Μενού Ροή
Ανδρέας Δημητρίου (πρόεδρος), Λάζαρος Τσακανίκας (γενικός διευθυντής)
Ο πρόεδρος της Πίνδος Ανδρέας Δημητρίου και ο γενικός διευθυντής Λάζαρος Τσακανίκας
Συνεταιρισμός Πίνδος: Νέες ενεργειακές επενδύσεις - Μονάδα βιοαερίου στα πρότυπα των ΗΠΑ

Τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα βιοαερίου στην Ελλάδα, αντίστοιχες της οποίας είναι εγκατεστημένες μόνο στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να κατασκευάσει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος», ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα και εκ των πέντε μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων στη χώρα.

Πρόκειται για μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 1/3 του μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος αξίας 45 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει σε ορίζονται πενταετίας ο Συνεταιρισμός, όπως τόνισε χθες η διοίκησή του, σε παρουσίαση στην Αθήνα. Η μονάδα βιοαερίου θα σχεδιαστεί με την τελευταία λέξη των νέων τεχνολογιών στον τομέα αυτόν, ενώ θα «καίει» όλα τα απόβλητα των 600 πτηνοτροφικών μονάδων που συνεργάζονται με την Πίνδος, άρα έχει (υπερ)εξασφαλισμένη την πρώτη ύλη, και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και βιομεθάνιο, δουλεύοντας στο 100%.

Ο Συνεταιρισμός έχει ολοκληρώσει όλες τις μελέτες και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν «κλειδώσει» και όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ η διάρκεια κατασκευής της μονάδας, ισχύος 2 MW, θα είναι 18 μήνες.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του συνεταιρισμού, δίπλα από το πτηνοσφαγείο του, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στην πρώτη ύλη, ενώ εκεί θα μεταφέρονται και όλα τα απόβλητα των 600 πτηνοτροφικών μονάδων (κουτσουλιά), που θα μπαίνουν στο μεγάλο χωνευτήρι παράγοντας θερμική ενέργεια.

Πίνδος, Εργοστάσιο

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει τόσο με ίδια κεφάλαια, όσο και μέσω αναπτυξιακού προγράμματος, δεδομένου ότι αυτή η επένδυση είναι στην κατεύθυνση της αειφορίας, της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Οι πέντε πιο ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις του Συνεταιρισμού είναι τα εκκολαπτήρια, τα σιλό παραγωγής τροφής (φυράματος), η μονάδα επεξεργασίας κρέατος, το πτηνοσφαγείο και οι καταψύξεις -σφαγείο. Οι συνολικές ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της Πίνδος ανέρχονται σε περίπου 22.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας και για το λόγο αυτό κατασκευάστηκαν και φωτοβολταϊκά στις στέγες ισχύος έως 7,2 MW, μια επένδυση περίπου 4 εκατ. ευρώ. 

Μέσω αυτών των κινήσεων και κάποιων επιπλέον, θα παράγονται περίπου 10.000 MW ετησίως, καλύπτοντας το 45% των ενεργειακών αναγκών του συνεταιρισμού, ενώ θα εξοικονομείται πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όπως τόνισε χθες η διοίκηση της Πίνδος, βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για επιπλέον 4,5 MWh, επένδυση συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Μείωση κατά 90% του πλαστικού – Κυκλική οικονομία

Τα τελευταία χρόνια, η Πίνδος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της χρήσης πλαστικού, ειδικά στη διακίνηση των προϊόντων της. Ένα από τα βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η αντικατάσταση των πλαστικών τελάρων με χάρτινες εναλλακτικές (χαρτοτελάρα). Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης πλαστικού κατά περίπου 90% την τελευταία πενταετία, προσφέροντας μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση στις διαδικασίες μεταφοράς.

Πίνδος φωτό αυγά

Ο Συνεταιρισμός επίσης εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια πολιτικές κυκλικής οικονομίας θέλοντας να περιορίσει όσο περισσότερο γίνεται το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα εφαρμόζοντας:

Ανακύκλωση και Χρήση Αποβλήτων: Παραγωγή οργανοχουμικών λιπασμάτων από την κοπριά, επεξεργασία των στερεών αποβλήτων σε βιομάζα για καύση και ζωική πρωτεΐνη για ιχθυοκαλλιέργειες.

Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Εφαρμογή τεχνολογιών ανάκτησης ενέργειας, φωτοβολταϊκά συστήματα και χρήση υγραερίου για μείωση των εκπομπών.

Μείωση Πόρων και Ρύπανσης: Μείωση χρήσης νερού κατά 58%, επεξεργασία υγρών αποβλήτων και καθημερινή διαχείριση νεκρών πτηνών με παραγωγή βιομάζας.

Διεθνή Περιβαλλοντικά Πρότυπα: Διαπιστεύσεις όπως ISO14001 και το πρότυπο «Μηδενικά Απόβλητα στη Χωματερή».

Τεχνολογίες Κυκλικής Παραγωγής: Χρήση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα, προηγμένα λογισμικά για ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος και συστήματα KYKLOS 4.0 για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.

Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Συνεχής εκπαίδευση πτηνοτρόφων, ενημέρωση καταναλωτών για μείωση της σπατάλης τροφίμων και διάχυση καλών πρακτικών.

Το μεγάλο επενδυτικό πλάνο με ορίζοντα το 2030

Ο συνεταιρισμός έχει επενδυτικό πλάνο αξίας 45 εκατ. ευρώ με ορίζοντα έως το 2030 το οποίο έχει ως εξής:

  • Επέκταση εκκολαπτηρίου 10 εκατ. ευρώ
  • Επέκταση μονάδας έτοιμων ψημένων 7 εκατ.
  • Μεταφορικά μέσα, ανανέωση στόλου, 3 εκατ. ευρώ
  • Ψηφιοποίηση 2 εκατ.
  • Νέες πτηνοτροφικές μονάδες 5 εκατ.
  • Net Metering 3 εκατ.
  • Μονάδα βιοαερίου 2MW 15 εκατ. ευρώ.

Οικονομικά μεγέθη και εξαγωγές

Ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού το 2023 ανήλθε στα 356,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 5,5% έναντι του 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,174 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο δανεισμός μειώθηκε κατά 24% στα 54 εκατ. ευρώ  βελτιώνοντας σημαντικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την αυτονομία του.

Όπως ανέφερε ο (από το 1986) γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Λάζαρος Τσακανίκας, για τη φετινή χρήση αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,5%, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 31% στις πωλήσεις έτοιμων ψημένων προϊόντων και εντυπωσιακή αύξηση 48% στις πωλήσεις γύρου και για το λόγο αυτό δρομολογεί επέκταση αυτών των γραμμών παραγωγής, που δουλεύουν στο φουλ.

Επίσης τόνισε πως η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα, με άνοδο στις παραγωγές νεοσσών, ζωοτροφής και προϊόντων κοτόπουλου, ενδυναμώνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της Πίνδος, ενώ η καλή πορεία της θυγατρικής Αγροζωή ΑΒΕΕ, με 13,68% αύξηση στον κύκλο εργασιών και μηδενικό δανεισμό, συμβάλλει συνολικά στη θετική εικόνα και στην ισχυροποίηση του συνεταιρισμού.

Παράλληλα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών. Η Πίνδος εξάγει φρέσκα κοτόπουλα σε Κύπρο, Βαλκάνια και Ιταλία, αγορές που είναι σε εγγύτητα με την Ελλάδα, ενώ εξάγει κατεψυγμένα και σε αρκετές άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Πίνδος

Ιστορικό και εκτόπισμα

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος (ΑΣΠΙ), είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός στην χώρα με 66 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά. Ξεκίνησε το 1958 με τη σύμπραξη εφτά πτηνοτρόφων, και πλέον έχει καταστεί ο πιο επιτυχημένος Συνεταιρισμός στην Ελλάδα, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φτάνοντας σήμερα να κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της πτηνοτροφίας, με μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 37%.

Με έδρα της το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, ο Συνεταιρισμός διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές και πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, ενώ ακολουθεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Απασχολεί 1.300 εργαζόμενους, όπου το 90% αυτών αμείβεται με καθαρό μισθό άνω των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας και έξτρα παροχές, ενώ στηρίζει έμμεσα χιλιάδες ακόμη θέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ πάρα πολλοί συνεργάτες πτηνοτρόφοι, είναι πλέον τέταρτης γενιάς, με το 48% των συνεργατών να είναι γυναίκες.

Σήμερα αριθμοί περισσότερους από 500 παραγωγούς μετόχους, πολλοί από τους οποίους είναι τέταρτης γενιάς, και άλλους 100 συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ η ετήσια παραγωγή είναι 350.000 όρνιθες αναπαραγωγής και 50 εκατ. κοτόπουλα πάχυνσης, όντας πλήρως καθετοποιημένος. Διαθέτει 18 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και παρουσία σε 8.000 σημεία και σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας