Μενού Ροή
ee-komision
Αναθεωρεί προς τα κάτω τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμβλυνε την Πέμπτη (15 Φεβρουαρίου) τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ευρωζώνη, με μια αναθεώρηση κάτω και από την πρόβλεψή της το φθινόπωρο, εν μέσω επίμονων γεωπολιτικών αντιξοοτήτων και συνεχών οικονομικών πονοκεφάλων στη Γερμανία.

Το ΑΕΠ για την ΕΕ των 27 αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 0,9%, από 1,3% που προέβλεπε η προηγούμενη εκτίμηση της Επιτροπής, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 0,8%, από το 1,2% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία και η ατμομηχανή της ΕΕ, δήλωσε πως θα μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2024 στο 0,2%, από τις προηγούμενες κυβερνητικές προσδοκίες για 1,3%, με τον υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) να χαρακτηρίζει την γερμανική οικονομική επίδοση «δραματικά άσχημη».

Οι προβλέψεις της ίδιας της Επιτροπής για τη Γερμανία – στο ισχνό 0,3% από την φθινοπωρινή πρόβλεψη του 0,8% – επιβεβαιώνουν τις αμυδρές προοπτικές του ΑΕΠ της χώρας, τοποθετώντας την ως τη χειρότερη επίδοση της ευρωζώνης για δεύτερο συνεχές έτος.

Εντός της Ευρωζώνης των 20 μελών, η Ολλανδία ακολουθεί με 0,4% ανάπτυξη, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 1,6% στην προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ η Σουηδία παρουσιάζει την χαμηλότερη προβλεπόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 0,2% – επίσης σημαντική υποβάθμιση από την προηγούμενη πρόβλεψη 1,6%.

Η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης προς τα κάτω αναθεωρήσεις για τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, τη Γαλλία και την Ιταλία – μειώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ τους σε 0,9% και 0,7% αντίστοιχα, από 1,3% και 1,2% το φθινόπωρο. Αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι «μετά την υποτονική ανάπτυξη πέρυσι, η οικονομία της ΕΕ εισήλθε στο 2024 σε ασθενέστερη βάση από ό,τι αναμενόταν».

Η Λαγκάρντ ζητά βαθιά επανεξέταση των ευρωπαϊκών μοντέλων εν μέσω γερμανικών πονοκεφάλων

Σχολιάζοντας την επισφαλή πορεία της Γερμανίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το οικονομικό μοντέλο της χώρας μπορεί να χρειαστεί ριζική αναθεώρηση.

«Είναι προφανές ότι το επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο [η Γερμανία] έχει αναπτύξει την οικονομία της πρέπει να αναθεωρηθεί και πιθανώς να αναδιαρθρωθεί», δήλωσε η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

«Νομίζω ότι στο θέμα της ανταγωνιστικότητας ειδικότερα, όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πρέπει να εργαστούν για το ενεργειακό μείγμα με το οποίο λειτουργούν και πρέπει να αυξήσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία», είπε.

Οι τομείς έντασης ενέργειας είναι στην πραγματικότητα μεταξύ των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο από τα γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την οικονομία του μπλοκ από την έναρξη της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης – ένας ιδιαίτερα προβληματικός μακροπρόθεσμος παράγοντας για τη βαριά μεταποιητική γερμανική οικονομία.

Στη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για τις προβλέψεις, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε επίσης τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και τις αδιάκοπες εντάσεις στη Γάζα, ως σημαντικούς παράγοντες αβεβαιότητας.

«Οι μελλοντικές οικονομικές προοπτικές υπόκεινται δυστυχώς σε μεγάλη αβεβαιότητα, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

«Ωστόσο, είναι στο χέρι μας, και είναι ευθύνη μας, να στηρίξουμε τη διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποτελεσματική εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Ο Τζεντιλόνι προσβλέπει σε «φιλικές προς τις επενδύσεις» πολιτικές

Προς το παρόν, το μεταπανδημικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (ΣΑΑ) αποτελεί πράγματι έναν βασικό θετικό καταλύτη για την οικονομική ανάκαμψη ορισμένων χωρών του μπλοκ – μεταξύ άλλων για τις δύο χώρες που υπερέχουν των σημερινών προβλέψεων για την ανάπτυξη – την Ελλάδα και την Ισπανία – για τις οποίες ο μηχανισμός συνεισφέρει σήμερα χρηματοδότηση της τάξεως του 16,7% και το 5,8% του εθνικού ΑΕΠ αντίστοιχα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ.

Η Ελλάδα ήταν το μόνο μέλος του ευρώ που διατήρησε σήμερα τη θέση της σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη της Επιτροπής – διατηρώντας το ρυθμό ανάπτυξης  στο 2,3% για το έτος, ενώ η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με πρόβλεψη 1,7%, αναθεωρημένη από 2% που προβλεπόταν νωρίτερα.

Συνολικά, ο επίτροπος Τζεντιλόνι υποστήριξε τη συνέχιση του ρόλου των «φιλικών προς τις επενδύσεις» πολιτικών για τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών του μπλοκ.

«Θα πρέπει να συνεχιστεί ένας στενός συντονισμός μεταξύ των συνετών φιλικών προς τις επενδύσεις δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών για να υποστηριχθούν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι αριθμοί βελτιώθηκαν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν – κυρίως χάρη στη μείωση των τιμών της ενέργειας και την υποτονική ανάπτυξη – με προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό 3% για το μπλοκ και 2,7% για τη ζώνη του ευρώ, από τις προηγούμενες προβλέψεις για 3,5% και 3,2% αντίστοιχα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας