Μενού Ροή
ΛΟΥΚΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
Βιομηχανία: Παραμένει ψηλά το ενεργειακό κόστος - Πλαίσιο προτάσεων

Στην χώρα μας το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες είναι ενέργεια παραμένει, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα υψηλό, ανέφερε σε δηλώσεις της στον τύπο η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας,  Λουκία Σαράντη.

“Η Ελλάδα έχει υψηλό κόστος στο ρεύμα. Έχουμε ζητήσει ένα μοντέλο στήριξης, αλλά ακόμη αναμένουμε τις απαντήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το σχετικό πλάνο στην ΕΕ, στο τελευταίο Eurogroup και αναμένουμε” σημείωσε η κ. Σαράντη και προσέθεσε ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο Γαλλίας και Γερμανίας που στήριξαν το βιομηχανικό τους δυναμικό 

Να σημειωθεί ότι ο ΣΒΕ, στο πλαίσιο της τελευταίας ΔΕΘ, κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 8 δέσμες προτάσεων για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προτάσεις εστιάζουν μεταξύ άλλων στην έλλειψη προσωπικού, τις υποδομές, την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, τη μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος, τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

Αναλυτικά, οι οκτώ δέσμες προτάσεων του ΣΒΕ, που είναι σε πλήρη ισχύ, όπως τόνισε η Λουκία Σαράντη ήταν:

  1. Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη

  2. Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού

  3. Βελτίωση των υποδομών

  4. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης

  5. Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος

  6. Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα

  7. Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,

  8. Άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

“Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν προβλήματα λειτουργίας σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, ενώ διεθνείς προβλέψεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας τον προσεχή χειμώνα” είχε αναφέρει ο ΣΒΕ με αφορμή τη ΔΕΘ και είχε “κτυπήσει καμπανάκι” για τον κίνδυνο “λουκέτων” στη μεταποίηση που χρησιμοποιούν «Υψηλή» όσο και «Μέση» Τάση, ένεκα των τιμών ενέργειας. “Οι αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες, τόσο από ανεπάρκεια εφοδιασμού σε ενέργεια, όσο και σε αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, θα διευρύνουν περαιτέρω τις σημερινές περιφερειακές ανισότητες και τη λαϊκή δυσαρέσκεια” είχε αναφέρει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Όπως, παράλληλα, σημείωσε, τώρα, λίγους μήνες μετά, η πρόεδρος του ΣΒΕ, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε εκτεταμένη αποβιομηχάνιση της χώρας, ωστόσο, παραμένουν, ακόμη, “ηρωικές” επιχειρήσεις που συνεχίζουν σε πείσμα των καιρών να επιμένουν, κοντά σε προκλήσεις μεγάλες, όπως η έλλειψη υποδομών, το ακριβό κόστος χρήματος, η έλλειψη εργατικού δυναμικού. 

Χαρακτηριστικά, τόνισε, ότι σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα, προτείνοντας την ενίσχυση της χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την αναβάθμιση των υποδομών internet υψηλών ταχυτήτων, η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης. “Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να εστιάσουμε ιδίως στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και στα έργα επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης”, εστίασε η πρόεδρος του ΣΒΕ.

Τόνισε, δε, ότι σε μια εποχή με αλλεπάλληλες κρίσεις η διαρκής αβεβαιότητα αποτελεί τη νέα κανονικότητα, “μια και περάσαμε από την υγειονομική κρίση στην ενεργειακή κρίση, από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες, ενώ τις δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία διαδέχθηκαν πρόσφατα αυτές στη Μέση Ανατολή”

“Δυστυχώς, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα και σε αυτή καλείται η ελληνική οικονομία, και κατ᾽ επέκταση η ελληνική βιομηχανία, να την κατανοήσει και να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης” συμπλήρωσε.

Παρέμβαση για την ανάπτυξη

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΕ., όπως αναφέρεται, λαμβάνει πάντα ενεργά μέρος στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας προτάσεις και υλοποιώντας δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΒΕ εκπονεί μελέτες, διοργανώνει σεμινάρια εργασίας, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά συνέδρια, με σκοπό να παρέχει γνώση και πληροφορία στα μέλη του. Τα τελευταία δυο χρόνια ο ΣΒΕ εγκαινίασε μια νέα πρωτοβουλία του «ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΣΒΕ» φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους του επιχειρείν με ομιλητές επιφανή πρόσωπα της χώρας από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Ο ΣΒΕ έχει συμμετοχές και συνεργίες με πολλούς φορείς με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση και την ενίσχυση των συμφερόντων του σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Προτεραιότητες

Στόχος του ΣΒΕ είναι να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Οι προτεραιότητές του Συνδέσμου είναι οι εξής:

*Ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό επιχειρείν.

*Έμπρακτος εκσυγχρονισμός και επένδυση στην καινοτομία.

*Προώθηση της Περιβαλλοντικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης.

*Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλες και όλους, χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις.

*Και πάνω απ’ όλα, εξωστρέφεια. Να βοηθηθεί την ελληνική βιομηχανία να αναπτυχθεί κι άλλο, να δυναμώσει κι άλλο, να προσφέρει κι άλλα στην Ελλάδα  και το κυριότερο να έχει όλο και περισσότερο το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω.

Προτάσεις του ΣΒΕ

Ο ΣΒΕ, όπως αναφέρεται με έμφαση, συμβάλλοντας στον κοινωνικό διάλογο έχει καταθέσει κατά καιρούς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό προτάσεις που καλύπτουν όλα τα μεγάλα ζητήματα που προβληματίζουν τον χώρο της βιομηχανίας:

Το πρώτο βασικό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας -και ιδιαίτερα την περιφέρεια λόγω δημογραφικού- είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού. Η επίλυση του ζητήματος αυτού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% έως το 2027, ενώ μπορεί να αποτελέσει όχημα για την αλλαγή των προτύπων απασχόλησης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που πηγάζουν από την ανεργία. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του «Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», η ορθή διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας με θέσπιση της υποχρεωτικότητας πρακτικής άσκησης, η χρηματοδότηση από φορείς ιδιωτικού τομέα για τεχνική εκπαίδευση, η παροχή ισχυρών κινήτρων για την ανάσχεση του κύματος αστυφιλίας, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία.

Οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων. Όμως, σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα. Ο ΣΒΕ έχει προτείνει λύσεις όπως η ενίσχυση της «χωρητικότητας» του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αναβάθμιση των υποδομών internet «υψηλών ταχυτήτων», η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η Λ. Σαράντη επισημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε  στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και στα έργα επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2030 εξαρτάται απολύτως από την ενίσχυση της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος της χώρας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Χρειάζεται όμως, πέρα από την ταχύτατη εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», δημιουργία φιλικού νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις και κωδικοποίηση του, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και μείωση της φοροδιαφυγής. Η πρόεδρος του ΣΒΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος της ενέργειας τονίζοντας ότι «ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και κατ’ εξοχήν όσους δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν, είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια. Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, την κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, την επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, την επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και την ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας