Μενού Ροή
intracom telecom
Από αριστερά: Kartlos Edilashvili, Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Telecom & Isak Alon, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Intracom Telecom
Η επένδυση 45 εκατ. ευρώ στην Κοζάνη της Intracom Telecom και το μεγάλο στοίχημα της επαναβιομηχάνισης της χώρας

Μολονότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να φτάσει να έχει αξιόμαχη βιομηχανική παραγωγή που να συγκρίνεται είτε με την ανεπτυγμένη βιομηχανία άλλων χωρών, είτε με τα δικά της – προ μερικών δεκαετιών – στάνταρ, όπου είχε ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, εντούτοις, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποια βήματα προς την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Παρ’ ότι ο τουρισμός, ήταν, είναι και θα παραμείνει το σημείο αναφοράς για μια χώρα που έχει 5.000 νησιά, τα 130 κατοικήσιμα, μοναδικό μεσογειακό κλίμα, τεράστια ιστορία και 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή (δύο φορές η Ιταλία και τρεις φορές η Ισπανία), εντούτοις, στο παραγωγικό μοντέλο, μπαίνουν και άλλοι κλάδοι με αξιώσεις.

Χθες, αίσθηση έκανε η γνωστοποίηση πως η Intracom Telecom δρομολογεί επένδυση αξίας 45 εκατ. ευρώ στην Κοζάνη, όπου θα κατασκευαστεί σύγχρονη μονάδα τεχνολογικών συστημάτων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η κατασκευή της μονάδας θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από το ξεκίνημα των εργασιών που αναμένονται να είναι άμεσο, ενώ θα δημιουργήσει πάνω από 150 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στις περιφερειακές περιοχές της χώρας. Η νέα μονάδα θα ανεγερθεί σε ιδιόκτητη έκταση 71.457 τ.μ. με κτιριακές εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν 18.637 τ.μ. και θα εξοπλιστεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα, αποτελώντας ακόμα μία μονάδα παραγωγής του ομίλου που έρχεται να προστεθεί σε αυτές της Ρουμανίας και της Ιταλίας.

Η μονάδα θα επικεντρωθεί στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την υλοποίηση ασύρματων δικτύων. Τα εν λόγω προηγμένα ραδιοσυστήματα αναπτύσσονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στην Ελλάδα και υποστηρίζουν τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων 5G/6G συνεισφέροντας σημαντικά στην ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Οι άλλες βιομηχανικές επενδύσεις ανά την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν και λόγω της επιτακτικής ανάγκης του παραγωγικού μοντέλου, αλλά και λόγω των τεκτονικών εξελίξεων που έφερε η πανδημία του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καταγράφονται κοσμογονικές αλλαγές σε όλη την Ευρώπη.

Η ανάγκη για αυτάρκεια σε μια σειρά από προϊόντα, αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά και πρώτες ύλες ήρθε στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ και ο ευρύτερος οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και πλέον μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, συμβάλει επίσης στην επιτακτική ανάγκη παραγωγικής αυτάρκειας.

Μια αυτάρκεια που δεν αφορά μόνο πρώτες ύλες, «σκληρά» μέταλλα και άλλα βιομηχανικά υλικά, αλλά σταδιακά – και νομοτελειακά – επεκτείνεται και στα τρόφιμα και στα φάρμακα και στα είδη υγιεινής και περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται δεκάδες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τόσο υποστήριξης από τον πακτωλό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, τραπεζικού δανεισμού, ακόμα ιδίων κεφαλαίων.

Η χώρα μας, που μαζί με δεκάδες άλλες βιομηχανίες είχε «σκοτώσει» και τη ναυπηγική βιομηχανία, τα τελευταία χρόνια βλέπει τα ναυπηγεία της σταδιακά να «ξυπνούν» από το λήθαργο και να αναλαμβάνουν ξανά σημαντικές δουλειές.

Ο όμιλος Metlen δρομολογεί νέες μονάδες μεταλλικών κατασκευών στο Βόλο, ενώ με «εντολή» και παρότρυνση της Κομισιόν, θα ξεκινήσει μεγάλη επένδυση για την παραγωγή γαλλίου, ώστε να υποστηρίξει την αυτονομία της Ε.Ε. στο πολύτιμο αυτό μέταλλο.

Μεγάλες επενδύσεις γίνονται και στη λεγόμενη «πράσινη» και κυκλική οικονομία, όπως η μονάδα «πράσινου» υδρογόνου που ετοιμάζουν από κοινού οι Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στο Αμύνταιο και οι μεγάλες συνεργασίες που έχει η Motor Oil μέσω της Hellenic Hydrogen, της κοινοπρακτικής εταιρείας που ίδρυσε με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα.

Isomat

Προ μηνών, η εταιρεία Isomat που εδρεύει στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε νέα μεγάλη επένδυση αξίας 7 εκατ. ευρώ που αφορά νέα μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη) που καθετοποιεί περαιτέρω την παρουσία της εταιρείας στην εξωτερική θερμομόνωση, κίνηση που τη βάζει με αξιώσεις ακόμη πιο δυνατά στα προϊόντα και τις λύσεις που «θωρακίζουν» ενεργειακά παλαιές αλλά κυρίως νέες κατοικίες.

Alpha Wood

Τη νέα γραμμή παραγωγής μελαμίνης και MDF που ανεβάζει κατά πολύ τη δυναμικότητα του εργοστασίου και θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις στην Ελλάδα αλλά κυρίως θα αναβαθμίσει το momentum στις εξαγωγές εγκαινίασε στις 5 Οκτωβρίου ο όμιλος Alfa Wood Group στις εγκαταστάσεις του στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας. Πρόκειται για

την ολοκλήρωση επένδυσης 8 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ένα κομμάτι των συνολικών επενδύσεων έως 40 εκατ. ευρώ που υλοποιεί από το 2021 ο όμιλος με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 με νέες γραμμές παραγωγής ξυλείας, είσοδο σε νέα προϊόντα που αφορούν τη διακόσμηση σπιτιού κ.α.

Πλέον η Alfa Wood έχει τέσσερις εργοστασιακές μονάδες, κάνει κύκλο εργασιών άνω των 80 εκατ. ευρώ, απασχολεί 480 εργαζόμενους που σύντομα μετά τη νέα επένδυση θα φτάσουν τους 540, ενώ εξάγει το 40% της παραγωγής της σε 40 χώρες.

Ελληνικός Χρυσός – Χαλκιδική

Μεγάλες επενδύσεις έχει κάνει όλα τα τελευταία χρόνια στα μεταλλεία Χαλκιδικής η εταιρεία Eldorado Gold και η Ελληνικός Χρυσός, καθιστώντας τα, πλέον, σύγχρονα, αποδοτικά και άκρως ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μεταλλεία Κασσάνδρας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, με 6,7 τόνους ανά έτος, όχι μακριά από τη Σουηδία (8,1 τόνους) και την Φινλανδία (7,7 τόνοι).

Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν εξορύσσεται μόνο χρυσός, αλλά και ασήμι, μόλυβδος, άργυρος και ψευδάργυρος σε μεγάλες και ανταγωνιστικές ποσότητες αλλά και χαλκός. H σημερινή παραγωγή χαλκού παγκόσμια είναι είκοσι εκατομμύρια τόνοι, όμως λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, οι απαιτήσεις έως το 2035 θα διπλασιαστούν. Άρα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαίνοντα ρόλο σε όλο αυτό». Γενικότερα οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης. Στις Σκουριές η επένδυση θα φτάσει το 1 δισ. δολάρια, ενώ το σύνολο της επένδυσης της Eldorado στη χώρα μας θα ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια.

Μπαράζ επενδύσεων στην Τρίπολη από φαρμακευτικούς ομίλους με πρώτη τη DEMO

Σε hub φαρμακευτικής βιομηχανίας, έρευνας και καινοτομίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη μετατρέπεται σταδιακά η βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις από ομίλους ελληνικών συμφερόντων.

Το σύνθημα έδωσε πρώτη η οικογένεια Δέμου, που κατάγεται από την Αρκαδία και έχει τη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία DEMO με εξαγωγές σε πάνω από 85 χώρες, δεκάδες γραμμές παραγωγής και έδρα το Κρυονέρι Αττικής. Η DEMO ετοιμάζει τέσσερις μονάδες στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, μέσω ενός επενδυτικού πλάνου ύψους 356 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027.

Για να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα αυτών των επενδύσεων, αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο από τη μονάδα της DEMO, που υλοποιείται αυτή τη στιγμή, θα καλύπτεται το 30% των αναγκών της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα, τοποθετώντας τη χώρα μας στην αιχμή για τη διασφάλιση της επάρκειας της Ευρώπης σε φάρμακα.

Οι τέσσερις συνολικά παραγωγικές μονάδες της DEMO στην Τρίπολη θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 270 τόνων πρώτης ύλης ετησίως και 324 εκατ. τεμαχίων ογκολογικών και πενικιλινούχων φαρμάκων, ενώ θα δημιουργηθούν άμεσα 600 νέες θέσεις εργασίας που σε βάθος δεκαετίας θα φτάσουν τις 1.000 θέσεις, άμεσες και έμμεσες.

Η επένδυση της Win Medica

Επένδυση στη ΒΙΠΕ Τρίπολης έχει ξεκινήσει και η φαρμακευτική εταιρεία Win Medica του ομίλου ELPEN, με την κατασκευή παραγωγικής μονάδας συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά σκευάσματα. Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται μέσα στο 2025.

Faran

Επίσης επένδυση στην Τρίπολη δρομολογεί η εταιρεία Faran που σχεδιάζει μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Τριπόλεως. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλοτέρα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στη διεθνή αγορά. Τέλος, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως άδεια για κατασκευή μονάδας στη ΒΙΠΕ Τριπόλεως έχει ζητήσει και η φαρμακευτική εταιρεία Βιανέξ, της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας