Μενού Ροή
manos manousakis
Σε υψηλό 7μήνου η μετοχή του ΑΔΜΗΕ – Τα εξαιρετικά αποτελέσματα και το καλώδιο

Σημάδια έντονης αφύπνισης δείχνει η μετοχή του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), καθώς χθες έκλεισε ανοδικά για 8η συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες, ενώ έκανε τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων 13 μηνών, κάτι που δείχνει ότι δραστηριοποιήθηκαν μεγάλοι «παίκτες». Η μετοχή έκλεισε μάλιστα σε νέα υψηλά εφτά περίπου μηνών, καθώς έχοντας άνοδο 2,62% έφτασε στα 2,35 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Μάλιστα διακινήθηκε όγκος 1,11 εκατ. μετοχών, μακράν ο μεγαλύτερος στον Mid Cap και ο 5ος μεγαλύτερος στο σύνολο του Χ.Α. πίσω από τις Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και ΟΤΕ, ενώ έκανε τζίρο 2,6 εκατ. ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος – για το ΑΔΜΗΕ – από τις 9 Αυγούστου 2023, ήτοι πάνω από 13 μήνες πίσω.

Πλέον, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών γύρισε θετικά το τρέχον έτος, καθώς κερδίζει +5,86%, ενώ η κεφαλαιοποίησή του διαμορφώνεται στα 545 εκατ. ευρώ. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ είναι μια από τις πλέον συντηρητικές σε όλο το χρηματιστήριο, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια ελκυστική περίπτωση, με βάση τους όρους αποτίμησης, δεδομένου ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E ανέρχεται στο 8,0x και ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV κυμαίνεται στο 0,6x.

Εξαιρετικά αποτελέσματα

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρουσίασε χθες εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου εξαμήνου, με τα καθαρά κέρδη (της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) να ανέρχονται στα 37,1 εκατ. ευρώ από 29,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (+27,2%), ενώ πολύ έντονες είναι οι διεργασίες και στο μέτωπο του καλωδίου που θα συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα, μέσω της Κρήτης. Η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 35,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, τα έργα του ομίλου ΑΔΜΗΕ σημείωσαν σημαντική πρόοδο και οι συνολικές επενδύσεις του εξαμήνου ανήλθαν στα 262,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 20% με δεσμευτική προσφορά από τη State Grid International Development Belgium Ltd.

Επίσης, η σύνδεση των Κυκλάδων βρίσκεται στην τέταρτη και τελευταία φάση, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2026 και παράλληλα προχωρούν βάσει προγράμματος οι εργασίες των έργων στην Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα.  Υπενθυμίζεται πως έχει δώσει πρόσφατα μέρισμα 0,058 ευρώ ανά μετοχή και μέχρι το τέλος του έτους θα δώσει άλλο τόσο.

Τα ενοποιημένα μεγέθη αναλυτικά

Σε επίπεδο ομίλου, ο ΑΔΜΗΕ το πρώτο φετινό εξάμηνο είχε κύκλο εργασιών 225,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 που είχε διαμορφωθεί στα 189,4 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 20,7% και διαμορφώθηκαν στα 165,1 εκατ. ευρώ (από 136,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023). Στο 2 ο τρίμηνο ανήλθαν στα 82,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24,1%. Το συγκρίσιμο EBITDA διαμορφώθηκε στα 167,3 εκατ. ευρώ έναντι 137,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2023.  Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 73,8 εκατ. ευρώ έναντι 57,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,4%.

Tο 2ο τρίμηνο του 2024, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 36,9 εκατ. ευρώ αυξημένα 29,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τα Έσοδα από το Ενοίκιο Συστήματος Μεταφοράς έφτασαν στα 213,9 εκατ. ευρώ, έναντι 178,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023. Τα έσοδα από την Αγορά Εξισορρόπησης, ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 1,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. 

Οι Επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 262,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024 κατευθυνόμενες κυρίως στις εργασίες διασύνδεσης Κρήτης Αττικής (100,1 εκατ. ευρώ), στις εργασίες διασύνδεσης των Κυκλάδων (64,6 εκατ. ευρώ) και στις εργασίες διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου Ισραήλ (47,5 εκατ. ευρώ). 

Τα Λειτουργικά Έξοδα (μη συμπεριλαμβανόμενων των προβλέψεων, αποσβέσεων και λοιπών εσόδων) το α’ εξάμηνο 2024 ανήλθαν στα 61,4 εκατ. ευρώ, έναντι 55,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση 10,4%. Τέλος, ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στα 843,4 εκατ. ευρώ, λαμβανομένων υπόψη των υποχρεώσεων από μισθώσεις.

Το καλώδιο

Τον Οκτώβριο 2023, ο ΑΔΜΗΕ ορίστηκε ως Φορέας Υλοποίησης και Project Promoter του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, το οποίο είναι ενταγμένο στην 6η λίστα των Projects of Common Interest της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάληψη από τον Διαχειριστή Συστήματος της Ελλάδας του ρόλου του Project Promoter στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου και του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, μέσω της Ελλάδας, διασφαλίζει την τεχνική και χρηματοδοτική επάρκεια του έργου και θέτει τις βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2021 ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συνεισφέρει, καθοριστικά, στη σχεδιαστική του ωρίμανση και στη συμβασιοποίηση των κρίσιμων συμβολαίων για την πρόοδό του.

Έργο πνοής με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, με πολύ κρίσιμες και καθοριστικές γεωπολιτικές προεκτάσεις, όπου πλέον έχει φτάσει στο κομβικό σημείο έναρξης κατασκευής του. Η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Το δε Ισραήλ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας