

“Αυτή η νέα φάση θα βοηθήσει να εδραιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε χρόνων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, Τύπου μετά την έγκριση του νέου πακέτου από το υπουργικό συμβούλιο.

Ένας αμφιλεγόμενος φόρος στα λεγόμενα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, που απέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, υπέστη ορισμένες αλλαγές προκειμένου να επιτρέψει στις εταιρείες να αντισταθμίσουν εν μέρει τον φόρο 1,2% εφόσον επενδύσουν σε σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένας παρόμοιος φόρος στις τράπεζες θα παραμείνει χωρίς αλλαγές το 2024 έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και τον μικρότερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, το αριστερό Sumar. Κάποια μέτρα θα καταργηθούν σταδιακά.

Ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας, που μειώθηκε στο 5% στη διάρκεια του 2023, θα επανέλθει με αργούς ρυθμούς στο 21%, είπε ο Σάντσεθ. Το ποσοστό 21% ΦΠΑ στους λογαριασμούς αερίου θα επανέλθει τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Προϋπολογισμού.

Ο φόρος στον ηλεκτρισμό θα αυξηθεί στο 10% για το 2024, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας