Βαλκανικό επενδυτικό… χορό δισεκατομμυρίων «σέρνουν» οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι με την Ρουμανία να δίνει τον τόνο.
Τρεις είναι οι λόγοι του ανοίγματος των ενεργειακών εταιρειών στα Βαλκάνια:
1) Οι προσπάθειες των εταιρειών για αντιστάθμιση των κινδύνων από την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές τις στρέφει προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους, την ώρα που η «κορεσμένη» σε ένα βαθμό ελληνική αγορά ΑΠΕ τις σπρώχνει προς την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέες αγορές με προοπτικές ανάπτυξης, όπως της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί παίκτες «διασπείρουν» τον κίνδυνο ενώ η επέκτασή τους σε νέες αγορές θα διευκολύνει και την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για ταχύτερο «πρασίνισμα» του χαρτοφυλακίου τους.
2)Επιπλέον παράγοντας που συνηγορεί στην βαλκανική απόβαση των εγχώριων ομίλων έχει να κάνει με τις τιμές που παραμένουν ακόμη σε ελκυστικά επίπεδα, με την αγορά των ΑΠΕ να αντέχει, καθώς φαινόμενα… κανιβαλισμού δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
3)Τέλος, οι μεγάλες εκτάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Ρουμανίας, πρωτίστως και της Βουλγαρίας, δευτερευόντως, διευκολύνουν την υλοποίηση φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων (με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν), αν ληφθεί υπόψιν και η γειτνίαση με τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρουμανία προχωρά με βήμα ταχύ την πράσινη μετάβαση και την αποδέσμευση από τον άνθρακα, ενώ οι στόχοι της περιλαμβάνουν αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ στο 76,2% έως το 2030 και 87,8% έως το 2050, γεγονός που λειτουργεί σαν επενδυτικός μαγνήτης για τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους.
ΔΕΗ
Μετά την εξαγορά – μαμούθ, αντί 1,2 δισ. ευρώ, της Enel Romania με την οποία η ΔΕΗ ισχυροποίησε την παρουσία της στην ενεργειακή αγορά της γειτονικής χώρας, βολιδοσκοπεί σταθερά τις επενδυτικές ευκαιρίες με απώτερο στόχο να μετασχηματιστεί σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό παίκτη, εδραιώνοντας για τα καλά την παρουσία της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η ΔΕΗ διαθέτει δύναμη πυρός 3,1 εκ. πελατών και 81 καταστημάτων στη Ρουμανία, έχοντας αναπτύξει περί τα 133.000 χλμ. δικτύου.
Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά, αντί 700 εκατ. ευρώ, του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Evryo Group στη Ρουμανία, η οποία ελέγχεται από την Macquarie Asset Management.
Με την απόκτηση επιπλέον 629 MW, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου στη Ρουμανία σχεδόν διπλασιάζεται, γεγονός που ενισχύει την ανάπτυξη της ΔΕΗ στην περιοχή και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες της στις ΑΠΕ, καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Η εξαγορά περιλαμβάνει 600 MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1 MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου και 6 MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε λειτουργία, καθώς και επιπλέον 145 MW έργων υπό ανάπτυξη.
Η σημαντική αυτή προσθήκη θα έχει ως αποτέλεσμα το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου να αυξηθεί στα 5,5GW και, ταυτόχρονα, να ενισχυθεί περαιτέρω η ηγετική του θέση ως πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, η ΔΕΗ έχει συνάψει και στρατηγική συνεργασία με την Metlen η οποία προβλέπει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027. Παράλληλα, η ΔΕΗ ρίχνει βλέμματα και στην υποσχόμενη αγορά της Κροατίας.
Motor Oil
H Motor Oil από την πλευρά της, μέσω της θυγατρικής της More, έχει ανακοινώσει την είσοδό της σε κοινοπραξία με την Alive Renewable (51%), θυγατρική της Premier Energy, για την ανάπτυξη 2 σταθμών 86 MW με μπαταρίες στη Ρουμανία.
Στο επενδυτικό στόχαστρο της Motor Oil εκτός από την αγορά της Ρουμανίας βρίσκεται και αυτή της Βουλγαρίας, καθώς και αγορές των Βαλκανίων όπου η Motor Oil έχει ήδη παρουσία (στην εμπορία πετρελαιοειδών μέσω του δικτύου της Coral Gas), όπως είναι η Κροατία και η Σερβία.
Helleniq Energy
Αντίστοιχα, η Helleniq Energy, μέσω της θυγατρικής της Helleniq Renewables, έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την Metlen για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW. Παράλληλα, ο όμιλος έχει τρέξει εξαγορές και συμφωνίες ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έως 600 MW ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση αιολικών έργων.
Το βλέμμα της διοίκησης είναι στραμμένο και προς την Κύπρο όπου διαθέτει ήδη πάνω από 40 MW φωτοβολταϊκών, τη Βόρεια Μακεδονία όπου μετά το πρώτο αναπτύσσει και δεύτερο φωτοβολταϊκό 12 MW, κυρίως όμως ψάχνει ευκαιρίες δυναμικής εισόδου στη Βουλγαρία, όπου ακόμη δεν έχει παρουσία.
Metlen
Η Metlen επιδεικνύει ενδιαφέρον για την βαλκανική αγορά των ΑΠΕ, ωστόσο με ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο στη βάση του Asset Rotation Plan, που εστιάζει πρωτίστως στην ανάπτυξη και εν συνεχεία πώληση έργων, παρά στην συγκέντρωση, ανάπτυξη και λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, όπως κάνουν οι υπόλοιποι.
Η δραστηριότητά της ήδη ανεβάζει στροφές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Κροατία με σταθερή επιδίωξη να διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμά της στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας εκτός από την Ελλάδα στην Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Αλβανία ενώ εξετάζει επέκταση και σε Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία.
H Μetlen επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφειά της και να εισέλθει σε νέες αγορές σαν μία καθετοποιημένη εταιρεία (και παραγωγός και πωλητής ρεύματος) παροχής ενέργειας που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακών λύσεων στους πελάτες της (οικιακούς και βιομηχανικούς).
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Την ίδια στιγμή, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ιδιοκτησίας του αραβικού κολοσσού της Masdar) σχεδιάζει επέκταση στις αγορές της Ρουμανίας και της Αλβανίας, με στόχο το 1 GW μονάδων ΑΠΕ μέχρι το 2030. Ο όμιλος δραστηριοποιείται ήδη στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος πάνω από 130 MW.
Η Masdar είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην αιολική ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια με την αιολική εγκατάσταση Čibuk 1 των 158 MW, τη μεγαλύτερη στη Σερβία, και το αιολικό πάρκο Krnovo 72 MW στο Μαυροβούνιο.
ΑΒΑΞ
Ο όμιλος ΑΒΑΞ υλοποιεί στη Ρουμανία ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα στην Ευρώπη, μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου (MASS MINTIA POWER PLANT), συνολικής ισχύος 1750 MW.