Μενού Ροή
Γαλλία: "Ψαλίδι" στον προϋπολογισμό της πράσινης μετάβασης κατά 1,4 δισ. ευρώ - Έντονες αντιδράσεις

Στο στόχαστρο περιβαλλοντικών ομάδων βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση μετά την περικοπή του προϋπολογισμού πράσινης μετάβασης κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ άλλων για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις σπιτιών.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και την ύφεση στη Γερμανία, η γαλλική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 από 1,4% σε 1%. Γι αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει επιπλέον εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε για το 2024, εξήγησαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.

Οι περικοπές περιλαμβάνουν 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών και 400 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο που διατέθηκαν στις τοπικές αρχές. Συνολικά, ο προϋπολογισμός του 2024 για την ενεργειακή μετάβαση ανέρχεται σε 8,6 δισ. ευρώ αντί των 10 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου ότι η κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2024 για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, μέρος των οποίων θα διατεθεί για ενεργειακές ανακαινίσεις.
Όσον αφορά το  εμβληματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της φιλικής προς το κλίμα ανακαίνισης σπιτιών, η αύξηση του προϋπολογισμού μειώθηκε σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, αυτό στέλνει ένα «καταστροφικό μήνυμα», καθώς η περικοπή των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης θα οδηγήσει σε «πολύ υψηλότερες δημόσιες δαπάνες τα επόμενα χρόνια». «Η περικοπή 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην επιδότηση ενεργειακής ανακαίνισης της MaPrimeRénov έχει επιβραδύνει τις απαραίτητες προσπάθειες», δήλωσε το δίκτυο ενεργειακής μετάβασης CLER , το οποίο διαχειρίζεται πολλά συμβουλευτικά κέντρα της France Rénov για την υποστήριξη των ανακαινίσεων. Η CLER ζητά τώρα μια διαβούλευση «για να διασφαλιστεί ότι ακούγονται οι φωνές όσων εργάζονται στο έδαφος».

Επιπλέον, αυτή η περικοπή του προϋπολογισμού θα συμπίπτει με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για μείωση των κριτηρίων για τον καθορισμό των σπιτιών που καταναλώνουν ενέργεια, κυρίως λόγω της υψηλής κατανάλωσης θέρμανσης ή της κακής μόνωσης, που θα αφαιρούσε περισσότερα από 140.000 σπίτια από τον ορισμό.

«Είναι συγκλονιστικό. Την περασμένη εβδομάδα, αφαίρεσαν αυθαίρετα 140.000 ενεργειακά διαμερίσματα από τις κατηγορίες F και G», δήλωσε ο Dan Lert , αντιδήμαρχος του Παρισιού, υπεύθυνος για την ενεργειακή μετάβαση. «Σήμερα, δικαιολογούν τη μείωση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό που διατέθηκε στη MaPrimeRenov», επειδή υπάρχουν λιγότερα σπίτια για ανακαίνιση», συνέχισε.

Η ανακαίνιση κτιρίων πρέπει να είναι πλήρους κλίμακας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κατοικίες, οι οποίες πολύ συχνά επικεντρώνονται μόνο σε αναβαθμίσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα, δήλωσε ο κλάδος ως αντίδραση στις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
 

Αναγκαία η απλοποίηση του σχεδίου 

Για άλλους, όπως η Γαλλική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Μικρών Κατασκευαστικών Εταιρειών (Capeb), η κυβέρνηση αντιδρά «με ρεαλισμό». Σύμφωνα με την Γαλλική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Μικρών Κατασκευαστικών Εταιρειών , απαιτείται «άμεση αναθεώρηση του συστήματος» ώστε ο κλάδος να έχει «τα μέσα για να εξαντλήσει τον προϋπολογισμό που έχει διατεθεί» το 2024.


Οι ανησυχίες σχετικά με τη μη δαπάνη όλων των χρημάτων που διατίθενται για το πρόγραμμα είναι υπαρκτές, ειδικά καθώς το γραφείο του Le Maire επισήμανε ένα αδιάθετο ποσό 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2023. Το σχέδιο είναι πολύ περίπλοκο και «χρειάζεται να απλοποιηθεί», δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας.
Κατά συνέπεια, οι περικοπές του προϋπολογισμού αποτελούν μέρος «μιας γενικότερης αναθεώρησης που διεξάγεται από το Υπουργείο Στέγασης σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ του MaPrimeRénov, των διαγνωστικών ενεργειακής απόδοσης και πολλών άλλων σχεδίων που εξετάζονται», δήλωσε ο Thomas Cazenave, εκπρόσωπος υπουργού δημοσίων λογαριασμών. συνέντευξη Τύπου.
 

Μικρή αύξηση για το πράσινο ταμείο


Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μειώσει την αρχική αύξηση των 500 εκατ. ευρώ για το Πράσινο Ταμείο, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα αυξηθεί μόνο κατά 100 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τοπικά έργα, γεγονός που δείχνει ότι «δεν είναι μόνο το κράτος που πρέπει να «κάνει προσπάθεια», επεσήμανε το Climate Action Network . «Πώς μπορούμε να ζητήσουμε από τις τοπικές αρχές να επενδύσουν όλο και περισσότερο στην οικολογική μετάβαση και ταυτόχρονα να μην τους επιτρέψουμε να έχουν εμπιστοσύνη στους πόρους που χορηγεί το κράτος, οι οποίοι, αφού ψηφιστούν τον Δεκέμβριο, μπορούν να αποσυρθούν τον Φεβρουάριο;» πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας