Μενού Ροή
weber
Πρώτο debate στη Γερμανία: Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης διχάζουν

Στο πρώτο γερμανικό ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές που έγινε την Πέμπτη (30 Μαΐου), ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ προσπάθησε να μετριάσει την αντίθεσή του στον νόμο για την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης με την υποστήριξή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτό.

Ο Βέμπερ συμμετείχε στο ντιμπέιτ, ως επικεφαλής υποψήφιος του εθνικού του κόμματος, του βαυαρικού περιφερειακού κόμματος CSU (ΕΛΚ), μαζί με επτά άλλους επικεφαλής υποψηφίους του γερμανικού κόμματος. Το ντιμπέιτ διοργανώθηκε μάλιστα από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF

Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τρεις θεματικές, μεταξύ των οποίων η εξωτερική πολιτική και η μετανάστευση, με τη συζήτηση γύρω από την κλιματική πολιτική να είναι αυτή που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις.

Το CSU και το αδελφό κόμμα του, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/EPP), που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, διεξάγουν κυρίως εκστρατεία για την ανατροπή της de facto απαγόρευσης της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από την ΕΕ από το 2035.

Η πολιτική αυτή είχε υποστηριχθεί από την φον ντερ Λάιεν, την επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ και του CDU.

«Εάν έχουμε την πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα επιτρέψουμε και πάλι τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. [Η απαγόρευση] ήταν ένα σοβαρό λάθος βιομηχανικής πολιτικής», επανέλαβε ο Βέμπερ, αναφερόμενος στην ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε ότι το κόμμα του είναι «το κόμμα της Πράσινης Συμφωνίας με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι».

«Αλλά εξακολουθούμε να μην καταπίνουμε [αμάσητα] όλα όσα μας παρουσιάζονται», πρόσθεσε.

Άλλοι συμμετέχοντες έσπευσαν να επισημάνουν τις αντιφάσεις.

Η Τέρι Ρέιντκε των Πρασίνων ζήτησε από τον Βέμπερ να «σπάσει τη σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής για το κλίμα και της ανταγωνιστικότητας», ενώ τον κατηγόρησε ότι «μαχαίρωσε πισώπλατα τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής σας».

«Θα συνιστούσα στην κα φον ντερ Λάειν να αλλάξει κόμμα. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα με τους Πράσινους», σημείωσε η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής υποψήφια του φιλελεύθερου FDP (Renew), αναφερόμενη στο μεικτό περιβαλλοντικό ψηφοδέλτιο του ΕΛΚ.

Σε μια ιδιαίτερα έντονη στιγμή, ο Βέμπερ μιλούσε πάνω από την επικεφαλής υποψήφια του SPD (S&D) Καταρίνα Μπάρλεϊ και τους οικοδεσπότες για 40 δευτερόλεπτα, καθώς έβριζε το ακροδεξιό AfD για την πράσινη πολιτική του, ενώ η Μπάρλεϊ επανέλαβε συνεχώς το εξής: «Άνδρες…».

Απούσα η φον ντερ Λάιεν

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν δεν συμμετείχε στο ντιμπέιτ, παρόλο που ήταν η επίσημη επικεφαλής υποψήφια του CDU.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνήθηκε επίσης να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο και δεν θα συμπεριληφθεί σε κανένα ψηφοδέλτιο, κάτι που η Στρακ-Τσίμερμαν χαρακτήρισε «βαθιά αντιδημοκρατικό» κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Ενώ εμείς κάνουμε προεκλογική εκστρατεία, η φον ντερ Λάιεν περιοδεύει στην Ευρώπη για να συλλέξει τις ψήφους των [ηγετών της ΕΕ]», δήλωσε.

Η έντονη συζήτηση για την «απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης» φάνηκε επίσης κάπως εκτός θέματος, καθώς τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η ειρήνη και η κοινωνική ασφάλιση είναι τα πιο σημαντικά προεκλογικά θέματα στη Γερμανία.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να καθορίσουν τις επιλογές σχεδόν των μισών ψηφοφόρων, ενώ η προστασία του κλίματος και η οικονομική ανάπτυξη ενδιαφέρουν μόλις το 14% και το 13%, αντίστοιχα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέλαβε επίσης μεγάλο μέρος της συζήτησης, αλλά η πολιτική ασφάλειας παραμένει εκτός του αυστηρού τομέα αρμοδιότητας της ΕΕ, κάτι που ειπώθηκε και από τους υποψηφίους.

Όταν ο Βέμπερ ρωτήθηκε για το πώς θα αντιμετωπίσει τον αργό ρυθμό παράδοσης όπλων, απάντησε χαρακτηριστικά: «[Εγκαθιστώντας] ευρωπαϊκές αρμοδιότητες σε αυτόν τον τομέα».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας