Μενού Ροή
skouries
Πως η Ελληνικός Χρυσός γίνεται και… Ελληνικός Χαλκός: Τα μεγάλα αποθέματα και ο κρίσιμος ρόλος των μεταλλείων Κασσάνδρας

Σε μια χώρα που κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η παραγωγική διαδικασία εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται υπό διωγμό, η επένδυση της Eldorando Gold και της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική – μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις - μπορεί να φέρει ισχυρή προστιθέμενη αξία τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα.

Άλλωστε, διανύουμε μια κρίσιμη συγκυρία που οι δρόμοι της ενέργειας μεταβάλλονται ραγδαία, νόρμες και σταθερές δεκαετιών αλλάζουν, ενώ καταγράφεται η άμεση ανάγκη επιστροφής στην ενεργειακή αυτάρκεια, υπάρχει επανεξέταση δεδομένων και αλλαγή κουλτούρας ευρύτερα.

Νομοτελειακά, έρχεται στην επιφάνεια περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη στήριξης της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, που είναι ένας κλάδος εν πολλοίς παρεξηγημένος, υποτιμημένος, «σκεπασμένος» με το πέπλο της… σκόνης και της μαυρίλας που η Ελλάδα της μεταπολίτευσης ήθελε να αφήσει πίσω της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλες οι άλλες γεωοικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δύο – τριών ετών, έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη η Ευρώπη να έχει αυτάρκεια στις πρώτες ύλες, όπως χαλκόπου είναι το μέταλλο της πράσινης μετάβασης καθώς και άλλα πολύτιμα ορυκτά.

Τα μεταλλεία Κασσάνδρας της Ελληνικός Χρυσός

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μεταλλεία Κασσάνδρας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, με 6,7 τόνους ανά έτος, όχι μακριά από τη Σουηδία (8,1 τόνους) και την Φινλανδία (7,7 τόνοι).

Ήδη, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής αναπτύσσεται ένα ιδιαίτερης σημασίας έργο για την εθνική και ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε ορυκτές πρώτες ύλες (ΟΠΥ), αυτό των Σκουριών. Πρόκειται για ένα νέο, υπερσύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού, μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους άνω των τριών δισ. δολαρίων της Ελληνικός Χρυσός, που θα συμβάλει στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού και θα τοποθετήσει για πρώτη φορά τη σύγχρονη Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαλκού.

Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές, όπου υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3,6 εκατ. ουγκιών χρυσού που, με την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου από τα τέλη του 2025, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός.

skouries

Ο χαλκός, ως νέος… χρυσός

Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν εξορύσσεται μόνο χρυσός, αλλά και ασήμι, μόλυβδος, άργυρος και ψευδάργυρος σε μεγάλες και ανταγωνιστικές ποσότητες αλλά και χαλκός. H σημερινή παραγωγή χαλκού παγκόσμια είναι είκοσι εκατομμύρια τόνοι, όμως λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, οι απαιτήσεις έως το 2035 θα διπλασιαστούν. Άρα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαίνοντα ρόλο σε όλο αυτό». Γενικότερα οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης.

Πλέον ο χαλκός αναγνωρίζεται ως το «μέταλλο της ηλεκτροκίνησης», ενώ είναι απαραίτητος σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, όντας άρρηκτα συνδεδεμένος με το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη. Η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να αυξάνεται διαρκώς εν μέσω της πράσινης μετάβασης και να διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα έως το 2050.

Η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό το 2022 ήταν στους 21,6 εκατ. τόνους, ενώ θα πάει στους 38,5 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 93%. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα χρειάζονται έως και 3,7 εκατ. τόνους χαλκού ετησίως έως το 2035, μια αύξηση κατά 311% έναντι της σημερινής απορρόφησης. Στις ΑΠΕ θα χρειαστούν 1,6 εκατ. τόνοι υλικού έως το 2035, μια αύξηση κατά 45,5% έναντι του 2022. Τέλος στις κατασκευές η ζήτηση εκτιμάται έως τα 9,9 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 12,5%.

Το έργο των Σκουριών

Όπως τόνισε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός στους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν μεταξύ 14 και 16 Οκτωβρίου στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, στο μεταλλείο των Σκουριών έχουν γίνει επενδύσεις 550 εκατ. δολαρίων, ενώ πλέον εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης. Αυτές οι επενδύσεις με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.

Με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου είκοσι έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού.

Συνολικά η Eldorado Gold έχει δρομολογήσει να επενδύσει 1,9 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις στην χώρα μας οι οποίες θα προστεθούν στα ήδη επενδεδυμένα 1,3 δισ. δολάρια έως σήμερα. Στόχος είναι το 2026 όπου εκτιμάται πως θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας και της νέας μονάδας ο κύκλος εργασιών να ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ.

skouries

Υπεραξίες και τοπική κοινωνία

Η δραστηριότητα της εταιρείας δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία στην εθνική και την τοπική οικονομία και ενισχύει σημαντικά την τοπική απασχόληση, απαριθμώντας σήμερα περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους. Επίσης, όπως τονίζει η διοίκηση, εννέα στους δέκα εργαζόμενους στην εταιρεία προέρχονται από την τοπική κοινωνία.

Η Ελληνικός Χρυσός αναπτύσσει στις Σκουριές ένα από τα λίγα νέα μεταλλευτικά έργα χαλκού στην Ευρώπη, όπου κατασκευάζει ένα υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο, το οποίο περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς.

Οι Σκουριές, αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, συνολικής αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων, που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός.

Οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν εντατικά, με τη συνολική πρόοδο του έργου να ξεπερνά το 76%. Επιπλέον, από την επανέναρξη του έργου, σχεδόν το σύνολο των προμηθειών έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο λεπτομερής μηχανολογικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί κατά 72%. Στόχος είναι να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία στα τέλη του 2025.

Τοπική κοινωνία

Την τελευταία δεκαετία η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις και έργα στην περιοχή. Μόνο το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, με το 83% της δαπάνης αυτής, που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. ευρώ, να κατευθύνεται σε δράσεις και έργα αποκλειστικά εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Συνολικά, από το 2021 ως το 2024, η Ελληνικός Χρυσός έχει δαπανήσει 5,5 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις άνω των 500 έργων, εκ των οποίων 4,4 εκατ. ευρώ αφορούν τον Δήμο Αριστοτέλη. Επιπλέον, ο Δήμος για το ίδιο διάστημα έχει εισπράξει 12,75 εκατ. σε μεταλλευτικά τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με σημαντικό αντίκτυπο, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας